Quantcast

Медия без
политическа реклама

Откриха крепост от времето на Юстиниан Велики край Златоград

Късноантичната твърдина е пазела пътищата между двата дяла на Родопите от варвари

08 Ноем. 2023
Проф. Овчаров и д-р Бояджиев показват останките от кулата на крепостта.

По време на триседмичните разкопки на високия 845 м връх Св. Неделя между Златоград и Неделино в Родопите бяха разкрити останките на късноантична крепост, строена вероятно в епохата на най-видния византийски император Юстиниан I Велики (527-568). Това съобщи консултантът на археологическите проучвания проф. Николай Овчаров, които се ръководят на място от д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей – Смолян. Тъй като обектът е между двата града, изследванията са финансирани съвместно от двете общини.

Крепостта е била важно звено в отбраната на Родопите срещу варварските нашествия в Източната Римска империя (Византия). Днес от укреплението са оцелели останки от кула и части от крепостната стена, градена от ломени камъни, свързани със здрав хоросан. Предполага се, че тя е била висока 7-8 м, а от издигащата се на около 15 м височина кула се е откривала гледка на разстояние от десетки километри.

Крепостта край Златоград е разположена на площ от близо 0,3 хектара и е имала изразени военни функции. В нея е пребивавал малък гарнизон от войници, които са поддържали в изрядност крепостните съоръжения и складовете с храни, разказва проф. Овчаров. „От последните се откриха десетки цели и начупени на парчета глинени делви (питоси), в които е съхранявано главно жито.  Водата е черпена от дълбок близо 17 м отлично изграден кладенец, намиращ се непосредствено до южната крепостна стена“, посочва историкът. Твърдината вероятно е осъществявала визуална връзка с останалите крепости в района.

Разкритата крепост допълва информацията на археолозите за селищния живот в Източните и Средните Родопи през късноантичния и ранновизантийския период (IV-VI в.). Малката стражева твърдина е пазела пътищата между двата дяла на планината. На изток по долината на Средна Арда са се намирали важни крепости като тези при Вишеград край Кърджали и големия укрепен град Перперикон. Районът на днешния Смолян на запад пък е бил охраняван от други неголеми крепости като тези при Девин и Беден. По този начин вътрешността на Родопите е защитавана от нашествията на варварски народи – готи, хуни и по-късно славяни. 

 

        

Още по темата