facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Захарова призова България да работи с Русия по случая "Гебрев"

Часове по-рано прокуратурата обвини трима руски граждани за отравянето на българския оръжеен търговец
Обновена
5 808
 EPA/БГНЕС

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова България да работи с Русия по казуса "Емилиян Гебрев", предават руските агенции. Тя заяви, че е необходимо да се действа чрез правоохранителните органи на Русия в ситуацията с обвиненията към тримата руски граждани, повдигнати в България заради отравянето на българския оръжеен търговец, шеф на фирма "Емко" и собственик на оръжейния завод "Дунарит". 

Със сигурност нашето посолство следи ситуацията, заяви тя на брифинг и подчерта, че в такива случаи е необходимо да се действа в съответствие с правоприлагащите органи. Държавите, които водят разследвания, са длъжни да взаимодействат с правоприлагащите органи на страните, чиито граждани са обвинени или заподозрени в нарушаване на закона, категорична бе Захарова.

Часове по-рано българската прокуратура обяви, че е обвинила трима руски граждани в опит за убийството на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. "Във връзка с воденото разследване под надзора на СГП, касаещо опита за  умишлено отравяне на лицата Емилиян Христов Гебрев, Христо Емилиянов Гебрев и В. Т., са повдигнати обвинения срещу три лица руски граждани за опит за предумишлено убийство, обяви прокуратурата. Същите са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015г. до 04.05.2015г. в гр. София, като съизвършители са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер / ФОС /.  

В тази връзка СГП е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване, с цел арест и последваща екстрадиция. Лицата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

Прокуратурата не съобщава имената на обвинените руски граждани, както и не посочва в прав текст, че всъщност те са обвинени задочно. Последното обаче става очевидно след като те са пуснати за издирване.

Само преди дни българската прокуратура изведнъж и внезапно започна да разпространява доказателства, които са част от делото за опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. След като месеци наред се поддържаше тезата, че отравянето можело и да бъде причинено от рукола или от кафе машината, сега държавното обвинение прегледа записи от преди време и откри, че в деня на опита за убийство маскирано лице се движи между автомобили на дружеството. Понеже не се виждало добре лицето, а и за евентуално разпознаване записите били пратени на ФБР.  Кадрите са заснети на 28 април 2015 г. – деня, в който е бил извършен опитът за отравяне. Прокуратурата пусна 7 видеа, заснети в различни часове. Вижда се как неизвестно лице се разхожда необезпокоявано и оглежда автомобилите и гаража на дружеството.

Всъщност за тези записи прокуратурата информира още през декември м.г. Тогава бе обявено, че някои от заподозрените за престъплението лица били "ползвали за настаняване столичен хотел непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офисът на "Емко", с изрично настояване за конкретна стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на сградата". Заради това биле иззети видеозаписите от камерите на въпросния паркинг, но "МВР не е в състояние да получи образ, годен за идентификация, поради което е изпратена молба за правна помощ до САЩ и нова видеотехническа експертиза е възложена на лаборатория на ФБР", обяви тогава прокуратурата.

Дълго време прокуратурата опитваше да внушаваше, че Гебрев може да се е натровил през рукола или кафемашина. „Аз никога през живота си не съм ял рукола, от 2014 г. до 2017 г. аз не съм пил кафе по здравословни причини. Това е несериозно, от тази кафемашина са пили толкова много хора, трябваше всичките да бъдат натръшкани във ВМА и да се били отровени”, обяви самият Гебрев тогава. Всички отровени сме били на различни места и по различно време, заяви той. Заедно с Гебрев в болница с отравяния през 2015 г. са приети и синът му Христо, и един от директорите на "Емко". После и прокуратурата допусна, че може да е новичок. Именно последното свърза случая на Гебрев с този с отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания. 

Всъщност възможната връзка между инцидентите със Скрипал и Гебрев бе разкрита през февруари м.г. от разследващите сайтове "Белингкат" и "Инсайдър". Те обявиха, че агента "Сергей Федотов" е посещавал България и че той всъщност е високопоставеният офицер от руското военно разузнаване ГРУ Денис Вячеславович Сергеев. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров обяви публично, че лице с документи на Сергей Федотов е влизало в България три пъти. Именно Федотов е третият човек, за когото Великобритания смята, че е замесен в отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал в Солзбъри. По искане на британските власти бяха проверявани трима души от този случай. Установено е, че двамата "туристи" от Солзбъри Чепига и Мишкин не са идвали в България през последните 10 години, но третият - с псевдоним „Сергей Федотов“, е бил три пъти у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с инцидента, който се случва с Гебрев. 

 

55

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков изплува и зад ареста на зам.-министъра и Бобокови

30.05.2020

Обновена

15957 81
Прокуратурата се уплаши да иска арест за брата на ЛиЛана

30.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7257 10
Проверка откри 1426 незаконни сметища в страната

29.05.2020

410 1

Коментари

Страници

John Slow

В тази връзка СГП е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване, с цел арест и последваща екстрадиция. Лицата са обявени в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

Е кои са тия "лица"? Как да ги разпознаем, ако ги видим? Големо издирване пада. ?

Диагностик

Някои от тях не пишат ли тук?

Cixi 2

Аз се канех да пиша, но не мога да намеря е-оборотное на клавиатурата.

Boris65

100 % пишат и подриват основите на светлото демократично общество и бъдеще. Нужна е бдителност , трябва да ги ликвидираме. 

Дъбест

Да, само денатурират евроатлантическия култ, да му се не види!

Cixi 2

Осъдиха ли вече оня от българо-руската дружба? Ако не са, какво се туткат. Хем няма нужда да го търсят.

slaughter
снимка на slaughter

Чакай да го осъдят. Българската прокуратура е спацотряд на ДС. Случаят с русофила е активно мероприятие - изпиране на имиджа. Създава се обвинение кето е умишлено пробито и обвиняемия излиза с лъснат имидж на бял кон - чист като сълза.

Калпазанче

РФ не екстрадира свои граждани! Никога. Съвсем друг е въпросът за доказателствата: за лицата, времето, мястото, способа и веществото за процесния опит за отровителство, които са все с "висока степен на вероятност" да са налице. Опита на Скотландярд се ползва пълноценно.

ЗТБХЦ
В помощ на Доцирейчо, за разпознаването
Доц.Трътлев

И кой от тримата се шляеше из паркинга съгласно видеото?

Анонимен7

Известно е със сигурност, че Путин е санкционирал убийството на Гебрев, на неизвестно място чрез неизвестни извършители и по неизвестен начин, доказателствата не са публични поради съображения за сигурност.

mitkomm

Кой е Гебрев, какъв фактор е на международния пазар, че руснаците толкова да го търсят?Много грешки взеха да правят братушките, ей- преди Скрипал, вчера Гебрев..., а съм чувал, че НКВД грешки никога не е допускало.Да не им е слаб или разреден Новичока, не знам, но чудни неща се случват!

Boris65

Бездомника Джон и жена му Джейни бяха ликвидирани край кофите с боклука. Моя бивш учител по география в гимназията  и професора ми по съпромат в ВУЗа също се натровиха , явно Путин и агентите му и в нашите кофи за боклук слагат отрва ! 

VBA...

Глупаци има много. МНОГО СЕ ЧУДЯТ. а малко, много малко

 се иска да се помисли. Защото трябва да попитаме, кой е г-н Гебрев?

mick

уф не стига че ни съсипаха държавата тия новите биг брадърс.. ами направо вече и не се крият.

марк

 

 

 

                        Ако видя някой от тях ще го накарам да се легитимира , след което ще изтичам до най близкото поделение на МВР. Да ги арестуват щото и без това не си вършат работата. Особено пък тоз Сергеев, където го пратят-все провал .Тогаз може би ще се разкрие и връзката със Сюлеймани щот'я подозирам .

dissidentbg

След като са искали помощ от ФБР, какво друго може да се очаква, освен, че става дума за руснаци. 

dissidentbg

"възможната връзка между инцидентите със Скрипал и Гебрев"

 

Тези руснаци не могат да се научат да тровят хора. Да се бяха поучили от Скрипалите, жертвите им да започнат да умират, а не само да получават разстройство. 

VBA...

За скрипално растройство ползувайте черен въглен или "лупедиум".

 

  С години давам на моите пазачи(КАРАКАЧАНИ) от тези таблетки.

  Сигурно на ингилизите не им действат тези атрибути?

ppipi7766

Прокуратурата не съобщава имената на обвинените руски граждани, както и не посочва в прав текст, че всъщност те са обвинени задочно. Последното обаче става очевидно след като те са пуснати за издирване.

 

Прокуратурата спазва правилата за защита на личните данни, обаче ги е тапосала симена и снимки в червената бюлетина.?

Съвсем се овъртолихме с тия европейски директиви. Малко ги търсим, малко ги крием.

 

Забравих!

Баце като се срещаше с Путин дали го е предупредил повече да не прави така??

 

Сладур

Мачкай, Боко, руската мечка, че много взе да смърди...

slaughter
снимка на slaughter

Само наивниците не могат да разпознаят Боко Верния син на Партията.

Майндърбайндър

Некадърността руска е от времето на Рас путин още.Отровен с цианкалий,прострелян няколко пъти и накрая удавен.По-късно,за всеки случай,трупът е изгорен.

paragraph39

Калпазанче,

/:/РФ не екстрадира свои граждани...

.......................................................................................................................

НЯМА лошо!

И САЩ, много преди Русия, не екстрадират техни Граждани!!!

Ядец!?

 

ИвКо

 Ако нашата прокуратура разполага със сигурни доказателства няма как да откаже предложението на Захарова.

грантоед

   Ти сляп ли си? Даже безспорни доказателства да има, прокуратурага пак няма да потърси съдействие. Целта е не истината, а раздухване на вражда спрямо Русия.

Boris65

Дано и бездомните , коитто тхрси храна сред кофите за боклук не започнат да убиват ! 2 милиона бездомни и търсещи прехрана в кофите сме застрашени ! Приятели , не вземайте парфюми, одеколони и духи от кофите с боклука ! Едни бездомници в братска Англия взеха парфюм от кофите и имаха проблеми. Вече парфюим си купувам само в магазините само американски !

showstopper

Колко много защитници на руските убийци в български форум и то за опит за убийство на български гражданин. Такава излагация нямаше и по руските когато англичаните изобличиха руските леваци и тъпите им лъжи по случая Срипал. 

usmivko

Много хора забравят,  че България също беше обвинена за стрелбата срещу папата!  Оказа се че са замесени служби на НАТО..."Сивите вълци, Гладио"

Дали ще отворят досиетата на "Гладио" за да изчистим името на България?

марк

 

 

 

Колко много защитници на руските убийци в български форум и то за опит за убийство на български гражданин. Такава излагация нямаше и по руските когато англичаните изобличиха руските леваци и тъпите им лъжи по случая Срипал.

 

                        Съжалявам те ! Уви не мога да ти помогна защото някой е пропуснал да го направи още в началните ти години.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×