Медия без
политическа реклама

Писмата-бомби в Испания станаха 6 за денонощие

Две украински посолства в други страни са получили писма със заплахи

01 Дек. 2022Обновена

За денонощие в Испания бяха открити общо шест писма-бомби. Само от първото писмо пострада служител в украинското посолство в Мадрид. 

Следващите взривове бяха открити във военна база, в оръжейна фирма, в Министерството на отбраната и при премиера Педро Санчес. При премиера е пратен плик с пиротехнически материали, отворен бил от службите за сигурност. 

Еl Mundo съобщи за военната база Торехон-де-Ардосе. Охранителните системи са регистрирали съмнителен плик рано сутринта днес. След рентгенов анализ са установили, че има взрив, който после е обезвреден. Вчера в офис на оръжейната компания Instalaza в Сарагоса също бе открит съмнителен плик. Компанията произвежда ракетни системи, ръчни гранати и прибори за нощно виждане. Експортира техника в повече от 35 страни, между които и Украйна. Служителите извикали полиция, която отцепила района и обезвредила бомбата. 

Бомбата, която избухна в 13 ч. вчера в ръцете на служител на украинското посолство, е била адресирана до посланика Сергей Погорелцев. Комендантът на посолството отворил съмнителния плик на двора, взривът се задействал, служителят е леко пострадал. Испанската полиция разследва терористичен акт. 

"Още две украински посолства в чужбина са получили писма със "съвсем конкретни заплахи", съобщи тази вечер външният министър Дмитро Кулеба, който е в момента в Полша. Министърът не уточни къде са посолствата.  "Има и други тревожни събития, не са свързани с взривове, но са сериозна заплаха", добави той. Според Кулеба става дума за "нова форма на терор, за целенасочена широкомащабна кампания срещу Украйна". 

Същевременно стана ясно, че и в посолството на САЩ в Мадрид е прихваната пратка с взривно устройство  това стана шестият такъв случай за денонощие в Испания.

За случая съобщи първо ТВ каналът LaSexta: "В посолството на САЩ в Мадрид беше прихваната пратка с взривно устройство, а полицията отцепи района и започна антитерористична операция".

Полицията потвърди, същото направи и американското посолство на профила си в "Туитър": „Можем да потвърдим получаването на подозрителна пратка в посолството на САЩ в Мадрид. Благодарим на държавните сили на реда и на правоохранителните органи на Испания за сътрудничеството”.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата