facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

Кристо почина в Ню Йорк

"Красотата, тишината и изкуството винаги ще триумфират", бе веруюто на световноизвестния творец от български произход
6 846
 Christo and Jeanne Claude Official
Кристо на "Плаващите кейове" през 2016 г.

Американският художник от български произход Христо Явашев - Кристо почина на 84 години в Ню Йорк. Новината разпространиха сътрудниците му, а в съобщението се допълва: "Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше".

Христо Явашев, който работеше неизменно в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод де Гийебон, получи световно признание с пространствените си художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Сред забележителните му проекти са опаковането на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и "Плаващите кейове" - оранжеви пътеки, прекосяващи езерото Изео.

Твърде малко знаем както за личността, така и за работата на този единствен български артист, аплодиран от света - въпреки че тукашните медии с любопитство следяха международния отзвук от неговите произведения (поне след 1990 г). В последните си шейсет години той бе гражданин на света, а най-вече - обитател на далечната планета на своето изкуство. 

Роден е в Габрово на 13 юни 1935 г. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус, а баща му - известен фабрикант. Учи във ВИИИ "Николай Павлович" (днес Национална художествена академия). През 1957 г. емигрира и година по-късно пристига в Париж, където среща Жан-Клод. През 1973 г., след като 17 години е бил без гражданство, става гражданин на САЩ. До смъртта си Кристо не се завърна в България. Макар че връзките му с родината не са напълно прекъснати - основен партньор в техническата реализация на неговите проекти бе племенникът му Владимир Явашев.

"Изкуството е най-важното нещо в живота ми. Не обичам да споря, защитавам или раздавам морал. Аз съм срещу абсолютно всичко, което е пропаганда - религиозна, политическа или екологична. Само човеците могат да правят изкуство. Това е неудържим порив и не може да бъде оправдан от чувството за добро или лошо. Изкуството е изкуство", казваше той.

Само преди дни Кристо, затворен от началото на карантината в своя дом-студио в Сохо, даде пространно интервю пред Си Ен Ен. „Аз съм артист, който е напълно ирационален, напълно безотговорен и напълно свободен", каза той. На това място той живее и работи от 1964 г., когато с Жан-Клод пристигат в Ню Йорк. „Никой не идва тук. И аз се страхувам да излизам. Не искам да ходя в болница, не искам да ходя никъде. Невидимият враг може да дойде по всяко време“, смее се Кристо.

Дори и след смъртта на Жан-Клод през 2009 г., художникът продължаваше да подписва като сътрудничество с нея монументалните проекти, които създава. Тази година трябваше видим неговата опакована в сребърен плат и червено въже Триумфална арка. Първоначално проектът трябваше да е готов през пролетта, но се забави, за да не наруши спокойствието на гнездящите по това време керкенези. Насрочена за предстоящия септември, инсталацията отново бе отложена - този път за септември 2021-ва, заради коронавируса. Кристо, който след две седмици щеше да навърши 85 години, бе изпълнен с творческа енергия и се надяваше да реализира и други проекти след това. 

Последната монументална "опаковка" на Кристо бе "Плаващите кейове" в Северна Италия. Над 1 милион души успяха да се почувстват като Исус, ходейки по вълните на езерото Изео, а допълнителен шанс да влезем "в кухнята" на проекта бе документалният филм на Андрей Паунов "Да ходиш по вода", прожектиран по кината у нас. През 2018 г. той пусна на езерото Серпентайн в лондонския Хайд Парк своята "Мастаба". Тя бе нещо като демоверсия на отколешната му мечта - да създаде гигантската пресечена пирамида от подредени нефтени варели в пустинята в ОАЕ.

"Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова L'Arc de Triomphe, Wrapped съгласно волята на Кристо ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 г.", допълва днешното съобщение от неговия кабинет. От 1 юли до 19 октомври тази година в Центъра "Помпиду" ще се проведе и голямата изложба за живота и работата на двамата в Париж.

През 1958 г. Кристо написа в писмо: "Красотата, тишината и изкуството винаги ще триумфират". Днес тези думи звучат по-силно от всякога, се казва още в съобщението за кончината му.

Ключови думи:

Христо Явашев, Кристо
61

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Центърът Помпиду отвори с „Кристо и Жан-Клод, Париж!“

02.07.2020

152
Христо, Кристо и Жан-Клод: къде в България?
Свободата на Кристо

02.06.2020

ЕМИЛ Л. ГЕОРГИЕВ

2139 22

Коментари

Страници

fractal
снимка на fractal

Трябваше и кораб и самолет да опакова

 

Gabie

Голям! Да почива в мир...

Domi

О не неразумний... .

Почивай в мир...

kirkorin

Мир на праха му , спокойствие на духа му , светлина на душата му !

Meto_ot_Interneto

R.I.P.

Nickolas

Помня добре Райхстага!

84 години не са малко. Щастлива вечност с Клод!

Nickolas

Твърде малко знаем както за личността, така и за работата на този (почти) единствен български визуален артист от световна класа

---

Няма и да знаете. И след смъртта му нямате право да го пишете български артист, щом като той през целия си живот беше против да бъде наричан даже българин, а да не говорим за български артист! Нали помня в Берлин като го заговори някакъв нискорасъл български художник, в ръцете с плакат на български, как Кристо се развика: Polizei, Polizei - и не го и погледна. Сега искате да се поотъркате, ама не става! Хората добре знаят, а и помнят.

доктор Гилотен

Коленце, победителско, викторово,

Кои са тези, дето искат да пишат един роднина по самоопределение на англо-саксо-континенталните немци-ирландците и други келти, и др. в част от Сев. Америка за роднина на Борис Христов например?

Разрешете да запитам-мога ли да се пиша българин, ако генетични изследвания докажат, че по кръв съм: тракиец; грък; латинец; немец (гот) некакъв; славянин; тюрк of any kind or combination of many...; и т.н.?

ЕСОФ

@доктор Гилотен  Невежество, глупост и вероятно завист.

Василиса Прекрасна

И това, за което се бореше, или на което слугуваше, и то си отива.

Съвпадение?

ЕСОФ

Въпросът е ти на кого слугуваш?

PlaNed
снимка на PlaNed

творец от български произход

Е, от това не можа, а и вече няма как, да се отрече!

доктор Гилотен

Лека нощ на всички!

Зазимен

Има нещо странно и необясимо във факта, че не поиска да види Родината си, че така и не прогвори на родния си език, когато български журналисти му вземаха интервюта.

 

Предполагма  все пак, че с братята си Анани и Стефан е говорел на български.

 

И да не забравя най-важното:

 Кристо е творерец-новатор  от  световна  величина.

 

Мир на праха му!

Умберто Жеко

***

ЕСОФ

@Умберто Жеко Много грозно.

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

👍

Slava
снимка на Slava

Да почива в мир душата на Кристо 🙏🌹🌹 Велик!

Дребните гадини, които нямат почит към смъртта, не струват колкото праха на подметките му.

Умберто Жеко

**

ЕСОФ

Всяко дело, което ни остави Христо Явашев - Кристо, ни събужда от безразличието. Как го постигна? С лично участие, високи мисли и чувства, с отговорност и с нещо неизказуемо, нещо - повече от само талант, с божи дар. Царство му небесно.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

На всички отгоре които не могат да сведат глава и да кажат "почивай в мир" на един велик творец :

 

ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС НЕ Е ИСКАЛ ДА ГО НАРИЧАТ БЪЛГАРИН.

 

Българин или не, той ще си остане велик. ***

 

Лерболарио

*

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

**

Лерболарио

*

Теофил_Харизанов

***

peniko

До Николас:

Струва ми се вие сте в Германия. Аз съм в Щатите. Какво ни праща тук, в този форум? Аз мисля - защото е Български, пише се на български и става дума за България.

Мир на праха му....но щом той  толкова е мразел да бъде свързван с България по всякакъв възможен начин (негово си право), защо трябва да го коментираме изобщо?

Жозефа
снимка на Жозефа

Твърде малко знаем както за личността, така и за работата на този единствен български артист, аплодиран от света 

 

Бива ли такива небивалици?

 

Първата:

https://www.vbox7.com/play:b243ef87?p=playlist&id=1251170

https://www.vbox7.com/play:2b093279?p=playlist&id=1251170

https://www.vbox7.com/play:9b5ec740?p=playlist&id=1251170

А и да бяхте попитали Димитри Иванов, след като само преди две години сте напечатали това:

http://old.segabg.com/article.php?sid=2018070400040001101

 

Втората - наистина ли не сте чували за други големи български артисти (не само художници), аплодирани от света?

 

 

geo_19

Рапърът Кристо ми е по-значим от опаковчика Кристо.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GoGUJTXL66g

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Много комерс в този. Фейсинг да сън е много пробит лейбъл.

Ицаки-то е чистак нов, ако и да вкарва доста от Гоустмейн:

https://www.youtube.com/watch?v=d-qy7oqQ7pQ

пък и тагът му е icaki.umre :-)))

gigow

Мегаломан и безродник.

Какво изкуство е да струпаш няколко хиляди варела? Или да опаковаш сграда? Строителите, които санират сгради и изграждат около тях скеле с мрежа и те ли са художници? Или ония десетки хиляди знамена в някакъв парк.... Това изкуство ли е? Разни презадоволени милионери, незнаещи какво да правят с парите си, му ги дали да купи знамена и работници ги наболи из парка по негова идея. И ИЗКУСТВО!

 

Що въобще ни занимават с някакъв ренегат?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×