Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разследването за източването на "Хемус" е приключило

Прокуратурата ще преценява "предпоставките за изготвяне и внасяне на обвинителен акт"

24 Авг. 2023
Фейсбук профил на Мая Манолова

Разследване по делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус", по което има 9 обвиняеми, вече е приключило. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Започнало е предявяването на материалите по делото на деветимата обвиняеми и на защитниците им, гласи лаконичното съобщение, в което не се споменават нито имена, нито суми. Деветимата са обвинени за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностни присвоявания и пране на пари.

Разследването за източването на "Хемус" беше образувано през ноември 2021 г. 

Когато предявяването приключи, прокурорите ще преценят "предпоставките за изготвяне и внасяне на обвинителен акт", казва още държавното обвинение. По закон защитата има право да иска събирането на нови доказателства. Но прокуратурата не е длъжна да се съобрази с това. Очаква се, ако не бъдат предприети други следствени действия, делото да бъде внесено в съда.

Заради делото за източените милиони от строителството на АМ "Хемус" се стигна до сблъсък между прокуратурата и МВР, докато начело на държавното обвинение беше Иван Гешев, а Бойко Рашков беше служебен вътрешен министър. Рашков дори два пъти беше привикан на разпит по делото заради негови изявления покрай аферата.

Прокуратурата обяви, че привиква на разпит бившият вътрешен министър и настоящ депутат от Продължаваме Промяната Бойко Рашков. Тоа става ясно от официално съобщение на държавного обвинение.   "Във връзка с изявления на бившия министър на вътрешните работи доц.

Държавното обвинение дори привлече към наказателна отговорност тогавашния шеф на ГДБОП, а сега вътрешен министър, Калин Стоянов за натиск върху магистрати. Според прокуратурата той си е позволил с "неподходящ тон" да иска от наблюдаващите прокурори да разпитат обвиняемия Борислав Колев, който заявил, че е готов да съдейства срещу споразумение. В последствие делото срещу Стоянов беше прекратено.

Софийската районна прокуратура тихомълком е прекратила делото, което водеше срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Той е номиниран за вътрешен министър в кабинета на Николай Денков, който утре ще бъде гласуван от парламента. Стоянов стана обвиняем в края на декември 2021 г.

Борислав Колев беше обвинен през декември 2021 г. за пране на 53 млн. лева от строителството на "Хемус". Първоначално мъжът беше оставен в ареста, където е поискал да съдейства на разследването, като посочи имена. После Колев беше поставен под домашен арест и по-късно освободен срещу "подписка", когато изтече максималното време, което законът допуска да стои в ареста.

След конфликта на наблюдаващите прокурори по делото "Хемус" с разследващите полицаи от ГДБОП и техния началник Калин Стоянов, двама от тримата магистрати си направиха отводи. Те обаче не бяха приети от Софийската апелативна прокуратура.

Събраните доказателства по делото за пране на пари от строителството на АМ "Хемус" сочат, че е налице добре организирана и планирана схема, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции. До това заключение достигна Софийският градски съд в едно от определенията си, свързади с разследването. "От наличните и проверени доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението. Не са налице нови доказателства, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции", определи съдът, решавайки за ареста на Колев.

Останалите обвиняеми са собственици на строителни фирми и хора, участвали в прехвърлянето на парите. Техните имена никога не са съобщавани официално от МВР и прокуратурата.

Източването на бюджетни средства е ставало през държавното дружество "Автомагистрали", което формално се води строителят на пътища. То обаче работеше с различни частни фирми, избирани без ясни критерии и на тъмно. "Автомагистрали" плаща на тези дружества авансово. В момента, в който парите отидат в сметките на частните дружества, те започват да се прехвърлят и в крайна сметка потъват в неизвестна посока.

МВР разкри, че 60 млн. лв., получени за Лот 5 на АМ "Хемус", са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. Според разследващите схемата е реализирана посредством буферно дружество, което е имало за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора за строителство, и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. "Буферната фирма незабавно превеждала парите по сметки към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер", съобщи тогава главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Обръчи от фирми, сакове с милиони, високопоставени държавни служители и политици, незаконно строителство и луксозни хотели. Всичко това звучи като сюжет на криминален роман, но всъщност точно описва строителството на АМ "Хемус" по времето на ГЕРБ.

Ключови думи:

Хемус

Още по темата