Quantcast
Джерард Бътлър съди стопаните на "Ню Бояна" за $10 млн. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Джерард Бътлър съди стопаните на "Ню Бояна" за $10 млн.

Холивудската звезда била ощетена със заплащане за филма "Код: Олимп"
12 995
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Джерард Бътлър

Звездата от филмите "300" и "Код: Олимп" Джерард Бътлър може да е голям приятел на България и дори да е осиновил българско помиярче за свой домашен любимец, но не се свени да даде под съд собствениците на тукашното студио "Бояна", когато го ощетяват финансово.

Актьорът е завел иск във Върховния съд в Лос Анджелис срещу продуцентските компании „Ню Имидж“ и „Милениум Медия“, пише специализираното издание "Холивуд рипортър". Според Бътлър те му дължат 10 милиона долара от приходите на екшъна "Код: Олимп", заснет в София през 2012 г., които са надхвърлили 170 милиона долара. Звездата твърди, че продуцентите, собственици и на столичното студио "Ню Бояна", до днес не са му изплатили и стотинка от нетната печалба на блокбастъра. Филмът разказва за покушение в Белия дом, а героят на Бътлър спасява американския президент, изигран от Арън Екхарт. Участва и Морган Фрийман. Бяха заснети и две продължения - "Код: Лондон" (2016) и "Код: Ангелът" (2019), в които актьорите повториха ролите си въпреки неизплатените до момента хонорари. В края на 2020 г. дори бе съобщено, че се подготвя четвърта част с работно заглавие "Код: Нощ", в която Бътлър е потвърдил участие.

Собственици на "Милениум медия", наследник на основаната през 1992 г. независима компания "Ню Имидж" са (вече покойният) Дани Лернер, брат му Ави Лернер, Тревър Шорт и Дани Димбърт.  През 2005-а те придобиха киноцентъра в Бояна, дотогава държавен, при приватизационна сделка. Директор на "Ню Бояна" в момента е племенникът на първите двама Ярив Лернер. Сред най-известните заглавия, снимани в Бояна оттогава, са трилогията "Непобедимите", "Конан Варварина", "Код: Олимп", сериалът "Рим". Повечето от останалите са второразрядни екшъни.

В своя иск Джерард Бътлър изтъква още, че продуцентите от компанията понастоящем са в спор с Гилдията на американските режисьори относно изплащането на пенсионни задължения. В документите по делото се обръща внимание и на „изпипана схема“ за укриване на приходи от филми – според актьора „Милениум“ и „Ню Имидж“ преговарят с дистрибуторите, за да не се отчитат всички брутни приходи от едно заглавие, което е в ущърб на актьорите и тяхното заплащане на процент.

"Милениум медия" не са коментирали обвинението, съобщава "Холивуд рипортър". 

Искът идва в момент, когато новоприетият по-рано тази година Закон за филмовата индустрия у нас обещава да облагодетелства както никога досега чуждите продуценти, снимащи кино в България. "Милениум" са главният бенефициент на този лобистки текст, известен от години като "поправката Ню имидж".

Още

Държавата опитва да насърчи филмопроизводството

29.07.2021

293
Как (няма) да станем Холивуд на Балканите
Херо Мустафа хвали Вежди Рашидов за Закона за кино

06.02.2021

1164