Quantcast
Съдът потвърди, че Александър Манолев е в конфликт на интереси | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът потвърди, че Александър Манолев е в конфликт на интереси

Обновена
4 630
 Илияна Кирилова

Административният съд е потвърдил, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е в конфликт на интереси. Манолев нашумя покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а ползвани като частни имения.

В записите, изтекли това лято в публичното пространство, за които прокуратурата проверява дали наистина са на премиера Бойко Борисов, се чува как някой с глас като неговия казва: "Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те". Междувременно Манолев беше пратен на съд, а антикорупционната комисия КПКОНПИ излезе с решение, че той е в конфликт на интереси покрай къщата за гости и му наложи 10 хил. лв. глоба.

КПКОНПИ откри, че докато е бил зам.-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд "Земеделие", който е диспечер и контрольор на средствата от ЕС по програмата за развитие на селските райони, финансираща строителството на обекти за селски туризъм. Прокуратурата пък твърди, че Манолев е действал с подставено лице за къщата си за гости край Сандански  - формално получател на средствата е фирма на Ана Димитрова,  дъщеря на детегледачката на сем. Манолеви. Освен това стана известно, че Димитрова е представяла неверни документи, че е земеделски производител, за да ползва европомощите.

За къщата са отпуснати 391 160 лв.

"От 5 май 2017 г. до момента на освобождаване на 18 април 2019 г. от длъжността заместник-министьр на икономиката и член на Управителния съвет на ДФ "Земеделие" Манолев е притежавал всички възможности за упражняване на влияние на всички структурни звена в ДФ "Земеделие", като голяма част от посочения период съвпада с петгодишния мониторингов период върху последващото изпълнение на договора за къщата за гости", се казва в съдебното решение. Съдът допълва, че за това време областната дирекция на фонда не е наредила нито една проверка в свързаната с Манолев къща за гости. "Това представлява сигурна индиция, че Манолев като член на Управителния съвет на ДФ "Земеделие" е действал в частен интерес на свързаната с него фирма, при наличие на всички възможности като лице, заемащо съответната висша държавна позиция и е използвал същата, за да окаже влияние върху съответните лица, на които е възложен контрол" приема съдът.

Манолев вече е обжалвал това решение пред Върховния административен съд, където делото му ще се гледа на 3 ноември.

И ОЩЕ ДЕЛА

КПКОНПИ днес съобщи за съдебни решения, постановени от декември м.г. до септември тази година. Част от тях са публично известни. Като например това за бившата шефка на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска, която съдът оневини, приемайки, че не се е възползвала от вътрешна информация, за да изтегли над 64 хил. евро на каса в КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор.

Сред влезлите в сила съдебни решения на ВАС конфликт на интереси е потвърден при общински съветник, директор на горско стопанство, кмет на община, директор на дирекция в СЕМ. За общинския съветник от Хасково Лилия Консулова съдът е приел изводите на КПКОНПИ, че като длъжностно лице тя е участвала при определяне на секретар на комисия за провеждане на конкурс за управител на поликлиниката и по този начин е гласувала за самата себе си, определяйки и възнаграждението си. Вторият потвърден конфликт на интереси за нея е, че е била и член на конкурсна комисия за управител на ДКЦ, в който като кандидат се е явило свързано с нея лице. Вместо да си направи отвод, Консулова е участвала във всички етапи на конкурса и е оповестила частен интерес едва след класирането.

 

Директорът на Държавно горско стопанство Върбица – Хълми Амза, е с установен конфликт на интереси за това, че е сключил договори и е издал позволителни за сеч на своя племенник, както и че не се е отвел от извършване на контролна дейност спрямо родственика си. 

Кметът на Община Септември Марин Рачев, е издал заповед за промяна на устройствен статут на имот. Промяната е била с цел реализиране на инвестиционни намерения, а едноличен собственик на капитала на инвестиционното дружество е била майката на кмета. Макар че по-късно Рачев е отменил заповедта си, съдът приема, че към момента на издаването й той е бил в конфликт на интереси и потвърждава решението на КПКОНПИ.

Като шеф на Дирекция "Специализирана администрация – надзор, лицензии, регистрационни и правни режими" в СЕМ Виржиния Панайотова – Савова е обобщила и представила доклад за извършен мониторинг на отразяване на събития от медия, в която програмен директор е бил съпругът й. Съдът се съгласява с КПКОНПИ, че тя е действала в частен интерес.

Освен за Манолев, произнасяне на последната инстанция се чака и по казуса на Стоян Беширов, който в качеството си на кмет на Община Неделино, е упражнил правомощия в частен интерес на свързано с него лице - изготвил и внесъл докладна записка в Общинския съвет, в която е предложил да се опростят задълженията на фирма, управлявана от съпругата му. 

Във ВАС виси и жалбата на Петьо Иванов, който като изпълнителен директор на БЕХ, е гласувал за избирането си за член на Съвета на директорите на "Булгаргаз", като е сключил договори със себе си и в двете си длъжностни качества, а също и че през 2018 г. е гласувал приемане на годишния финансов отчет, както и отчета за изпълнение на бизнес-програмата на "Булгаргаз" ЕАД. 

Анна Демирева, която като главен архитект на Община Балчик, в един ден е одобрила и издала разрешение за строеж за инвестиционен проект "Сезонна жилищна сграда с магазини" на съпруга и дъщеря си, също обжалва решението на КПКОНПИ и долната инстанция, че е в конфликт на интереси.

Последната дума на ВАС чака и Ваньо Костин, който като кмет на Община Чупрене, е сключил договор за покупко-продажба на недвижим имот – частно общинска собственост с дружество, управлявано от жената, с която е живеел. 

 

 

Още

КПКОНПИ установи несъвместимост при най-новия член на СЕМ

29.09.2021

Обновена

2875
Вторият ешелон в служебния кабинет излезе по-богат от министрите

14.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

16535
КПКОНПИ иска 1,3 млн. лв. от шеф в Икономическия университет във Варна

15.09.2021

6634