Медия без
политическа реклама

Варна изпреварва София по заразени с коронавирус

Дори положителните да достигнат 1000 души на ден, ще успеем да ги настаним, увери главният здравен инспектор

13 Авг. 2020Обновена
Илияна Кирилова

171 нови случая на COVID-19 са доказани у нас през изминалото денонощие, като сега броят на излекуваните е почти два пъти по-голям – 325, сочат данните от Единния информационен портал. Направените PCR-тестове са 5108.

Най-много новозаразени за денонощието са регистрирани във Варна – 33, следвана от София – 31 и Благоевград – 23.

Починалите инфектирани пациенти са 11 души през последните 24 часа. Така загубилите битката със заразата достигна 482.

Общо заразените у нас от началото на пандемията вече са 13 893. 4932 от случаите все още са активни. Хоспитализираните пациенти са 834, 63-ма от тях – в интензивни отделения.

Нямаме област с изчерпан капацитет на болничната система, коментира по повод многото пациенти в болница и в интензивни отделения главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия. "Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден, ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер", допълни той и напомни, че в цяла България има само 140 инфекционисти. Според него в Пловдив е доста ангажирана базата, във Варна има все още 30-40 свободни легла, но пък другаде има само по 1-2 случая.

Кунчев отново коментира причините за тежката ситуация в Добрич, където насред корона кризата болницата няма инфекциозно отделение, пулмолозите й са в болнични, а за пациентите с COVID-19 се грижат гастроентеролози. "Ръководството там се е стремяло да сведе болницата до 3-4 печеливши отделения, независимо какви са нуждите на населението", коментира главният здравен инспектор.

В последните дни стана известно, че болницата не е имала достатъчно предпазни средства, но не е сигнализирала РЗИ за това, не са направили самостоятелно звено за пациенти с новия коронавирус въпреки че случаите рязко се увеличиха в последните седмици, не са запазили и инфекциозното си отделение въпреки че е имало варианти за привличане на инфекционисти за него. "Има неравнопоставеност на клиничните пътеки, поради което част от болниците вземат печелившите, а за останалите казват отивай се лекувай във Варна", даде пример доц. Кунчев.

Според Кунчев тази седмица ще е с по-малко случаи от предходните. "Стационирахме ситуацията, трета седмица сме на около 1500 и даже мисля, че тази седмица ще има лек спад. От второ паднахме на шесто място в Европа и даже се борим за седмо и осмо с Швеция и Холандия", каза той. Но допълни, че няма гаранции как ще се развие епидемията оттук нататък, а числото на репродукция на вируса се задържа около 1.1-1.2.

"Обществото така е устроено, че не може 6 месеца да се страхува. Не са чак толкова много хората, които не вярват, но са много активни и много шумни", коментира Кунчев за отстъплението от спазването на мерките у нас.

За многото жертви в последните седмици, здравният инспектор коментира: „Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%. Епидемията се развива според правилата на един такъв процес. При положение, че заразените в света надминаха 20 милиона е ясно, че болестта се разпространява и у нас. България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява”.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

коронавирус, заразени

Още по темата