Quantcast
Министър Банов похвали чашата от Венеция пред вампира от Созопол | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Министър Банов похвали чашата от Венеция пред вампира от Созопол

ИКЕА пародира чашата от инсталацията "Как живеем"
Обновена
4 828
 Снимка Емил Л. Георгиев/ИКЕА
Виетнамската чаша на Лютаков от Венеция и чашата на ИКЕА.

"Чашата е ръчно правена. Крива е." Така културният министър Боил Банов се защити пред бТВ срещу шегите, че сме се явили на Венецианското биенале на съвременното изкуство с инсталация от най-обикновени чаши от ИКЕА. Той носеше една арт чаша за образец. "... Защото цялата идея (вие тука показвате само част, много по-голямо е цялото нещо) е в това - да ползваме природата: да ползваме това, което трошим, което събаряме, което изхвърляме - да даваме нов живот", обясни Банов.

Банов нарече критиките "мародерство срещу съвременното изкуство и изкуството въобще", и допълни, че те не правели чест на никого. "Дотам я докарахме, че да искаме в тая държава да се хвалим единствено само и само с вампира от Созопол! - възмути се Банов. - Не че тия неща не са важни, но не е само това България. Съвременният свят не е само това. Ние не можем да влезем в него с вампира от Созопол! Не става така!"

Реклама на обикновена стъклена чаша за 1.99 лв. на магазина за домашно обзавеждане ИКЕА предизвиква смях в социалните мрежи. Причината е в приликата с един от основните елементи в арт инсталацията „Как живеем”, с която България се представи на Венецианското биенале за съвременно изкуство през 2019-а, в съчетание с рекламното послание „Венеция не е близо, но ИКЕА е”. 

Добрата реклама често използва хумора и иронията, за да изпрати запомнящо се послание. Съвременното изкуство също обича да се шегува. Някои негови произведения предизвикват силното подозрение, че не са нищо повече от една шега. Няма лошо, стига шегата да е оригинална. И да не е прекалено скъпа. 

ИКЕА не за първи път вкарва в рекламите си иронични коментари по повод нашумели обществени проблеми - засега само в областта на естетическото. През октомври 2018 г., в разгара на масовото недоволство от неумелия ремонт и криво поставените плочки по ул. "Граф Игнатиев" и на пл. "Славейков", магазинът публикува реклама на килим с идеални шарки и текст „Симетрия, достойна за истински Граф”  (с главна буква за да няма съмнения за какво става дума).

В новата (и трябва да признаем - малко закъсняла) реклама на ИКЕА чашата стои върху порцеланова мивка на фона на сини керамични плочки, а в „Как живеем” много подобните виетнамски чаши на Лазар Лютаков са представени на фона на сините (като венецианската лагуна) фибранови плоскости на Рада Букова. 

Оттук-нататък започнат разликите. Първата е, че и чашите, и плоскостите в арт инсталацията са по-евтини от чашите и плочките в рекламата, но като цяло, инсталацията е излязла значително по-скъпо. Може би, защото в изработването на рекламата (освен авторът ѝ), едва ли са участвали куратор, комисар, директор, жури от шестима експерти и представител на министерството на културата, нито е плащан наем за венецианско палацо. Пък и артконцепцията със сигурност е струвала повече от рекламната концепция.

Тук ще припомним, че българското участие в 58-то издание на Венецианското биенале бе официално подкрепено от Министерството на културата и продуциран от НХГ, с комисар Яра Бубнова и директор на павилиона Катя Ангелова, и с любезното съдействие на Гауденц Б. Руф и още няколко организации.

Както можеше и да се очаква, конкурсът предизвика широк интерес в артистичната общност, а резултатите от него - почти толкова широко недоволство в културните среди (и недоумение в некултурните). Но сега някъде някой сигурно е недоволен и от рекламата на ИКЕА.

През 2021 г. пак министерството на културата ще организира представянето ни във Венеция. Още през юни министърът бе твърде скептичен, че изборът на наш представител ще мине по-гладко: „Сега приятели и служители ми казват, че вече сме имали правила и по-нататък щяло да бъде по-лесно. Глупости! Всяка година ще има бой.“

Още

Министър: Рекламата на България в интернет да е без обществени поръчки

16.10.2022

МИЛА КИСЬОВА

958
"Бункер 22" носи съвременно българско изкуство в Париж

14.10.2022

195
Туризмът догони нивата преди пандемията, но иска по-големи субсидии

09.10.2022

МИЛА КИСЬОВА

1262