facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

Роулинг, Рушди и още 150 мислители: Свободното слово е под заплаха

1 559
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Салман Рушди

150 писатели, философи, политолози и други известни личности подписаха отворено писмо, публикувано вчера в сп. "Харпърс". Те призовават за пълноценен диалог, когато става дума за сериозни обществени теми, и се обявяват срещу "културата на отхвърляне". Тя се свързва с публично заклеймяване в социалните мрежи и призовава за крайни мерки срещу всеки, който не споделя определени възгледи. 

Сред подписалите писмото са писателите Джоан К. Роулинг ("Хари Потър"), Маргарет Атууд (“Разказът на прислужницата”), Салман Рушди (“Сатанински строфи”), Джефри Юдженидис ("Мидълсекс"), политологът Франсис Фукуяма, шахматистът Гари Каспаров, джазменът Уинтън Марсалис, философите Малкълм Гладуел и Ноам Чомски. 

Интелектуалците предупреждават за задаваща се заплаха срещу свободата на словото и "ограничаване на дебата". Макар да поощряват отдавна дължимата расова справедливост, те подчертават, че откритите дискусии по темата са заглушени.“Свободният обмен на информация и идеи, който е в сърцето на либералното общество, среща все повече пречки”, пишат те. “Все по-често хора призовават за бързо и тежко възмездие в отговор на думи и идеи, които се считат за неправилни.” Писмото също така порицава "модата на публичното сочене с пръст и остракизма" и "сляпата морална убеденост". 

“Редактори биват уволнени, защото са позволили да се публикуват противоречиви статии, изтеглят се книги от пазара, защото не са достатъчно “автентични”, на журналистите им е забранено да пишат по определени теми, уволняват професори, които цитират литературни произведения в часовете си, изследователи губят работата си заради реакциите, които предизвикват трудовете им и председатели на организации биват изхвърлени заради глупави грешки.” 

Съвсем очаквано подписалите писмото бяха подложени именно на това, срещу което се обявяват - жестока критика, отхвърляне и призиви да променят позицията си. Само няколко часа след публикуването му падна и първата жертва - писателката Дженифър Финли Бойлан се извини за първоначалната си подкрепа към текста. Тя призна, че не е била наясно какво точно подписва, нито че Джоан Роулинг също ще участва.

Миналия месец Роулинг беше набедена за трансфоб и от тогава всичко, което казва и прави, за да обясни позицията си, остава неразбрано от транс активистите, които призовават за бойкот на книгите ѝ и я атакуват с обиди в социалните мрежи.

Салман Рушди има редица врагове още от края на 80-те заради начина, по който описва ислямската вяра в "Сатанински строфи" - срещу него дори беше издадена фетва от аятолаха на Иран Хомейни.

Маргарет Атууд пък попадна на мушката заради подкрепата си за писателя и преподавател Стивън Галоуей, уволнен от Университета на Британска Колумбия (Канада) заради обвинения в сексуален тормоз. 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Омбудсманът настоява МВР да каже истината за полицейското насилие

14.07.2020

993 1
Писмо за бордеи от Ван Гог и Гоген е продадено за € 210 000

17.06.2020

178
ЕК ни пита за "златните паспорти" на богати чужденци

21.04.2020

3517 3

Коментари

Meto_ot_Interneto

Интелектуалците предупреждават за задаваща се заплаха срещу свободата на словото и "ограничаване на дебата". Макар да поощряват отдавна дължимата расова справедливост, те подчертават, че откритите дискусии по темата са заглушени

👍

Порфирий

Така работи политкоректният език. Първо те учат как да говориш, след това КАКВО да говориш. Какъв дебат, какви 5 лева?

NEM2

Когато ипотеката им зависи от словото им, словото престава да бъде свободно. И тогава, свободното слово започва да се премества във форумите на социалните медии, чиито медиатори все още не са "дораснали" да обслужват бизнес интереси.

Forza NATO

Недоубити фашаги злоупотребяват с некои леки извращения и слабости в неокултурната революция пред гнилия поглед на вражеската расистка общественост.

 

Ненадебатирали се. Глезотии.

 

Не дебат вам, а хамалско въже - пък дебатирайте, колкото щете, докато дърпате статуята на Нелсън.

После Банкси ше ви увековечи в "Бурлаки на Трафалгаре". 

Даскал Цеко

После Банкси ше ви увековечи в "Бурлаки на Трафалгаре".

По-скоро "Бурлаки на Темзе". Някак си по-реалистично звучи.

 

А дедо ви Сталин си смуче луличката и се подсмихва ехидно под мустак - такого даже он, видавший виды, не видал.

 

Forza NATO

Местоработата на бурлаките в съвременната бурлеска се определя от местонахождението на паметника, който подлежи на денацификация и само евентуално може да финишира в река, ако има такава подръка.

 

С оглед горното поддържам предложението си за (площад) Трафалгар, а не Темза. 

Boris65

Бурлаките добре са си хапвали и пийвали за разлика от робите _ ирландци, африканци, индуси, малайци и избитите индиянци и ескимоси. Робите след купуванетоттси са живели средно 7 години. Англо сакси сър... 

Boris65

Бурлаките са работили 6 часа на ден, нашите бригадири в Англия и САЩ бачкаме 16 часа за няколко долара + храна + барака + туалет + вода и сапун 1 път в седмицата. Мирише на мокри ягоди, тютюн и памук. 

аиг3

Еха 6 часа само. Сигурно са имали и два почивни дни в седмицата, че и отпуск.

Вземи ги обясни тия неща на Репин. Този лигав либерал. И на всичко тълкуватели на известната картина, които виждат в нея представяне на страданието и критика на социалната неправда. Пък аз ще добавя и на изостаналостта на Русия, където е било по-евтино да използваш човешки впряг вместо машини или животни.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://m.youtube.com/watch?v=GgnClrx8N2k

 

Мислители е малко в повече за Ролинг....по-са интиуитивни

SvSophia
снимка на SvSophia

Направо да вземат да забранят цялата световна класическа литература и да се допускат до читателите, студентите и учениците единствено новонаписани книги от автори с правилен цвят на кожата, с транс-, хомо-, куиър- и др. под. ориентации, по възможност и с увреждания. Но нищичко написано от образовани мъже с бял цвят на кожата, хеле пък ако са руси и синеоки.

Впрочем вчера гледах учебна програма по литература от едно училище, горен курс на обучение, в САЩ - там вече гореописаното е постигнато и действува. Никви там хариетбичерстоу, никви марктвени, стайнбекове, уолтуитмъни, харпърлита, хемингуеи и др. под. мискини. Само съвременни продукти на субекти, чиито именца звучаха основно като женски, от погнуса не тръгнах да изяснявам социалния им пол и кульорите на skin-овете им.

Впрочем вече и у нас, но по-полека - някой мисир позволи ли си да попита гусина Вълчева що разкара от учебните програми "До Чикаго и назад" и го замени с пътуването до Желюша например?

SvSophia
снимка на SvSophia

А, редакцията, като ще си гугукаме за неправилни и неполиткоректни писатели и поети, днес се навършват 170 лета от рождението на един такъв, но български, крайно неполиткоректно наричан Патриарх, че и Народен.

Да не упущите да отбележите, че в бившия Народен, днес политкоректно прекръстен на  национален, театър, крайно неправилно кръстен на името на тоз творец,  ще се отбележи таз годишнина - проф. Милена Цанева ще изнесе слово, и спектакли ще има.

Памфуций
снимка на Памфуций

Свободният обмен на информация и идеи, който е в сърцето на либералното общество, среща все повече пречки.Все по-често хора призовават за бързо и тежко възмездие в отговор на думи и идеи, които се считат за неправилни.”

👍Прави са.

 

 

Banshee
снимка на Banshee

Маргарет Атууд определено ми вдъхва доверие, има супер чувство за хумор и  умение да напипва фалша, така че щом и тя го казва...

wreckage
снимка на wreckage

Маргарет Атууд е напълно ок с транссексуалните. Фчера одобри ено обяснително филмче ф туитъра и веднага я налазиха, че предава каузата на истинските жени. Знаейки, че тва нема да ѝ донесе нищо, тя избегна да флиза ф спорове и отиде да си гледа другата работа.

 

Нещо, което Дж.К.Роулинг треаше да напраи с другия одбор, ако имаше акъла на Атууд или въопще некъф акъл. Понякога е ноо лошо да имаш безбожно ноо кинти, адски ноо свободно време и гигантско чуфство за сопствена значимост.

Banshee
снимка на Banshee

Мисля, че Дж.К.Роулинг също е ок с транссексуалните, просто уточняваха със Стивън Кинг някакви дребнави подробности и се скараха, като неговото мнение по случайност съвпадаше с това на по-многобройната и правоверна страна. Ако правилно съм схванала. Не го проследих задълбочено. 

wreckage
снимка на wreckage

не се скараха, щото, за разлика од Дж.К.Роулинг, Стивън Кинг знае как работят социалните мрежи. Той просто заяви, че трансексуалните жени са жени*, и отиде да си гледа другата работа, а Дж.К.Роулинг се възпали од изявлението му и продължи с нейните глупости.

 

--------------------------

*което е точно обратното на тва, фкоето е убедена Дж.К.Роулинг, а именно, че трансексуалните жени не са жени, което е напълно одкачено твърдение, чиято невалидност може да бъде доказана по оперативно-емпиричен път:

 

Ако на Дж.К.Роулинг ѝ махнат фсички тръби, фтулки и анатомични джаджи, които я държат фрамките на претпочитаната од нея дефиниция за жена, тя ще спре ли да е жена? Нье.

 

Ако ѝ махнат целото тяло и ѝ завинтят главата върху корпуса на некъф робот, тя ще спре ли да е жена? Тц.

 

Ако въопще няма никво тяло, а главата ѝ получава захранване по разни тръби и проводници, тя ще престане ли да е жена? Пак тц.

 

Защо няма да спре? Щото независимо од теа интервенции, ще продължи да се чуфства като жена. Идентичността е голема вършачка.

Banshee
снимка на Banshee

Съгласна съм, защото иначе ще трябва да се върна пак да чета дискусията им. :)

Но останах с впечатлението, че тя не твърди, че не са жени, а че трябва и да се съобразява, че имат и мъжки ...предимства, при евентуален кофликт или спортно състезание. По-голяма физическа сила, най-малкото. Не е казала чак такава ерес.  

Banshee
снимка на Banshee

Иначе съм фанат на Стивън Кинг, но и той много се впряга, даже прескачам в творчеството му немалката част, посветена на неговите дразнители в издателски и писателски среди. :)

wreckage
снимка на wreckage

Стивън Кинг е пич и велик разказвач. 

Гледах го как зима интервю од Дж.Р.Р.Мартин. Дебелото джудже напрао пърхаше около него и федин момент престана да се разбира кой кого интервюира.

 

 

Което ми напомня да фърля ено око върху развитието на чумата ф района на Санта Фе, Ню Мексико, където джуджето седи заключено ф един свой имот, за да си дописва ШИБАНИТЕ КНИГИ! Надявам се чумата да бушува около тоа тюфлек и той да нема друг избор, освен да си гледа ШИБАНАТА РАБОТА,  а не да ми се шляе по мачове и вечеринки...

 

wreckage
снимка на wreckage

Santa Fe New Mexico US

293 confirmed

 

Малко са, ше земе да излезе и после иди го търси.😬

Banshee
снимка на Banshee

:)) Ще го изгледам това интервю. 

 

Стивън Кинг е бог, Дж.К.Роулинг не му е на нивото и не би моглада го обори, дори да ѝ се беше паднало на нея да защитава по-еднозначната и безнюансна позиция, каквито са по-лайкабъл в масовите социални мрежи и форуми. 

Но дори и той не е застрахован от това фанатици в боен устрем да тръгнат да го зачертават изцяло, заради някаква дребна подробност в позициите му, която са разбрали-недоразбрали.

Както му се и случва. И за което става въпрос в отвореното писмо. Няма да се изненадам, ако и той го подпише.

Влез или се регистрирай за да коментираш