Медия без
политическа реклама

Автокъщи разпродават смлени от градушката коли

В Шереметя свалят цените на автомобилите с до 50%

17 Юни 2024

Десетки автокъщи са пред фалит заради унищожителните градушки, които удариха различни райони в страната миналата седмица. Изправянето на колите се оказва сериозен разход, който те не може да си позволят. Возилата не са застраховани, защото още не са регистрирани, а някои вече са спазарени.

Най-сериозно пострадаха собствениците на автокъщи в търновското село Шереметя, които пуснаха на разпродажба очукани от градушката коли. В социалните мрежи те публикуваха информация за отстъпките в цените, за да привлекат вниманието на купувачите. 

Великотърновското село пострада жестоко от леден апокалипсис на 13 юни. Град с големина на юмрук помля близо 400 автомобила в 10-те автокъщи в района. Шереметя се намира на главния път Велико Търново-Варна и това е причина там да бъдат концентрирани толкова много автокъщи.

През уикенда селото се оживи от кандидат-купувачи от цялата страна, съобщи великотърновският сайт "Борба". Някои от мераклиите пристигнали директно с платформа, за да откарат втомобилите.

Колите от по-нисък клас се предлагат с 50% намаление на цената, а по-луксозните - имат остъпка до 30%. Автопаркът включва BMW, „Ауди“, „Мерцедес“, „Шерволет“, „Тойота“, „Ситроен“ и др. Освен автомобили в Шереметя на разпродажба се предлагат бусове и каравани.

Въпреки промоциите малко клиенти се решават да купят пострадала от градушката кола заради сериозната сума за ремонт. Сметките показват, че така цената на превозното средство се доближава до тази преди бедствието.  Друг е въпросът, че в целия район автосервизите приемат поръчки чак за есента. 

Собственици на пострадалите автокъщи разказват за автомонтьори от София, които ги посещават и предлагат по 3000-4000 лв. за изправяне на автомобил. Това обаче е висока за тях цена, особено при толкова много автомобили.

Собствениците на автокъщи се надяват на компенсация заради природното бедствие от държавата.

Междувременно четвърти ден продължава описът на щетите в най-пострадалите от градушката населени места - Велико Търново, Шипка, Казанлък, Нова Загора.

Над 600 са къщите в Шипка, на които изцяло или частично трябва да бъдат поправени нанесените щети. Стотици са и пострадалите автомобили. Народно читалище „Светлина – 1861“ в Шипка с нуждае от финансова помощ заради големите щети, нанесени по време на градушката.

В община Нова Загора сериозно пострадаха земеделски производители, чиито насаждения са унищожени. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата