Медия без
политическа реклама

Виетнамците се завръщат като работна ръка в България

До края на годината трябва да има спогодба за работата им у нас

08 Яну. 2024Обновена
Профил на Деница Сачева/Фейсбук
Деница Сачева с домакините си във Виетнам

Виетнамците се завръщат в България като работна ръка. За целта до края на годината ще бъде подписана спогодба за трудова миграция. Това съобщи председателят на социалната комисия в НС Деница Сачева след среща с колежката си в Националното събрание на Виетнам Нгуен Туй Ан.

Документът ще бъде подписан до края на 2024 г., а целта е да се регламентират условията, при които виетнамски граждани ще могат да работят на българския трудов пазар, обяснява Сачева. Интерес за привличане на такива кадри имат работодатели от сектори като корабостроене, строителство, земеделие, шивашки услуги и др., допълва тя.

Виетнамците са един от забележителните спомени от соцвремената. В периода 1950-1980 г. в България са учили и работили около 30 000 виетнамци, а в момента те са около 1000, припомня Виетнамската новинарска агенция по повод среща на председателя на НС Росен Желязков с виетнамци, живели у нас.

България, като член на Европейския съюз, и Виетнам, като динамичен член на АСЕАН, имат огромен потенциал за сътрудничество в областта на икономиката, културата и образованието. България може да бъде врата на Виетнам към европейския пазар, а Виетнам за България, за да получи европейската страна достъп до пазара на АСЕАН, е казал Желязков на срещата. Заместник-председателят на Виетнамско-българската асоциация за приятелство Нгуен Чънг Сон заяви, че виетнамците, които са учили и работили в България, винаги усещат подкрепата на нейното правителство и народ.

Още по темата