facebook
twitter

Кинопремиера

Джерард Бътлър е изпаднал ангел

Продължението на боянския франчайз, започнал с "Код: Олимп" и "Код: Лондон" е дори още по-слабо
1 216
 снимка: Лента
Морган Фрийман за пореден път е американски президент, а Джерард Бътлър е неговият личен пазвантин.

Джерард Бътлър изглеждаше като потенциална бъдеща звезда в "300" преди 12 години, но спартанският екшън не му донесе късмет. Той го обрече на два типажа - в романтични комедии и мелодрами (по-малко) и (повече) в старомодни екшъни, където единствената му актьорска задача е да изглежда силен, мръсен, съсредоточен и под непрекъснат обстрел, докато произнася едносрични реплики. Такова е положението му и във франчайза на Lionsgate, сниман основно в студио "Ню Бояна". Започнал с "Код: Олимп", продължил с "Код: Лондон" и сега - три пъти за щастие - по екраните иде "Код: Ангелът". Оригинално заглавие: Angel Has Fallen. Естетически то пасва чудесно на качествата на филма, изненадата е, че и трите всъщност са скромни хитове в летния боксофис и на това дължим продълженията. Нещо повече, "Код: Ангелът" е първият филм на Бътлър, оглавил класациите по приходи в премиерния си уикенд, от "300" насам! В случая това може да се отдаде и на липсата на сериозна конкуренция (през 2003 и 2006 първите две части останаха зад високопрофилните анимации "Семейство Круд" и "Зоотрополис"), но когато фактите говорят, критиците се свиват засрамено в ъгъла. Така де, не е само българският масов зрител със съмнителен вкус.

Подобно успешната поредица на Киану Рийвс "Джон Уик", и тя добутала триумфално до трета част, "Код:... " не разчита на оригиналност, а на повтаряща се формула. Поостарелият таен агент Майк Банинг (Бътлър) броди из брадати жанрови клишета, които карат "Непобедимите" (апропо, също сниман в Бояна) да изглежда като модерен филм. Или както писа един американски колега, пробутват ни  "стероидни номера от времето, когато мъжете бяха истински мъже, експлозиите бяха единствените съществени специални ефекти, а това американският президент да изпадне в кома, все още изглеждаше лоша перспектива". Шегите с Тръмп в левичарския Холивуд са все пак неминуеми, понеже президентът на САЩ в "Код: Ангелът" се казва Тръмбъл. 

За разнообразие Арън Екхарт, който игра лидера на свободния свят в първите две серии, тук е заменен от Морган Фрийман - в около 47-ото си екранно превъплъщение в американски президент. Откриващата екшън сцена, в която той отива на риба, заобиколен от две дузини специални агенти, и всички биват нападнати от смъртоносни дронове, е най-вълнуващото нещо във филма. Единствените оцелели са нашият човек - с цел да бъде натопен за атаката после, и президентът, понеже агент Банинг се хвърля героично да го спаси. Бедата е, че президентът изпада в кома и не може да проговори в негова защита. Така Бътлър се оказва беглец, лошите са - то се знае - руснаци, а сравнително сръчно заснетите екшън сцени до края на филма стават все по-генерични и отегчителни. Нелепостта на "Код: Ангелът" достига връхната си точка с появата на ветерана Ник Нолти като бащата на Банинг, който живее като отшелник, ала въоръжен до зъби. 

Не че точно от тази поредица сме очаквали реализъм, но все пак не върви неограничено да обиждаш зрителската интелигентност. Става, ако искате да убиете два часа и няколко хиляди нервни клетки на хладно в киното, докато се опитвате да разпознаете пейзажите от България, както и Фахрадин Фахрадинов и Надя Конакчиева в епизодични роли без реплики. 


 

Все още няма коментари

Още

Английският пролетариат не става по-щастлив, нито по-богат

07.08.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1241 4
Любовна песен за Студената война
Том Ханкс отново е герой от войната

Влез или се регистрирай за да коментираш