Медия без
политическа реклама

Кристо почина в Ню Йорк

"Красотата, тишината и изкуството винаги ще триумфират", бе веруюто на световноизвестния творец от български произход

31 Май 2020
Christo and Jeanne Claude Official
Кристо на "Плаващите кейове" през 2016 г.

Американският художник от български произход Христо Явашев - Кристо почина на 84 години в Ню Йорк. Новината разпространиха сътрудниците му, а в съобщението се допълва: "Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше".

Христо Явашев, който работеше неизменно в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод де Гийебон, получи световно признание с пространствените си художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Сред забележителните му проекти са опаковането на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и "Плаващите кейове" - оранжеви пътеки, прекосяващи езерото Изео.

Твърде малко знаем както за личността, така и за работата на този единствен български артист, аплодиран от света - въпреки че тукашните медии с любопитство следяха международния отзвук от неговите произведения (поне след 1990 г). В последните си шейсет години той бе гражданин на света, а най-вече - обитател на далечната планета на своето изкуство. 

Роден е в Габрово на 13 юни 1935 г. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус, а баща му - известен фабрикант. Учи във ВИИИ "Николай Павлович" (днес Национална художествена академия). През 1957 г. емигрира и година по-късно пристига в Париж, където среща Жан-Клод. През 1973 г., след като 17 години е бил без гражданство, става гражданин на САЩ. До смъртта си Кристо не се завърна в България. Макар че връзките му с родината не са напълно прекъснати - основен партньор в техническата реализация на неговите проекти бе племенникът му Владимир Явашев.

"Изкуството е най-важното нещо в живота ми. Не обичам да споря, защитавам или раздавам морал. Аз съм срещу абсолютно всичко, което е пропаганда - религиозна, политическа или екологична. Само човеците могат да правят изкуство. Това е неудържим порив и не може да бъде оправдан от чувството за добро или лошо. Изкуството е изкуство", казваше той.

Само преди дни Кристо, затворен от началото на карантината в своя дом-студио в Сохо, даде пространно интервю пред Си Ен Ен. „Аз съм артист, който е напълно ирационален, напълно безотговорен и напълно свободен", каза той. На това място той живее и работи от 1964 г., когато с Жан-Клод пристигат в Ню Йорк. „Никой не идва тук. И аз се страхувам да излизам. Не искам да ходя в болница, не искам да ходя никъде. Невидимият враг може да дойде по всяко време“, смее се Кристо.

Дори и след смъртта на Жан-Клод през 2009 г., художникът продължаваше да подписва като сътрудничество с нея монументалните проекти, които създава. Тази година трябваше видим неговата опакована в сребърен плат и червено въже Триумфална арка. Първоначално проектът трябваше да е готов през пролетта, но се забави, за да не наруши спокойствието на гнездящите по това време керкенези. Насрочена за предстоящия септември, инсталацията отново бе отложена - този път за септември 2021-ва, заради коронавируса. Кристо, който след две седмици щеше да навърши 85 години, бе изпълнен с творческа енергия и се надяваше да реализира и други проекти след това. 

Последната монументална "опаковка" на Кристо бе "Плаващите кейове" в Северна Италия. Над 1 милион души успяха да се почувстват като Исус, ходейки по вълните на езерото Изео, а допълнителен шанс да влезем "в кухнята" на проекта бе документалният филм на Андрей Паунов "Да ходиш по вода", прожектиран по кината у нас. През 2018 г. той пусна на езерото Серпентайн в лондонския Хайд Парк своята "Мастаба". Тя бе нещо като демоверсия на отколешната му мечта - да създаде гигантската пресечена пирамида от подредени нефтени варели в пустинята в ОАЕ.

"Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова L'Arc de Triomphe, Wrapped съгласно волята на Кристо ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 г.", допълва днешното съобщение от неговия кабинет. От 1 юли до 19 октомври тази година в Центъра "Помпиду" ще се проведе и голямата изложба за живота и работата на двамата в Париж.

През 1958 г. Кристо написа в писмо: "Красотата, тишината и изкуството винаги ще триумфират". Днес тези думи звучат по-силно от всякога, се казва още в съобщението за кончината му.

Ключови думи:

Христо Явашев, Кристо