Медия без
политическа реклама

Тийнейджър от Пловдив бе осъден за тероризъм

Младежът получи условна присъда, защото е бил непълнолетен

Ученикът се е интересувал от идеологията на Ислямска държава
МВР
Ученикът се е интересувал от идеологията на Ислямска държава

Тийнеджърът от Пловдив М. П., на когото през 2019 г. прокуратурата повдигна обвинение за тероризъм, е осъден от Специализирания наказателен съд на 6 месеца затвор с отлагане на изтърпяването за срок от 1 година. Това съобщи за "Сега" говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев. Присъдата е съобразена със закона, който предвижда по-леко наказание за напълнолетни.

Според обвинителния акт от януари до юни 2019 г. с цел да създаде смут и страх в населението младежът на 16-годишна възраст е изготвил и държал в две тавански помещения в жилищния си блок огромен обем самоделни взривни устройства и пиротехнически изделия. Разследващите са открили и иззели тръбна бомба, задействаща се по електрически способ, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода. Намерени са и голям брой пиротехнически устройства с различен обем - в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно изготвена пиротехническа смес.

Освен това прокуратурата установила, че ученикът започнал да се интересува от идеологията на Ислямска държава. Първоначално държавното обвинение твърдеше, че младежът е изключително опасен терорист и трябва да остане задържан. Апелативният спецсъд обаче не подкрепи тезата  и остави на свобода момчето под наблюдение на Детска педагогическа стая.

Главния прокурор Иван Гешев заяви, че няма "данни дали е имало конкретен обект, срещу който да се подготвя атентат" и уточни, че при претърсването са намерени големи количества вещества - общодостъпни на пазара, служат за направата на експлозив, какъвто бил използван при атентата в Сарафово, но в по-малки количества. Тези обстоятелства ученикът обяснил с "интерес към химията", а самият Гешев заключи, че детето е много интелигентно, от добро семейство, но объркано.

"Ученикът, който беше задържан в Пловдив по обвинение за тероризъм, не е бил в състояние да извърши атентат", разказа през 2019 г. криминалният психолог Иван Тричков, който първи е работил с момчето преди да се намесят службите. За поведението на сина си първо съобщила майката. "Тя е забелязала затварянето му, вглъбяването в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на чужд език в Телеграм", разказа Тричков. Той уточни, че тези, които вербуват хора, действат на принципа първо на невинна комуникация, впоследствие хвърлят стръвта. И добави, че има две защити в психиката на момчето - съвест и съзнание. "То е интелигентно, с приятни занимания, в момента се връща към нормалния начин на живот. На етапа, на който е била вербовката, момчето не е било готово да извърши терористичен акт", категоричен бе Тричков.

годишният ученик, срещу когото преди близо година беше образувано досъдебно производство за тероризъм, отива на съд.
Шумната акция по залавянето и разгласяването на подробности около предполагаемия пловдивски тийнейджър терорист доведоха до разкриване на самоличността му.

 

Още по темата