Медия без
политическа реклама

Съдът задължи Домусчиеви да платят 25 млн. лв. неустойки за БМФ

Държавата претендираше за общо 52,2 млн. лв. заради неизпълнени ангажименти по приватизационния договор

22 Дек. 2022
През юни от БМФ се похвалиха: "В китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. вдигнаха флага на "Вежен" - пети пореден бълкер от новата серия от осем 32 150-тонни кораба".
БМФ/Фейсбук
През юни от БМФ се похвалиха: "В китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. вдигнаха флага на "Вежен" - пети пореден бълкер от новата серия от осем 32 150-тонни кораба".

Фирмата собственик на "Параходство Български морски флот" АД - "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД, дължи на държавата малко над 25,3 млн. лева неустойка по договора за приватизация. Държавата претендираше за общо 52,2 млн. лева. Това следва от решение на Върховния касационен съд, който отхвърли искането на Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК) да бъде отменено решението на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (АС при БТПП) от декември 2021 г., с което той се произнесе за неустойката. Новината съобщи "Лекс".

"Кей Джи Маритайм Шипинг" АД е корабната компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. През 2008 г. тя купи "Параходство Български морски флот" АД. Претенцията на държавата за малко над 52 лева бе заради неизпълнени ангажименти по приватизационния договор  - най-вече за осигуряване на определен тонаж на корабите в декадата след приватизацията.

Фирмата купувач на БМФ пое 13 групи задължения за следващите 10 години: запазване на основната дейност и статут на дружеството, инвестиции в нови кораби, поддържане на определена численост на персонала, поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите не по-малък от 1 300 000 DWT и т.н. 

Но след приватизацията на БМФ се развихри световната финансова криза. Това забави инвестициите на новия собственик на параходството и затова обновяването на корабите се забави. При раздържавяването над 50% от плавателните съдове на БМФ са били на възраст над 25 години. По данни на дружеството към момента то притежава флот от близо 1 500 000 DWT при средна възраст на корабите от 7 години.

По арбитражното дело бяха направени две подробни комплексни експертизи, разпитани са свидетели на страните и са приети десетки писмени доказателства. От тях излиза, че има сериозно разминаване между данните  - корабособственикът твърди, че е преизпълнил плана, а в документацията на АППК е била отчетена с над 200 хил. тона по-малка товароносимост. 

Сега с решението на върховния съд влиза в сила решението на арбитража. Производството пред върховния съд продължи около година. По искане на АППК върховните съдии дори сезираха Конституционния съд с искане да бъде обявена за противоконституционна отмяната на разпоредба от Закона за международния търговски арбитраж (ЗМТА), която е факт от януари 2017 г. Става дума за премахването на противоречието с обществения ред на Република България като основание за отмяна на арбитражни решения. КС обаче отклони искането като недопустимо. После АППК опита да отнесе случая и до Съда на ЕС в Люксембург, но върховният съд отхвърли това искане.

Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК), както бе преименувана Агенцията за приватизация, ще съди дружеството "Кей Джи Маритайм Шипинг", притежавано от "Адванс Пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, заради неизпълнение на договора за приватизация на

 

Дали и какви нарушения има при изпълнението на договора за приватизация на Параходство "Български морски флот" (БМФ), ще стане ясно чак след местните избори. Това отговаря Агенцията за приватизация на въпросите, изпратени от в. Сега".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата