Медия без
политическа реклама

Почина актрисата Гинка Станчева

04 Февр. 2023Обновена
Гинка Станчева в ролята на Цвета в "Земя"
Гинка Станчева в ролята на Цвета в "Земя"

На 90-годишна възраст почина една от най-красивите и обичани български актриси на XX век - Гинка Станчева, съобщиха от Съюза на артистите в България. Тя добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма "Земя" на режисьора Захари Жандов, селекциониран в конкурсната програма на фестивала в Кан.

Родена е на 15 юни 1932 г. в София. Баща ѝ е убит във Втората световна война, а майка ѝ остава вдовица с две дъщери на 28-годишна възраст. Гинка трябвало да се грижи за по-малката си с 5 години сестричка. "Може би това ме направи толкова несломима и борбена", призна тя през 2017 г. на фестивала "Златната липа" в Стара Загора, където бе отличена за цялостен принос в киното.

Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев заедно с Татяна Лолова, Григор Вачков, Ицхак Финци, Досьо Досев, Хиндо Касимов. В академията среща и голямата си и единствена любов, актьора Пейчо Пейчев. 

Изиграла десетки театрални роли на сцените на Благоевградския и Младежкия театър, а по-късно и в частния Театър "Барбуков", актрисата остава в паметта на няколко поколения най-вече с ролите си на големия и малкия екран. Незабравими са партньорствата й с Апостол Карамитев в "Любимец 13" и "Специалист по всичко". През 50-те и 60-те години зрителите жадно търсят снимките им по вестникарските будки, където се чува "Една Гинка за 16 стотинки и един Апостол за 18, моля!". 

Радослав (Апостол Карамитев) трябва да плати глоба, задето така показно се целува с Елена (Гинка Станчева) в Борисовата. Милиционерът обаче няма дребни, за д...

Играе и в "Ребро Адамово" заедно със своята приятелка и връстничка Емилия Радева, "Точка първа", "Дом на две улици", "Един снимачен ден", както и в първия български сериал "Семейство Калинкови" и в "На всеки километър"... В по-ново време се снима в "Бай Ганьо" и "Бай Ганьо тръгва по Европа" и българо-италианската копродукция "Асистентът". През 80-те години участва в дублажите на култовите детски сериали "Синьо лято" и "Малка къща в прерията".

В чест на 90-годишния ѝ юбилей миналото лято актрисата бе удостоена с наградата "Златно перо", която от нейно име прие единствената ѝ дъщеря Ермелина Пейчева.

Гинка Станчева не изостави сцената и екрана до самия край на живота си. Тя участваше в спектаклите на "Артисти със сребро в косите", а в киното изигра майката на Владимир Пенев в "Рая на Данте", нов български игрален филм, излязъл по екраните в края на 2021 г.

Поклон пред паметта ѝ!

---

За появата на Гинка Станчева в Кан сред големите звезди на киното от 50-те години и спомените ѝ от този звезден миг четете в материала на "Сега" от м.г. 

На 15 юни 90-годишен юбилей отпразнува една от най-обичаните български актриси от XX век - Гинка Станчева. В чест на юбилея тя бе удостоена с наградата "Златно перо", която от нейно име прие единствената й дъщеря Ермелина Пейчева.

 

Песен от филма "Любимец 13" (1958) / Song from the Bulgarian movie "Lyubimets 13" (Favorite 13) (1958)Мими Николова - Замълчи замълчи / Mimi Nikolova - Zamal...

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гинка Станчева, кончина