Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тагарев: Казармата няма да се връща

Министерството на отбраната подготвя рокади в ръководството на военния завод ТЕРЕМ

19 Ноем. 2023
БГНЕС
Тодор Тагарев

"Хипотеза за връщане на наборната служба не стои. Но трябва да се намери форма повече хора да минат базова военна подготовка", обясни военният министър Тодор Тагарев. Като възможен вариант той посочи хората, които искат да работят за държавата, да имат задължително базова военна подготовка. 

"Ако не вземем някакви мерки за подготовка на населението, то след 10 години ние няма да имаме такъв състав изобщо", предупреди Тагарев.

Той посочи, че за първи път от 35 години сухопътните войски ще получат основна бойна техника. През 2001 г. бюджетът за отбрана беше по-малко от 250 млн. долара. Следващата година той ще е близо 2,5 млрд. долара - 2% от БВП, което дава солидна основа за превъоръжаване и модернизация на армията, напомни министърът. По отношение на модернизирането България има свои ангажименти. Превъоръжаването не е евтино. Трудно ще бъде компенсирано изоставането от около 30 години, обобщи Тагарев. 

"Вреден съм за руските интереси в България и руските интереси в това българската отбрана да стои недофинансирана, със старо въоръжение, зависима във всяка възможна степен от Руската федерация - това няма да се случи", убеден е военният министър.

Министър Тагарев заяви днес, че Министерството на отбраната подготвя рокади в ръководството на военния завод ТЕРЕМ. "Това ще е стрес тест за нашата система", казаха от ТЕРЕМ за БНР. Печалбите на дружеството са предимно от гражданска продукция, няма нито лев, спечелен от износ на специална продукция.

В средата на септември принципалът на ТЕРЕМ, министър Тагарев, назначи за нов изпълнителен директор Калин Димитров и Димитър Стойчев за шеф на съвета на директорите. Но не промени броя на участващите в Съвета и затова съставът му се увеличи от 5 на 7 души. На последното заседание обаче председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев определи рокадите като "учудващи" и подчерта, че заплатите на членовете на съвета на директорите са по 15-16 000 лева на месец.

В отговор министър Тагарев отбеляза, че предстоят промени: "За двамата са пуснати конкурси, през които те трябва да минат, за да продължат да бъдат членове на борда. На останалите 5 съм връчил нещо като предизвестия. Има определени нередности. Те трябва да отговорят, след което ще обсъдим и ще преценя дали и кой може да остане в борда".

Ключови думи:

Тагарев, казарма