Медия без
политическа реклама

Ваня Григорова отвя съперника си в ромските квартали

Кандидатът на левицата вдигна двойно активността във "Факултета" и "Христо Ботев”

07 Ноем. 2023
Квартал "Факултета" в София
БГНЕС
Квартал "Факултета" в София

Избирателната активност в големите ромски квартали на София - "Христо Ботев" и "Факултета" се е вдигнала двойно на втори тур на местните избори в София. Това сочи справка в протоколите на секционните избирателни комисии.

В 93 СУ "Димитър Страшимиров", където гласуват жителите на "Хр. Ботев", по списък избирателите са 5829. До урните в неделя са отишли 1100 души, като невалидните бюлетини са 33. Избирателната активност в квартала сега е 19%. На 29 октомври на първи тур обаче гласувалите са били 621 или 10%. Подкрепата е почти изцяло за кандидата на левицата Ваня Григорова, която събира 966 гласа, докато за спечелилия Васил Терзиев има 82 гласа.

По същия начин стоят нещата и при секциите в 75 ОУ "Тодор Каблешков" във "Факултета". Избирателите по списък тук са 8581. На първи тур едва 493 или 5,7% от тях са гласували. На втори тур обаче избирателната активност е скочила до 10%, което са 833 намерени бюлетини. Макар и не с чак толкова голяма преднина, отново победител е Ваня Григорова с 569 гласа, а Васил Терзиев е получил 114 гласа.

Прави впечатление също, че недействителните гласове от ромските квартали значително са намалели на втория тур. Докато на 29 октомври във "Факултета" бяха преброени като невалидни 25% от всички бюлетини, сега те са паднали до едва 11%, а в "Христо Ботев" са дори по-ниско - едва 3%.

Недействителните бюлетини надвишиха 40% в секциите, където гласуват големите ромски квартали в няколко областни града. Статистиката показва, че масово жителите на махалите са имали проблем с попълването на бюлетината за избор на общински съвет.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата