Медия без
политическа реклама

Управляващите казват след изборите ще глобят ли Домусчиев за БМФ

Проверката за нарушения на приватизациония договор ще започне едва през лятото

Бизнесменът Кирил Домусчиев демонстрира топли отношения с премиера Бойко Борисов, който до момента не е вземал отношение по сагата "БМФ".
Снимка: БГНЕС
Бизнесменът Кирил Домусчиев демонстрира топли отношения с премиера Бойко Борисов, който до момента не е вземал отношение по сагата "БМФ".

Дали и какви нарушения има при изпълнението на договора за приватизация на Параходство "Български морски флот" (БМФ), ще стане ясно чак след местните избори. Това отговаря Агенцията за приватизация на въпросите, изпратени от в. "Сега". Компанията купувач "Кей Джи Маритайм Шипинг" е свързана с "Адванс пропъртис" - холдинга, който обединява голяма част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Купувачът е длъжен до 30 юни 2019 г. да предостави отчетни документи за изпълнението на ангажиментите си през миналата година. Едва тогава агенцията ще направи анализ и ще излезе с решение има ли неизпълнение на някое от условията по договора - за поддържане на определен брой персонал, за инвестиции и най-вече - за корабен тонаж. На практика това означава, че резултати от проверката ще има чак след евроизборите. Именно тонажът стана повод за съдебни спорове между държавата и бизнесмените. Заради световната криза братя Домусчиеви настояваха за промяна на приватизационния договор в тази част, но в крайна сметка не получиха разрешение. 

При сделката през 2008 г.  купувачите поеха ангажимент за срок от 10 години - до края на 2018 г., БМФ да поддържа определена численост на плавателния състав, която към края на периода да е 2360 души. За неизпълнение на това задължение за периода 8 август 2008 г. - 31 декември 2016 г. са начислени неустойки в размер на над 3.6 млн. лв. Сумата е платена, посочват от агенцията. Допълнително за 2017 г. също е наложена неустойка от над 1 млн. лв., която още не е платена, но и срокът за доброволното й превеждане още не е изтекъл. 

В договора е заложено купувачът да поддържа общ тонаж на корабите не по-малък от 1 300 000 DWT (дедуейт тона) средногодишно. Преди години обаче стана ясно, че това условие не се спазва, поради което собственикът на БМФ може да бъде глобен с над 55 млн. лева.

"Кей Джи Маритайм Шипинг" поиска облекчаване на клаузата за тонаж и тъй като агенцията продавач не се съгласи, спорът влезе в Арбитражния съд към Търговско-промишлената палата.

След серия обрати в крайна сметка арбитражът отхвърли претенциите на собственика на БМФ. Междувременно братя Домусчиеви купиха нови кораби и увеличиха тонажа. Дали е достатъчно да избегнат неустойките, ще стане ясно едва след като Агенцията за приватизация получи отчета на предприятието (до 30 юни), провери и анализира данните.

 

"РЕДНИК КИРО"

Случаят "БМФ" доведе до трус в управляващата коалиция. Преди година партията на Валери Симеонов - НФСБ, обвини ГЕРБ, че с тяхна помощ са приети скандални законови промени в полза на братя Домусчиеви. Ситуацията бе определена от Симеонов като "Спасяването на редник Киро". Тогава бившият вицепремиер заяви, че няма лично познанство с Домусчиев и няма основания да го обича или да го мрази. Текстовете предвиждаха изискванията към едно приватизирано дружество като инвестиции и брой персонал например да бъдат вменявани за не повече от пет години и това да важи със задна дата. Валери Симеонов обясни, че това би спестило на мажоритарния собственик на БМФ Кирил Домусчиев плащането на над 55 млн. лева глоби и неустойки. Президентът Радев наложи вето на закона, което принуди премиера Борисов да се разграничи от скандала и да нареди на депутатите си да внесат поправки. В крайна сметка управляващите приеха ветото на държавния глава.

А бившият вицепремиер Симеонов, който яростно "гонеше" Домусчиеви, вече е позанемарил темата. На въпрос на "Сега" следи ли случая с БМФ и има ли новини, той отговори така: "Нямам информация да са наложени санкции. Доколкото следя поведението на собствениците, те през декември месец закупиха доста кораби. На тях не им достигаха, по памет говоря, някъде около 200 000 тона, така че те с 5 кораба си решават проблема. Честно казано, не съм се занимавал с въпроса от декември". 

 

ИНВЕСТИЦИИ

За 10-те години до 31 декември 2018 г. собственикът на БМФ е трябвало да направи инвестиции за 779 880 000 лева. За неизпълнение през първия период на купувача е начислена договорена неустойка в размер на 45 000 лв., която е платена в рамките на срока за доброволно плащане. За 2010 г., 2011 г., 2012 г., 2013 г. и 2017 г. е констатирано изпълнение. А за отчетните 2014 г., 2015 г., 2016 г. купувачът се е възползвал от предвиденото в договора отклонение за съответния период, за което неизпълнение неустойка не се дължи, поясниха от Агенцията за приватизация.

    Последвайте ни и в google news бутон

    Още по темата