Медия без
политическа реклама

Йончева поиска Кьовеши да провери пътищата на Борисов

Многото пари от ЕС са част от проблема, защото уж Брюксел следи къде отиват сумите, а пък получавал данните точно от тези, които строят лоши пътища

28 Дек. 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Българският евродепутат Елена Йончева ще иска европейският главен прокурор Лаура Кьовеши да провери парите, които отиват за българските пътища, както и как точно се строят те. Това става ясно от съобщение на самата евродепутатка.

"Българските граждани искат да са част от Европа. Те се надяват Европейският съюз да помогне на България за демократизирането ѝ. Това казала Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, в интервю пред швейцарския вестник „Тагесанцайгер“, цитирана от пресофиса си „В момента това не е така и хората постепенно губят надежда. Положението става все по-лошо. Това не е грешка на Европейския съюз, това е наша грешка. Ние трябва да се борим за нашата държава! Аз не обвинявам Брюксел, обвинявам себе си“, посочила още Йончева.

„Помогнете ни, госпожо Фон дер Лайен! Не е достатъчно да се правят само изявления. При Вашето посещение в София премиерът Борисов накара да бъдат демонтирани микрофоните на журналистите преди пресконференцията, за да не могат да задават неудобни въпроси. Сега Европейският съюз има нов главен прокурор – румънката Лаура Кьовеши, която е водила битка срещу корумпираните политици в собствената си държава. Аз ще се срещна с нея и ще ѝ предам събраните документи. Има и други нарушения. Европейските дипломати например знаят много добре какво става. Някои от случаите са незначителни. Важно е обаче на българските политици да стане ясно, че отклоняването на средства няма да остане безнаказано. Тогава ще престанат да го правят“, посочи още тя.

„Многото пари от Европейския съюз са част от проблема. Брюксел следял къде отиват парите, твърдят политиците. Но Европейският съюз получава документите с информация точно от тези, които строят лоши пътища за много пари“, заявява Йончева. По думите ѝ Брюксел контролира документите, но не и самите пътища. „Това е проблемът. Нужно е европейският главен прокурор да се заеме с истински проверки: пробите от пътищата трябва да се сравняват със строителните планове. Същото се отнася и за принципите на правовата държава: на хартия България изпълнява всички изисквания на Европейския съюз. Но реалността е съвсем различна“, казва още Йончева.

На няколко пъти тя организираше публични прояви с носене на въпроси до АПИ за качеството на строените пътища, но и до момента няма ясно информация нито от нея, нито от Агенцията. Твърдеше се, че ще се дадат проби на европейски лаборатория , но и до сега няма данни и за тях.

 

 

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

 

Йончева: Строителите връщат 40% от парите за пътища на управляващите

 

БСП внесе в АПИ искане за анализ на 46 конкретни точки на пътни участъци в страната, предаде на 15 март т.г. Агенция „Фокус“. Искането беше внесено от лидера на БСП Корнелия Нинова, говорителя на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева, зам.-председателя на групата Георги Свиленски и други депутати от левицата. „Вие знаете, че ние търсим истината за състоянието на пътната настилка в България. Мина повече от половин година от инцидента в Своге, а все още няма отговор кой е виновен за смъртта на 20 български граждани. Все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка. Все още няма отговор от прокуратурата кое доведе до този инцидент и каква подмяна на част от пътната настилка е виновна за този инцидент“, каза още Елена Йончева пред журналисти веднага след като внесоха писмото си в Пътната агенция. Това е второ искане на БСП.

От левицата настояват АПИ да разреши взимането на проби от 46 конкретни точки на пътни участъци, построени или ремонтирани през последните пет години. Те са от магистралите „Тракия“, „Хемус“, “Марица” и “Струма”, както и от път 1-1 (Видин-Кулата) и околовръстното шосе на София

В контакти сме със 7 европейски лаборатории за извършване на техническа експертиза на пътищата, ще поемем разходите по нея. Това пък каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след внасяне на писмото  „В контакт и разговори сме със 7 европейски лаборатории от 7 различни европейски държави, на които пишем да ни отговорят дали могат и кога, при какви условия да извършат тази експертиза. Така че ще осигурим и това. Тя трябва да е независима, европейска и от лицензиран орган, за да бъде и обективна“, каза Нинова. Тя посочи, че БСП ще поеме разходите по експертизата. 

Ако на строителите не им се налага да връщат 40% от стойността на бюджета за пътна настилка към управляващите, могат да правят много добри пътища, коментира от своя страна  Елена Йончева, цитирана от Фокус. Говорителят на БСП заяви, че проверката на пътищата и анализът в европейски лаборатории не е насочен срещу българските строители. „Напротив ние смятаме, че българските строителни фирми, които извършват пътно строителство, са много професионални и имат капацитета да извършват качествено строителство“, посочи Елена Йончева. „Ако не им се налага, както твърдят специалисти, да връщат около 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите, те ще имат възможността да правят много дори български пътища. Такива, които съответстват на европейските стандарти“, коментира Йончева.  

Народният представител каза още, че анализа ще покаже няколко важни неща: каква е дебелината на пътната настилка, рецептите на асфалтовите смеси,  дали са използвани неподходящи материали и равността на пътя. Елена Йончева уточни, че техническата експертиза ще даде и информация дали пътищата, които се строят и ремонтират в България в последните години са безопасни за българските граждани. "За да може това изследване да бъде коректно, изискваме от АПИ: проектни решения в части "геология", "геодезия", "пътна" и "технологичен ремонт", по които са изпълнявани различните видове работа; рецептите на асфалтовите смеси на различните пластове; сертификатите за вложените материали; протоколите и актовете при приемане на извършените строително-монтажните работи", добави говорителят на ПГ на левицата. 

Абсурдни са твърденията, че строителите връщат 40% от бюджета за пътните настилки на управляващите, заяви инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред журналисти след като БСП внесе писмо с искане за анализ на 46 точки от българските пътищаТой се позова на базата на официални данни от европейските колеги, които се занимават със строителство на пътища, включително на Балканския полуостров. По думите му на база тези данни АПИ и строителите строят при най-ниски цени. "Как се е получило това във времето, това е друга тема и друга история. И сега по чисто официални данни Агенцията строи средно по 3,1 млн. евро на км. за разлика от Сърбия, която е някъде от около 5 млн. В пъти сравнено с европейските пътища, които се строят Агенцията строи по-евтино", каза ижн. Атанасов. Той подчерта, че никога и по никакъв повод не е нарушавано качеството на българските пътища. 
„Агенцията не може да бъде въвличана в политически разправии, тъй като имам такива усещания“, допълни още инж. Атанасов. 

 

 

Цацаров поиска имунитета на Елена Йончева и като евродепутат

 

Прокуратурата е поискала имунитета на Елена Йончева и като евродепутат. Това съобщи шефът на Европарламента Давид Сасоли в края на ноември. Той информира евродепутатите, че е разпоредил искането на българската прокуратура да бъде изпратено в комисията по "Правосъдие и правни въпроси".

Според процедурата на ЕП сега предстои парламентарната правна комисия да разгледа искането. Тази комисия може да поиска всякакви данни или обяснения, които прецени за необходими. Засегнатият евродепутат получава възможност да бъде изслушан и може да представи всякакви документи или други писмени доказателства в своя полза.

„Практика е Европейският парламент да гласува доверие на националните институции. Това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни. Ще напомня, че в българския парламент дадох своето съгласие за свалянето на своя имунитета. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо.“, коментира по-късно Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Тя коментира изпратеното искане на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на нейния имунитет и с думите: „Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие моята жалба за несъстоятелността на така отправените обвинения. Жалбата е съпроводена с необходимите документи. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. Фактът, че този иск е допуснат означава, че е напълно основателен. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая“.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска нейния имунитет и като депутат в българското Народно събрание точно преди година. Прокуратурата тогава я обвини, че имал достатъчно доказателства как през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвиняем по делото за източване на банката, твърдяпа от прокуратурата. 

Разследването срещу Йончева се появи изненадващо и цели 6 години след твърдяното от прокуратурата престъпление и 4 години след фалита на банката. През цялото време прокуратурата е разполагала с информация за общото дружество на Йончева и офшорката "Далий Трейдинг Лимитид". Разследването обаче започва едва през това лято след сигнал на депутати от ГЕРБ. Защо се е чакало толкова време, не става ясно и до момента.

Въпреки че по делото за източване на трезора няма присъда, т.е. присвояването не е доказано, разследващите твърдят, че Йончева е знаела или поне е предполагала, че парите са присвоени. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова нямало проблем присвояването да бъде доказано в евентуално дело срещу депутатката. "Няма проблем да повдигнем обвинение за това, стига да докажем пред съда не само прането на пари, но и самото предикатно (първоначално - б.р.) престъпление", обясни Арнаудова точно преди година. Ако на прокуратурата й се наложи да чака присъда за източването на КТБ, макар и само на първа инстанция, вероятно ще минат няколко години. В момента делото е доникъде - все още се чете обвинителният акт.

От прокуратурата твърдят, че не знаят какво се е случило с парите, преведени от офшорната компания. Едновременно с това обаче от държавното обвинение твърдят, че Йончева е единствената, която е имала възможност да се разпорежда с тях. Парите са били по сметки в КТБ на името на общото дружество "Офроуд" ООД, сформирано от фирмата на Йончева "Авторска телевизия" и офшорката.

Самата Йончева твърди, че парите са отишли единствено за сниманите от нея филми и за техника за тях. Тя твърди и, че след образуването на делото на практика никой не я е търсил.

С влизането си в Европарламента тя автоматично придобива нов имунитет и по процедура той отново трябва да бъде искан, за да продължи разследването. И то ако ЕП гласува свалянето му.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата