Медия без
политическа реклама

Тотото инвестира над 25 млн. лева в лотария, пунктове и реклама

Държавното предприятие ще наеме инфлуенсър за популяризиране на игрите си

05 Апр. 2023
Илияна Кирилова

Българският спортен тотализатор (БСТ) възнамерява да похарчи 25 500 000 лв. без ДДС за разпечатване на лотарийни билети, ремонт на стари и изграждане на нови тото пунктове, както и за реклама. Това става ясно от регистъра с обществените поръчки на държавното предприятие.

Най-много пари са заделени за доставка и отпечатване на талони за участие в различни разновидности на моментните лотарийни игри на тотализатора. Поръчката е на стойност 11 300 000 лв., като ориентировъчно количество на билетите е между 25 000 000 и 28 000 000 бр. на годишна база през следващите две години.

Държавното предприятие е изпратило покана за участие до фирмата "Демакс Ди Пи Ай" АД. Тя е предложила цена от 0,2491 лв. без ДДС за отпечатването на един талон, а за поставяне на защитен знак върху него - 0,0890 лв. Комисията, която е разгледала предложението, е решила, че то отговаря на изискванията, но все още няма информация да е подписан договор за изпълнението на обществената поръчка.

Освен това БСТ провежда конкурс за ремонт и изграждане на нови тото пунктовете в цялата страна. Предвидената сума за дейностите е 7 500 000 лв. без ДДС. Става дума за 218 пункта, като най-много са в областите София, Бургас, Пловдив, Благоевград и Варна. Срокът за изпълнението е една година. До момента участие в процедурата са заяви 10 кандидати. Предстои да бъде обявена дата на отваряне на ценовите предложения.

Държавното предприятие ще инвестира и немалка сума в реклама. Заделената сума е 6 700 000 лв. За тези пари е предвидено да бъдат сложени общо 12 билборда в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Благоевград. Също така ще бъдат създадени няколко рекламни клипа - 3D анимация. Ще има и интернет реклама, както и такава в регионални и печатни всекидневници. Освен това ще бъде нает минимум един инфлуенсър за популяризиране на тотото.

Пари ще бъдат похарчени и за пазарно проучване, както и за изработка на рекламни материали като химикалки, ключодържатели, календари, тефтери, USB флашки, чаши, чадъри, футболни топки, кърпи, елечета и др. Останалата част от обществената поръчка включва организиране на събития и популяризиране на програмата "Тото клуб". Спечелилият кандидат трябва да изпълни всичко през следващите две години.

"Сега" припомня, че Българският спортен тотализатор стана монополист на лотарийните игри след промени в закона през 2020 г., които забраниха на частни компании да продават лотарийни билети. Това се случи, след като прокуратурата повдигна обвинения на хазартния бизнесмен Васил Божков, че е ощетил държавната хазна със стотици милиони левове. Това доведе и до обявяване в несъстоятелност на "Национална лотария", която допреди няколко години беше основният печеливш от продажбата на билети за моментната лотария.

 

ОТЧЕТ

Приходите в ДП "Български спортен тотализатор" бележат ръст с 13,2% за периода септември 2022 г. - март 2023 г. спрямо предходната година, което е 23,6 млн. лв. повече приходи в абсолютна стойност, отчетоха от Министерството на младежта и спорта. БСТ бележи ръст на приходите от 7% и през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г., който идва като следствие на подобрената организация на дейността и по-сериозната активност и мобилизация на служителите и ресурсите на предприятието.

Спортното министерство отбелязва и тенденция на устойчив ръст на приходите от моментни лотарийни игри - 18,3%, където влиянието на случайни събития като размер на джакпота не оказва влияние. Общите приходи от хазартна дейност на БСТ в периода септември 2022 г. - март 2023 г. са в размер на 202,8 млн. лв., спрямо 179,2 млн. лв. за периода септември 2021 г. - март 2022 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата