Медия без
политическа реклама

Великденските добавки преодоляха първото сито в НС

Опозицията иска общо решение за пенсионерите, за да не се ползват предизборно

03 Апр. 2024ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
БГНЕС
Обидното пазаруване на пенсионери за изборите е в пълен ход.

Великденските добавки за най-бедните пенсионери преодоляха без проблем първото сито в парламента. Парламентарната социална комисия одобри на първо четене предложението на ГЕРБ и ДПС за Великден да се раздадат по 75 лв. на пенсионерите, чиито пенсии с добавките са под линията на бедност от 526 лв.

Проектът на "Възраждане" за 100 лв. на всички пенсионери бе отхвърлен, макар че по стара традиция БСП игра за всички оферти в наддаването. Именно от Левицата ще дойдат ключовите гласове в зала за приемането на решението - ГЕРБ и ДПС имат 105 гласа без ПП-ДБ, които гласуват "въздържал се", но с БСП стават 128.

Необходимите 40 млн. лв. - необичайно за тези решения, трябва да дойдат от НОИ, въпреки че сумата няма нищо общо с осигуровки и осигурителен принос. Така обаче ГЕРБ и ДПС заобикалят финансовия министър Асен Василев, който е твърдо против еднократни добавки и смята, че принципната политика е да се увеличават трайно пенсиите според осигурителния принос.

Дебатът в комисията отне само час и мина по добре познат конспект - кой е най-виновен за бъркотията в пенсионната система, кой е най-заслужил пред пенсионерите и кой е най-големият популист, като на моменти тонът се изостряше, та се налагаше да се припомня, че в тази комисия има друг стил. Вносителите не защитиха проекта си - Деница Сачева нито веднъж не взе думата. "Не са се старали да напишат много мотиви. Предизборно е, забравете другото", вметна Георги Гьоков.

"Предлаганите политики нямат нищо общо с осигуряването и нямат място в бюджета на осигурителния институт. Те трябва да се дават на всички хора под линията на бедност, а не само на пенсионерите", коментира Георги Ганев от ПП-ДБ. Той напомни, че има хора с пенсии от 350 лв. и други доходи от 3500 лв. Коментира, че получателите трябва да бъдат пресети, а мястото на тези политики е в Агенцията за социално подпомагане, като бюджетирането е в държавния бюджет, а не в НОИ.

"Използвате държавни средства за подкрепа на определени групи хора преди изборите", обърна се Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ към доскорошните си партньори в сглобката. Нямате валидни аргументи защо човек с един лев над линията на бедност няма да получи добавка, посочи той един от добре известните аргументи срещу подобна политика. "Неравенствата не се решават със спонтанни мерки, това е просто предизборна пропаганда", каза Елисавета Белобрадова от същата ПГ.

"Защо не включихте тези добавки в бюджета по-рано. Няма нищо по-естествено от това", попита Георги Гьоков от БСП. Партията ще предложи между първо и второ четене диференцирани добавки за всички пенсионери, като Гьоков примерно каза - 100 лв. за хората до минималната пенсия, 85 лв. до средната, и 50 лв. над средната.

"Възраждане" пък роди любопитната идея да се излезе с общо решение за добавките, за да не може да си ги приписва само една политическа сила на изборите. "Ние внесохме, защото те внесоха", обясни Георги Георгиев. Според него трябва да има общо решение на парламента, което да се изработи в работна група и да бъде подкрепено от всички. Цветан Предов от ИТН също коментира, че това "не е коректно към останалите", и също като Гьоков попита защо предложението се внася сега, а не по-рано.

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО

ГЕРБ-ДПС внесоха вчера законопроект за промени в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година, с които пенсионерите до линията на бедност (526 лв.) да получат по 75 лв. за Великден. Часове по-късно "Възраждане" предложиха 100 лв. за всички пенсионери, което ще струва колосалните 204 млн. лв.

Снощи финансовият министър в оставка Асен Василев даде брифинг, на който каза, че в бюджета на държавното обществено осигуряване няма 40 млн. лв. излишък (колкото трябват за предложението на ГЕРБ и ДПС) и великденските добавки могат да създадат риск за плащането на юлското увеличение на пенсиите, което е 11% по швейцарското правило.

"Възраждане" имат още едно скандално предложение - вноските за задължителната втора пенсия на родените след 1959 г. да се удържат от универсалните фондове от 1 април до края на годината. Това, според хората на Костадин Костадинов, ще осигури пари и за коледни добавки, освен това ще "спести около 1 млрд. от държавния бюджет за 2024 г.". Всъщност това са вноските на милиони българи и покриват осигурителни права, които прокремълската партия очевидно отнема по свое усмотрение. Това не е първата провокация на тази парламентарна група от този тип.

Ключови думи:

великденски добавки

Още по темата