Quantcast

Медия без
политическа реклама

Уникален мавзолей-ротонда е открит на Перперикон

"Вече може да представим една уникална сграда, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя", каза проф. Николай Овчаров.

16 Авг. 2020
БГНЕС

Екипът на проф. Николай Овчаров е разкрил останките на уникален мавзолей-ротонда на епископите от VI в., съобщи археологът, цитиран от БНР. Това се случва след почти два месеца усилена работа на скалния град Перперикон.

"Както очаквахме, в началото на тазгодишните проучвания, през този сезон се надявахме да попаднем на богатата резиденция на епископите на целите Родопи, чиито център през VI в е бил именно на Перперикон", обяснява ученият.

Според предвижданията тя трябвало да се намира на около 50 м западно от най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкрита от същия екип през 2015-2016 г. Овчаров припомня, че тя е дълга почти 40 м и е украсена с монументални колонади и каменна пластика.

"И действително ние попаднахме на няколко просторни сгради със зали, изсечени частично в скалния масив", допълва той. Комплексът на Перперикон се състои от множество взаимосвързани постройки, които предстои да бъдат напълно разкрити през тази и следващите години. "Но вече може да представим една уникална сграда, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя", заявява проф. Овчаров.

Става дума за монументална постройка, чиито план представлява идеална окръжност с диаметър 7,50 м. Това са така наречените кръгли сгради или ротонди. Те са проектирани още в античността, но може би най-известната е прочутият Пантеон в Рим - храм на всички езически божества.

С приемането на християнството в началото на VI в., с форма на ротонди се строят главно мавзолеи на известни личности. Такива са гробният мавзолей на майката на император Константин Велики - Елена, мавзолея на император Галерий в Солун и ротондата "Св. Георги" в София.

Новооткритата ротонда на Перперикон вероятно е имала точно такива функции, смята ученият. През VI век християнството в Родопите окончателно е победило и именно тогава се строят такива монументални ансамбли.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?