Медия без
политическа реклама

Уил Смит подаде оставка от Академията

Актьорът нарече действията си "шокиращи, болезнени и неизвиними"

02 Апр. 2022Обновена
 Уил Смит с Оскара си за "Методът Уилямс"
ЕПА/БГНЕС
Уил Смит с Оскара си за "Методът Уилямс"

Два дни след като Съветът на управителите на Академията за филмови изкуства и науки (AMPAS) започна "дисциплинарна процедура" срещу Уил Смит заради шамара, който удари на Крис Рок на наградите "Оскар" в неделя, "съкрушеният" победител с ролята си в "Методът Уилямс" днес изпревари най-тежкото наказание, което би могъл да получи и доброволно напусна организацията.

Близки до Управителния съвет уточниха, че от Академията са предупредили Смит, че може  да бъде изгонен за десетилетие или повече. Тази вероятност изглежда е накарала актьора, който е член на AMPAS от 2001 г., да действа изпреварващо с надеждата да предотврати по-тежката мярка.

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука започна дисциплинарна проверка срещу актьора Уил Смит за това, че удари шамар на комика Крис Рок по време на церемонията за раздаването на наградите „Оскар“ в неделя.

"Подавам оставка като член на Академията и ще приема всички допълнителни последици, които Съветът счете за подходящи", казва Смит в изявление, споделено със CNN от публициста му.

След оставката Смит вече няма да може да гласува за филми и роли, номинирани за "Оскар" всяка година. Работата му обаче все още ще отговаря на условията да бъде номинирана и награждавана. 

След шокиращия епизод на "Оскарите" в неделя вечер Академията обяви в сряда, че е "започнала дисциплинарно производство" срещу Смит. Нейният президент Дейвид Рубин, съобщи в петък, че организацията е "получила и приела незабавно" оставката на актьора. "Ще продължим напред с дисциплинарното си производство срещу г-н Смит за нарушения на Стандартите за поведение на Академията на следващото насрочено заседание на борда на 18 април", добави Рубин.

 

Ето и цялото изявление на Уил Смит:

"Отговарям пряко на обявеното от Академията дисциплинарно изслушване и напълно ще приема всички всички последици за поведението си. Действията ми на презентацията на 94-тите награди на Академията бяха шокиращи, болезнени и неизвиними. Списъкът с тези, които съм наранил, е дълъг и включва Крис, семейството му, много от скъпите ми приятели и близки, всички присъстващи и глобалната публика.

Предадох доверието на Академията. Лиших други номинирани и победители от възможността им да празнуват и да бъдат чествани за изключителната им работа. С разбито сърце съм. Искам да върна фокуса върху онези, които заслужават внимание за постиженията си и да позволя на Академията да се върне към невероятната работа, която върши в подкрепа творчеството и артистичността във филмите.

Така че, подавам оставка от членство в Академията за филмови изкуства и науки, и ще приема всички допълнителни последици, които Съветът счете за подходящи.
Промяната отнема време и аз се ангажирам да работя усилено, за да гарантирам, че никога повече няма да позволя насилието да надделее над разума."

 

Първоначално, около 40 минути след като удари Крис Рок, Смит се извини на Академията по време на телевизионната си слово при приемането на наградата за най-добър актьор. Но в тази реч той не поднесе извинения на самия Рок. Смит направи това на следващия ден чрез социалните медии. Сега е още по-самокритичен.

Малко по-рано стана ясно защо Уил Смит не беше арестуван или изведен от залата още веднага след инцидента и излезе да си получи Оскара - това се е случило само и единствено благодарение на Крис Рок. 

В интервю за ABC Уил Пакър, продуцентът, отговорен за протичането на церемонията, който се е намирал непосредствено зад сцената, разказа за пръв път какво се е случило зад кулисите в първите минути след инцидента. 

"Първо имаше недоумение, после настана хаос, а след това дойдоха разговорите какво да правим - разказа Пакър. - Полицаите бяха готови да изведат Смит от залата, но Крис настояваше Смит да не бъде ескортиран от Dolby Theatre. Решението Уил да не бъде арестуван и да успее да си получи Оскара, зависеше само от него - и той доказа какъв голям професионалист е."

Американският актьор Уил Смит се извини на водещия на церемонията за раздаване на филмовите награди "Оскар" Крис Рок, на когото удари шамар на сцената.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Уил Смит, Крис Рок, Оскар 2022