Quantcast

Медия без
политическа реклама

Володимир Зеленски идва в България

"Съжалявам, че изтече информация, дано това не осуети посещението", коментира министър Тагарев

04 Юли 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети България този четвъртък, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Според "24 часа"  Зеленски пристига в четвъртък, 7 юли. От Министерския съвет коментираха, че не могат да потвърдят разпространената от медиите информация.

"За едно такова посещение върви подготовка от известно време, тя не е публична. Съжалявам, че изтече информация в общественото пространство", коментира пред TV 1 министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Тази визита е важна за нас самите, съжалявам, че изтече информация. Надявам се това да не осуети идването на украинския президент", добави Тагарев. Правителството прие вече решение за нов транш военна помощ. Това решение направихме доста бързо за три седмици, посочи военният министър. Анализираме заявените потребности от Украйна, след това анализираме нашите възможности. България е направила необходимото да изпратим боеприпаси до Украйна, дали директно или не, това са второстепенни въпроси, коментира той.

До момента от началото на войната Зеленски посети няколко европейски държави, сред които Италия, Великобритания и Германия. Първата му визита след началото на войната бе в САЩ. 

От украинските политици в София досега е бил само външният министър Дмитро Кулеба. Той дойде 2 месеца след началото на войната, както стана ясно неофициално, пристигна да настоява за оръжие. Имаше желание да направи обръщение към парламента, но БСП, която беше в управляващата коалиция, не позволи. Същото се случи и когато беше предложено Зеленски да направи обръщение с видеовръзка.  Днес  парламентарната външна комисия одобри декларацията в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, подписана от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и "Има такъв народ".

 

Ключови думи:

Володимир Зеленски

Още по темата