Медия без
политическа реклама

70 000 затънаха в калта на Burning Man

Една жертва и безчет мокри купонджии е равносметката от ексцентричния фестивал в щата Невада

04 Септ. 2023
Кадри с дрон показват стълпотворението от коли в калта.
Стопкадър:CNN
Кадри с дрон показват стълпотворението от коли в калта.

70 000 души затънаха като в капан в калта на фестивала Burning Man. Заради проливните дъждове в пустинята Блек Рок, щата Невада, прочутият алтернативен фестивал се превърна в тресавище, съобщи Си Ен Ен. Посетителите са получили указания да се подслонят и запасят с храна, вода и гориво, като достъпът и напускането на фестивала са били спрени от властите. 

"Малко над 70 000 души" са останали изолирани през уикенда, заяви сержант Натан Кармайкъл от местната шерифска служба пред Си Ен Ен. Някои са напуснали загражденията пеша, но повечето от превозните средства са все още затънали в калта. "Моля, не шофирайте", посъветваха в неделя организаторите на сайта си, докато времето не се стабилизира. 

В петък и събота в отдалечения район на щата Невада се изсипа толкова дъжд, колкото обикновено пада за два или три месеца. 

Комикът Крис Рок, станал известен с това, че получи шамар от Уил Смит на "Оскарите" м.г., е сред малцината, които са успели да се евакуират. Заедно с DJ Diplо актьорът е преминал около 10 километра през калта, преди да бъде качен на пикап от почитател. Рок споделя, че мобилните тоалетни на фестивала са били запушени след наводнението. Хората се оплакват и от ограничения достъп до интернет и телефонна мрежа, докато се опитват да променят резервациите си за самолетни билети за прибиране.

Бившият правителствен адвокат от времето на Барак Обама Нийл Катял също разказва, че е приключил първото си посещение на Burning Man с "невероятно мъчителен 10-километров преход посред нощ през тежка и хлъзгава кал".

Разследва се и един починал на фестивала, но според властите смъртта е "несвързана с времето", казаха организаторите на Burning Man в неделя вечерта. Бърза помощ се е отзовала за 40-годишния мъж, но не е могла да му помогне. 

Burning Man е един от най-известните и ексцентрични фестивали в Америка. Историята на Burning Man започва през 1986 г., когато двамата му основатели Лари Харви и Джери Джеймс запалват скулптура с формата на човек в Сан Франциско. През 90-те фестивалът добива голяма популярност и се премества в пустинята Блек Рок. Всяка година десетки хиляди души пътуват от всевъзможни места, за да прекарат времето си в своеобразна "утопия" на самоизразяване и отричане на корпоративния свят.

Burning Man е и един от любимите фестивали на някои от лидерите в технологичната индустрия: сред известните му гости са хора като Илон Мъск и Марк Зукърбърг, Джеф Безос, основателите на Google, Алексис Оханян от Reddit (съпруг на Серена Уилямс) и много други.

Един от основополагащите принципи на фестивала е "радикалната самостоятелност" - всеки участник е мотивиран да "открива, използва и разчита на вътрешните си ресурси", докато участва активно в общността. Вместо да използват пари, хората на фестивала разменят или дават на заем различни стоки според това от какво имат нужда.

Тазгодишното издание на Burning Man започна на 27 август и бе предвидено да продължи до днес, понеделник. Редовният билет струва 575 щатски долара.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Burning Man, Крис Рок