Медия без
политическа реклама

Облекченията в ТЕЛК са на броени часове от окончателно приемане

На финалната права е и включването на казармата в действителния стаж за пенсия

18 Яну. 2023Обновена
Депутатите от социалната комисия навъртяха днес почти 12 часа работа.
БГНЕС
Депутатите от социалната комисия навъртяха днес почти 12 часа работа.

17 депутати от социалната комисия самоотвержено заседаваха тази вечер, за да се приемат максимално скоро промените в закона за хората с увреждания и в закона за здравето, с които да се възстановяват инвалидните пенсии, личните асистенти и финансовата подкрепа на хората със забавено преосвидетелстване от ТЕЛК. Комисията се събра след края на пленарното заседание в 18:00 ч. и два часа обсъжда редакции на първоначалния законопроект, предложен от омбудсмана Диана Ковачева. Въпреки техническите бележки на експертите от институциите, текстовете бяха приети със забележително единодушие от комисията - без нито един против и въздържал се.

Промените влизат за окончателно гласуване утре в пленарна зала и ако "Държавен вестник" ги публикува веднага, могат да са факт до края на седмицата. Оттам нататък регионалните здравни инспекции имат 14 дни да изпратят служебно информацията за всички забавени към момента експертизи, за да се възстановят правата на хората. Колкото и да бързаха депутатите обаче, време това да стане още от следващия месец за всички хора, може и да няма - НОИ подготвя ведомостите за плащанията до 25-о число на месеца.

Приетите тази вечер текстове предвиждат да се възстановят правата на хората, които са с изтекло решение на ТЕЛК и са подали заявление за преосвидетелстване. Започнатите и неприключили производства до влизането на закона в сила, както и тези, които са започнати, но не са приключили до 4 месеца от влизането на закона в сила, се довършват по новия закон, но без да се вземат предвид сроковете. Проблемът е особено остър в момента, тъй като много експертизи бяха отсрочени през пандемията и сега в комисиите има огромно струпване на хора, които чакат преосвидетелстване. При дискусиите се коментираха случаи на забавяне от над 1 г.

Занапред РЗИ ще уведомява хората най-късно до 4 месеца преди изтичането на експертизата им, че трябва да подадат заявление за преосвидетелстване. Ако ТЕЛК не се произнесат в рамките на три месеца, това ще се счита за забавяне и ще се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново експертно решение. Ако новото решение е за по-ниска степен на неработоспособност, хората няма да връщат пари.

 

ОБРАТИ

Оживена дискусия едва не доведе до отхвърляне на друго ключово изменение в закона за хората с увреждания. Става дума за предложението да се допишат още три вида пенсии към категориите хора с увреждания, които имат право на максималната финансова подкрепа по закона. Сега тя се полага само на хора, които са с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. От години този тесен кръг се възприема като несправедливост и сега ГЕРБ припозна предложения на омбудсмана Диана Ковачева за разширяването му. Така на първо четене беше прието максималната сума да получават и хората с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност или наследствена пенсия.

Депутатът на ПП Искрен Арабаджиев имаше предложение преди второ четене дописването на двата вида пенсии да отпадне. Според него разширяването на кръга променя механизма, по който се отпуска финансовата подкрепа. Понеже наследствената пенсия на теория може да е до 3400 лв., според Арабаджиев може да се стигне до случаи, в които човек хем получава висока пенсия от НОИ, хем висока помощ по закона за хората с увреждания (най-голямата сума там е 287,28 лв. месечно, а следващата - 151,20 лв.).

Двете категории са разделени не според увреждането - то е над 90% и в двата случая, с право на чужда помощ, а според това дали получаваната пенсия е трудова или нетрудова. Предполага се, че по-голямата подкрепа е необходима за хората с нетрудови пенсии, които по правило са най-ниски. Затова и 151,20 лв. се полага на хората, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, т.е. тези с някакъв стаж и съответно - по-голяма пенсия.

Човек обикновено получава военна инвалидност в младите години на житейския си път и при такава висока степен на увреждане той няма възможност да осъществява трудова дейност, за да се пенсионира по линия на осигурителен стаж и възраст, аргументира предложението Илиана Жекова (ГЕРБ). Обикновено това са хора, чиято пенсия за инвалидност е единствен доход, посочи тя.

Лицата, които получават наследствени пенсии, също могат да се считат за ощетени, защото имат право на пенсия за инвалидност, но наследствената пенсия се явява по-благоприятна и те са избрали нея. Наследствените пенсии се разделят между наследниците, т.е. в някои случаи тя може да е в значително по-малък размер, затова искаме да получават по-висока подкрепа, обясни още Жекова.

Омбудсманът Диана Ковачева апелира да не се отстъпва от предложението, защото то засяга изключително малък кръг от хора - докато чакат справедливост, военните инвалиди останаха едва 146, а гражданските са само 14 души. "Ние не правим закони за 146 души или за 1 млн. и 46, въпросът е принципен", посочи председателят на комисията Георги Гьоков (БСП). Не става дума за средства, каза и Искрен Арабаджиев. В крайна сметка обаче под условие да се допишат и гражданските инвалиди, той склони да подкрепи промяната.

Така в крайна сметка новите категории пенсии - за гражданска и военна инвалидност, и наследствена, бяха дописани в категорията, даваща максимална подкрепа (т. 5 на чл. 70 от закона за хората с увреждания). Това породи нов проблем - от НОИ изтъкнаха, че сега наследствените пенсии попадат в две хипотези - т. 5, но и т. 4, която е за по-малка помощ. Депутатите обаче решиха, че ако се стигне до дилеми в практиката, просто ще се спази принципът да се приложи по-благоприятният вариант.

 

КРИТИКИ

Въпреки че само бързането нарушаваше добрия тон на дискусията, ГЕРБ и БСП не пропуснаха да си разменят по една хаплива реплика за поразиите в социалната система. "Съзнавам ясно, че вече има много изкривявания в пенсионната система. Достатъчен е самият факт, че от 1 юли вкарваме 60 лв. в пенсията, които нямат общо с нищо. Не смятам, че точно днес, точно тази вечер и с това наше предложение ще оправим изкривяванията. В същото време, това, че има групи хора, които са недоволни, поставя под съмнение доколко системата е справедлива спрямо тях", коментира Деница Сачева. "Пенсионната система е изкривена далеч, далеч преди 60-те лв. да влязат в пенсията", отвърна Гьоков. "Това е така", съгласи се Сачева.

 

 

ОЩЕ ВАЖНИ РЕШЕНИЯ

Техническите бележки на експертите около ТЕЛК-овете изтощиха до краен предел народните представители и за дискусии по другия ключов законопроект, който бе приет тази вечер на второ четене, вече нямаше енергия. Той бе изгласуван за няколко минути, въпреки че променя една от най-основните дефиниции в Кодекса за социално осигуряване, която не е отваряна за редакции от началото на пенсионната реформа. Става дума за понятието "действителен осигурителен стаж". В него депутатите включиха по искане на ДПС периода на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите на политическа репресия по закона за репресираните. Така за първи път у нас пенсия за осигурителен стаж и възраст ще може да се получава с по-малко от 15 г. истински изработен стаж.

Тази промяна засяга случаите, в които човек няма достатъчно стаж, за да се пенсионира и трябва да чака да навърши 67 г. - по чл. 68, ал. 3 от КСО. Дори тогава обаче му трябват минимум 15 г. действителен осигурителен стаж, за да получи пенсия. Сега тук влизат и казармата, и периодите, в които репресираните са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане; времето, през което лицата, навършили 16 г. не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и периодите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и други подобни места, както и принудително трудово мобилизирани.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата