Медия без
политическа реклама

Тапи задръстват пътя за Перник през Владая заради ремонт

Движението ще бъде затруднено в продължение на месеци

11 Май 2023
Пътуващи публикуваха снимки от задръстванията по пътя за Перник през Владая. Снимка: Фейсбук
Пътуващи публикуваха снимки от задръстванията по пътя за Перник през Владая. Снимка: Фейсбук

Сериозни тапи вече се образуват заради започнал ремонт на пътя София-Перник в района на Владая, сигнализираха жители на населеното място и пътуващи. Времето за преминаване на участъка, който и без това е доста натоварен, се е увеличило два и три пъти, предупреждават шофьори и публикуват снимки в социалните мрежи. След гергьовските празници движението при Владая вече се осъществява двупосочно в лентата за Перник. Временната организация е за изпълнението на строителни дейности, свързани с укрепване на свлачище в лентата за София. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват стриктно пътната сигнализация и въведеното ограничение на скоростта до 50 км/ч., предупреждават от агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтът ще продължи поне шест месеца.

"Пътят няма да бъде затворен, но движението ще бъде ограничено. Ще се извърши укрепителна дейност на едно свлачище. Участъкът е с дължина около 300 метра. Срокът за изпълнение на проекта е до началото на октомври", заяви пред БНТ инж. Румен Сачански, директор на Областно пътно управление-София. От три лентите за движение ще станат от две. "В посока Перник движението ще се извършва в една лента, което ще представлява затруднение във вечерните часове, когато хората, работещи в София от Перник, Кюстендил и Благоевград, се прибират. Препоръчват се 2 обходни маршрута - по магистрала "Люлин" и по третокласния път Суходол-Мало Бучино-Голямо Бучино-Перник", допълва Сачански. Според него се взети всички мерки, за да не се образуват километрични задръствания.

От агенцията се извинява на шофьорите за причиненото неудобство, но ремонтно-възстановителните работи са наложителни, за да се осигури безопасното пътуване. С изпълнението на укрепителните дейности ще се спре свлачищния процес, възникнал от интензивните валежи през 2015 г. За целта ще бъде изградена пилотна конструкция от стоманобетонова опорна стена, габионна конструкция, високоякостна укрепителна система за стабилизиране на откоса. Ще се постави и високоякостна укрепителна мрежа. Предвидено е възстановяване на пътната настилка, почистване на съществуващите отводнителни съоръжения и изграждане на дренаж.

Ключови думи:

Владая, АПИ, ремонт

Още по темата