Медия без
политическа реклама

Св.Синод отказа участие на всеправославно събрание в Йордания

22 Февр. 2020
Илияна Кирилова

Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) няма да участва във всеправославното събрание, свикано по инициатива на Йерусалимския патриарх Теофил III на 26 февруари в Аман (Йордания). Това съобщи самият Св.Синод с официално изявление на сайта си:

"Във връзка с получени писма от Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III, в които отправя покана за участие в братско събрание на Предстоятелите на Поместните православни църкви и техните делегации в Аман, Йордания, Св. Синод на БПЦ-БП съобщава, че се въздържа от участие в горепосочената среща и съответно няма да изпрати свои представители в Аман, столица на Йордания. Св. Синод изразява личната си братска любов към Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III и дълбоката си почит към Йерусалимската Патриаршия - хилядолетна пазителка на животворящия Гроб Господен".

На срещата в Йордания предстоятелите на поместните църкви трябва да решат проблема с разкола в православния свят. Очаква се в Аман да бъдат представители на няколко автокефални православни църкви. Освен Йерусалимската, това са Руската, Сръбската, Румънската и Полската, както и Църквата на чешките земи и Словакия. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата