Медия без
политическа реклама

Акцията за сваляне на цени "Достъпно за вас" се оказа пълен фарс

Логото на държавната кампания се мъдри до златни краставици и пълноводно сирене

"Достъпно за вас" е поредният обречен и ялов опит на държавата да влияе на цени.
"Достъпно за вас" е поредният обречен и ялов опит на държавата да влияе на цени.

Шумно рекламираната от министъра на икономиката инициатива "Достъпно за вас" се очертава като пълен провал. Много големи и малки търговски вериги избраха да не участват, а тези, които се включиха, просто са сложили тук-там логото на кампанията - сякаш за да не "скършат" ентусиазма на Богдан Богданов и екипа му. Няма го обещаното масово падане на цените на основните храни (не че някой здравомислещ е вярвал, че то ще се случи чрез държавна кампания).

"Инициативата на Министерството на икономиката и индустрията “Достъпно за вас” има за цел да бъдат постигнати трайно ниски цени за българските потребители на продуктите от първа необходимост", гласи уводът на специално създадения сайт "Достъпно за вас" (dostapnozavas.bg)

Но реалността показва друго. В понеделник вечерта наш репортер посети обект в столицата на една от големите вериги и след упорито обикаляне успя да намери логото на кампанията - плахо надничащо до краставици с етикет "3.99 лв. за килограм". При това тази "достъпна" цена е след 11% намаление (от 4.49 лв.).  

Преди дни друг бдителен репортер откри бледозеленото стикерче "Достъпно за вас" до сирене с високо водно съдържание. Това ли са евтините, но качествени храни, които министър Богданов обещаваше на потребителите? 

Сайтът "Достъпно за вас" е пълен с шарени картинки на хранителни артикули, но липсва обещаната полезна за потребителите информация. Половин месец след старта на инициативата на сайта й най-сетне се появиха и цени. Но тези данни са остарели и ненужни - отнасят се за периода 20-26 ноември, тоест от по-миналата седмица са. 

Министърът уверяваше, че на интернет страницата ще виждаме актуални цени, а също и къде може да пазаруваме най-евтино (отделен въпрос е колцина могат да обикалят по различни супермаркети и бакалии на лов за ниски цени). 

Освен това от данните на сайта изобщо не се разбира какви са тези обявени стойности - не са посочени нито търговците, нито дори градовете, в които са били предлагани най-евтините храни през указаната седмица. Да не говорим какво точно ни съобщава държавата с информацията, че между 20 и 26 ноември "ПРЯСНО МЛЯКО МЕЖДУ 1% и 4% МАСЛЕНОСТ, UHT" се е продавало незнайно в кои магазини за 2.49 лв. за литър.  

Напразни усилия 

Още при анонсирането на инициативата беше ясно, че ще е провал - като всеки опит на държавата да се намесва на пазара. "Достъпно за вас" е пълна нелепица, защото търговците и сами се стараят да предлагат на купувачите храни на "човешки" цени и с добро качество. 

Българите отдавна са свикнали да се информират къде ще пуснат евтини стоки от рекламните брошури на хипер-, супермаркети и бакалии. Освен това повечето търговци на храни си имат сайтове, на които също привличат вниманието с промоции и намаления. Големите вериги плащат скъпо и за тв реклами на своите намаления.    

Стикерите "Достъпно за вас" се оказват само безсмислени добавки към "акциите", които магазините така или иначе правят за вдигане на оборотите си. 

Цените следват своята пазарна логика - в момента например лимоните са рекордно евтини, под 2 лв. за килограм. Но месото става все по-скъпо, прясното мляко също. И "Достъпно за вас" нищо не променя. Само се харчат време и пари, които могат да се фокусират върху по-ползотворни занимания на министъра на икономиката и неговите подчинени. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата