Quantcast
Янаки Стоилов: Прокуратурата да каже кой проверява Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Янаки Стоилов: Прокуратурата да каже кой проверява Гешев

ДАНС да провери златните паспорти, поиска служебният правосъден министър
10 828
 Илияна Кирилова
Янаки Стоилов

Не виждам проблем да бъде обявен прокурорът, на когото е разпределена преписката по сигнала на Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев. Това обясни правосъдният министър Янаки Стоилов днес. "Така или иначе тази информация ще стане известна. И е по-добре да стане известна от прокуратурата", посочи той.

"Името на магистрата така или иначе ще излезе. Ние не се произнасяме анонимно, но нека да осигурим максимална хигиена за този магистрат, защото определено натискът и общественият интерес по казуса са огромни", обясни в четвъртък шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Във вторник Рашков сезира зам.-главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов със сигнал срещу Гешев за разгласяване на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства. Тези нарушенията бяха описани и в сигнала на Рашков до Стоилов, на които бе основано и искането за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев. Миналата седмица Висшият съдебен съвет го отхвърли като недопустимо. Националното следствие прехвърли сигнала спецпрокуратурата с оправданието, че няма правомощия да образува дела.

За реформата в спецправосъдието

Министерството на правосъдието е готово с анализа на специализираното правосъдие. То предлага спецсъдилищата и спецпрокуратурите да бъдат закрити, а на тяхно място да има специализирани отдели в прокуратурите и отделения в окръжните съдилища на 5 места - София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново. Втора инстанция ще бъдат апелативните съдилища, а последна - Върховният касационен съд. "Предлагаме е да се запазят добрите страни, без това да изисква продължаване на дейността на спецпрокуратурата и спецсъда", обясни правосъдният министър. По думите му трябва да се обсъди и свиване на обхвата на престъпленията, с които се занимават спецструктурите.

ДАНС да провери златните паспорти

Предлагаме и внасяме предложение за премахването на т.нар. "инвестиционно гражданство", каза още Стоилов. И допълни, че в тази връзка е изпратил искане към ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание. "Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период. Законът дори дава възможност за отменяне на гражданство, ако са нарушени изискванията", обяви той. България е една от малкото страни в ЕС, която предоставя т.нар. златни паспорти. И управлението на ГЕРБ така и премахна тази възможност въпреки риска от наказателна процедура срещу страната. 

 

Още

МВР ще заработи по-активно по далаверите с ”Хемус”

12.08.2022

Обновена

1366
Зарков: При тези реалности се налага да работим с Гешев

09.08.2022

1821
Рашков в открито писмо до Гешев: Постъпете като главен прокурор!

29.07.2022

4971