Quantcast
Властта се амбицира да ваксинира 80 000 души изборна администрация | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Властта се амбицира да ваксинира 80 000 души изборна администрация

Захариева: Забрани за пътувания в ЕС ще отрежат българи от вот
Обновена
1 330
 Снимка: МС

Управляващите ще опитат да ваксинират всички, ангажирани с гласуването на 4 април. Това става ясно от съобщение на правителствения пресцентър, в което се посочва, че "с промени във ваксинационния план ще се даде възможност на членовете на изборните администрации да се ваксинират в настоящата трета фаза".

Ваксинационния план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, докладвал здравният министър пред премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание.

Ангелов се ангажирал още в сряда да внесе необходимите изменения на правителственото заседание. Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани. "Ще осигурим достатъчно количество от необходимите ваксини и те ще бъдат ваксинирани", твърди Ангелов.

"Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 000 души", обяснил от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев, който отговоря за изборния процес.

"Но търсим възможност в рамките на действащото законодателство да осигурим допълнителна прозрачност на изборния процес. Допълнително всеки, който проявява желание – от международна организация до НПО в България, има право да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре", казал Дончев. 

Премиерът пък му заръчал - "прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете и, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани". 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева докладвала, че до момента Министерството на външните работи е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. Тя е казала още, че се полагат усилия да не бъдат разкрити по-малко секции в сравнение с предходните избори.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители. "До юни включително при положение, че пет от компаниите получат разрешение за употреба, това ще даде възможност на България да ваксинира до 2.5 милиона души от населението", пояснил Кирилов.

ГЛАСУВАНЕТО ЗАД ГРАНИЦА

Ниска избирателна активност на българите, които живеят в чужбина заради ограниченията от корона пандемията и католическият Великден, както трудности с откриването на изборни секции в страни извън Евросъюза, прогнозира по-рано пред Би Ти Ви външният министър Екатерина Захариева. Според нея някои европейски държави могат да въведат забрани за пътуванията между регионите за християнския празник и българските избиратели няма да могат да стигнат до секциите. Тази година Великден се отбелязва на 4 април от католиците, когато трябва да се проведат у нас и парламентарните избори.  

"Много държави на миналия Великден и Коледа забраниха придвижването от регион в регион, за да ограничат събиранията на хора, и аз не мога да предвидя дали това няма да се случи в момента", коментира Захариева пред Би Ти Ви. Тя повтори "мантрата" на управляващите, че президентът Румен Радев не е избрал удачна дата за вота. "Не бих казала, че датата, която е избрал президентът, ще помогне за това да осигурим избирателна активност", посочи тя.

Захариева каза още, че е все още рано да се очаква от държавите да дадат разрешения за провеждане на българските избори. Външният министър припомни, че в някои държави има забрана за откриване на секции извън дипломатическите представителства и това не е свързано с ковид кризата. Отбеляза и че все още не са известни адресите на такива секции, за разкриването на които българите в чужбина трябва да съберат по 60 подписа.

Всички държави са предпазливи заради новите щамове. Във Великобритания, например, секциите ще са 35, тъй като вече не е част от ЕС, а Германия, въпреки забраната за секции извън посолства и консулства, досега е позволявала по 53-54 секции, което можело да се случи и на тези избори.

"Ще се спазват мерките при гласуване, опашки не навсякъде има. Има секции, в които гласуват по десет души. За да се разкрие секция извън представителството трябва 60 души да поискат това, процесът е по електронен път. Няма сигнали, че някъде ще ни откажат разкриване на секции", каза Захариева, която няколко пъти подчерта, че в някои държави по закон не се позволява разкриване на секции извън официалните представителства.

Тя посочи, че от Италия и Испания, където има големи български общности, е получено разрешение за разкриване на секции.

"118 хил. българи са гласували в чужбина на предишните парламентарни избори, от които в Турция – 33 хил., най-много", посочи външният министър.

Относно изискването за отрицателен PCR тест за всички, които влизат в страната, Захариева коментира, че подобна мярка има в почти всички европейски държави, като на места дори има задължително двойно тестване – с бърз антигенен и PCR. Тя изрази мнение, че ваксинирането трябва да остане доброволно и не бива да се въвежда като изискване за пътуване, защото ефектът ще бъде негативен. Външният ни министър заяви, че страната ни е поръчала пропорционални количества от всички производители на препарати.

ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ ПРОВЕРКИ

Относно информации от ВМРО, че в Северна Македония шофьори на автомобили с българска регистрация са подлагани целенасочено на проверки, Захариева отговори, че е поставила въпроса пред Скопие и е получила отговор, че това се прави спрямо всички коли с чужда регистрация, чиито собственици живеят постоянно в Северна Македония. "Ние имаме същите изисквания, ако твоят автомобил е регистриран в съседна държава, а шофираш тук, трябва да се пререгистрира, няма как да реагираме на нещо, което ние сме въвели", каза външният министър. Тя призова, ако някой се е почувствал при проверките репресиран за това, че е с двойно гражданство, да подава сигнал до българските власти.

В отговор на друг въпрос Захариева каза, че няма нищо лошо в това в Скопие да бъде открит сръбски културен център, но България би желала да има също толкова голям и хубав български. Добави, че е получила уверения от македонска страна, че БНТ ще получи разрешение да излъчва в страната. Други три частни български телевизии също чакат лиценз от тамошния Съвет за електронни медии.

 

Още

"Аферим на тоя мъж, бе"

14.04.2021

29003
5 изненади, които направиха изборите наистина важни

06.04.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

12993
Развихри се изборната търговия - между 30 и 100 лв. за глас

04.04.2021

Обновена

7138