Медия без
политическа реклама

Съдът поряза прокуратурата за гаранцията на Васил Божков

Подсъдимият бизнесмен остава на свобода срещу гаранция от 130 000 лв.

28 Май 2024
Васил Божков
БГНЕС
Васил Божков

Софийският апелативен съд потвърди изцяло определението на долната инстанция, с което бизнесменът Васил Божков беше пуснат на свобода срещу 130 000 лв. гаранция по т.нар. хазартно дело. Апелативните магистрати, чийто акт е окончателен, приемат за неоснователно както настояването на защитата на подсъдимия той да бъде пуснат с мярка "подписка" или да не му бъде налагана никаква мярка, така и искането на прокуратурата за запазване на мярката "домашен арест" или гаранцията му да бъде увеличена на 500 000 лв.

Божков беше освободен от домашния си арест на 7 май, след като съдия Иван Коев прие, че вече са минали осем месеца от задържането му, няма опасност на свобода той да извърши престъпление, няма риск да влияе върху събирането на доказателства и да се укрие. Ако бъде оставен под домашен арест, на този етап от делото това би било неоправдана репресия, приеха още магистратите. И защитата, и прокуратурата обаче атакуваха това определение и така делото стигна до апелативния съд. 

Хазартното дело е първото от трите разследвания, водени срещу Божков, което в последните дни на април прокуратурата внесе за разглеждане в съда. На 25 април станаха точно 8 месеца от връщането на Божков от Дубай и привличането му като обвиняем. Ако делото не беше внесено в съда до 25 април, прокуратурата трябваше незабавно да го освободи. По това дело прокуратурата твърди, че Божков е ощетил бюджета с над 559 млн. лв. Той е предаден на съд за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание по делото, на което ще стане ясно дали то ще тръгне по същество, ще бъде върнато на прокуратурата, или ще бъде прекратено.

По второто си дело, свързано с културни ценности, от миналото лято Васил Божков има наложена гаранция от 500 000 лв., която отказа да плати. Аргументът му беше, че като е под домашен арест по делото за хазарта, гаранцията се явява безсмислена. По този сюжет тепърва ще има развитие, тъй като се очаква прокуратурата да се активизира заради неплатената гаранция. 

По третото му, т.нар. криминално дело - по което той има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда. 

Ключови думи:

Васил Божков

Още по темата