Медия без
политическа реклама

Агонията на туроператорите се задълбочава

Държавната помощ не е достатъчна компаниите да възстановят парите на клиентите с провалени пътувания

22 Март 2021
Pixabay

Агонията на туроператорските фирми се задълбочава. Докато голяма част от тях все още се чудят как да върнат парите на клиентите си за неосъществени екскурзии и почивки през миналата година, ги връхлитат нови загуби с последните ограничителни мерки пред туризма.

До момента 396 туроператора и туристически агенти са получили общо 24 млн. лв. държавна помощ, с които приоритетно да възстановят суми на пътници с анулирани пакети поради COVID-19 през 2020 г., съобщиха от министерството на туризма. Финансовата помощ обаче, освен безкрайно закъсняла, се оказва недостатъчна за големите агенции с голям брой клиенти, защото размерът на предоставените безвъзмездни средста е ограничен до 4% от оборота през 2019 г.

В същото време част от предоставените от бюджета в края на миналата година 51 млн. лв. за компенсиране на потребителите ще остане неусвоена. Близо 650 фирми са кандидатствали до 22 март - крайната дата за подаване на заявления за помощи. 

Според разчетите на Министерството на туризма ще останат неусвоени около 19 млн. лв. Те ще бъдат разпределени между туроператорите, за които досегашната помощ да се разплатят с клиентите, е недостатъчна. Кандидатстването за тези средства ще е след 5 април, но не е ясно точно кога, защото предстои новата мярка да бъде нотифицирана пред Европейската комисия. Промяната е, че този път туроператорите ще получат до 15% от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания.

"За около 40 туроператора и тази нова помощ ще се окаже недостатъчна, за да се разплатят на 100% с клиентите си", казва Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма". Предложеният от министъра на туризма изход от положението е да се теглят гарантирани от ББР банкови кредити.

Последните ограничителни мерки вкарват туроператорите в нови задължения. "Обявената преди седмица 10-дневна карантина за всички, които пристигат от африкански страни, обрича планираните и предплатени пътувания до Занзибар, Кения, Египет, Мароко и Тунис. Затова и протестирахме срещу налагането на забрани, които влизат в сила без никакъв гратисен период, през който да се преструктурираме и поне малко да намалим загубите си", каза още Илиева. Туроператорите настояват за премахване на карантината за лицата, пристигащи от Африка с отрицателен PCR-тест.

Последвалият 10-дневен локдаун от 22 март, който засяга и организираните туристически пътувания, също проваля възможността част от клиентите да ползват ваучери като алтернатива на връщането на пари. "През април има прехвърлени дати от миналата година за пътувания, но по всичко личи, че няма да могат да се осъществят - вече беше изговорено, че локдаунът няма да е 10 дни . Срокът на голяма част от ваучерите с едногодишна давност също изтича през април-май. Ако хората не могат да пътуват, ще си поискат парите обратно. Ситуациите ни застигат една след друга. Искаме да сме коректни, но има предел на възможностите ни", заяви Илиева.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата