Quantcast

Медия без
политическа реклама

Страсбург осъди България, защото отказва защита срещу речи на Сидеров

Илияна Кирилова

Съдът в Страсбург излезе с поредни две решения срещу България, заради изказвания на политик. Този път не става дума за някогашния втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, а за лидера на "Атака" Волен Сидеров. Съдът приема, че държавата е нарушила правото на личен живот и забраната за дискриминация, регламентирани в конвенцията за правата на човека. И по двете Европейският съд по правата на човека не присъжда обезщетение, а само разноски, като приема, че самото признаване, че държавата е нарушила конвенцията е достатъчно да покрие моралните щети на жалбоподателите.

Делата са заведени от български граждани с ромски произход и от българи от еврейски произход, които в страната не са получили адекватна съдебна защита срещу речите на Сидеров.

Процесът "Будинова и Чапразов срещу България" стига до Страсбург, след като двамата, още 16 души и 66 неправителствени организации през 2006 г. започват процедура срещу Сидеров за дискриминация заради негови изказвания, насочени срещу ромите, турците, евреите, католиците и сексуалните малцинства. Софийският районен съд разделя казуса на 8 дела. Делото на Будинова и Чапразов, които работят като журналисти, е заради антиромски изказвания.

В исковете си те твърдят, че редица изявления за "цигански терор", направени от Сидеров в неговото тв предаване, интервюта, речи и книга, представляват тормоз и подбуждане към дискриминация срещу хора от ромски произход. Жалбоподателите настояват съдът да нареди на Сидеров да спре подобни изявления и публично да се извини. Районният съд отхвърля иска, а Софийският градски съд потвърждава това решение. Върховният касационен съд не допуска делото до разглеждане и така актът на районния става окончателен.

Българското правителство пледира в Страсбург, че жалбоподателите не могат да твърдят, че правата им са нарушени, защото не са били пряко засегнати от нито едно от изявленията на Сидеров. ЕСПЧ обаче обяснява, че жалбата е заради отказа на българските съдилища да присъдят обезщетение за изявленията, с което държава нарушава задълженията си по конвенцията. 

Изявленията на г-н Сидеров видимо целят да представят ромите в България като изключително склонни към престъпления и разврат. Въпреки че някои от изявленията се отнасят до конкретни инциденти, посланието на Сидеров е, че ромите са неморални социални паразити, които злоупотребяват с правата си, живеят на гърба на българите и ги подлагат на системно насилие и целят да завладеят страната. Няма съмнение, че това се свежда до крайно негативни стереотипи, предназначени да оклеветят ромите в България и да предизвикат предразсъдъци и омраза към тях, пише в решението си Страсбург. И допълва, че Сидеров ползва много комуникационни канали и може да се приеме, че изявленията му са достигнали широка аудитория.

Сидеров е добре познат в обществото, лидер на партия и по времето на делото за дискриминация политическата му кариера е във възход. Яростната му анти-ромска позиция изглежда е основен компонент на политическото послание на неговата партия, пише още съдът.

Делото "Бехар и Гутман срещу България" също е "отключено" от производството срещу Сидеров, заведено в България през 2006 г. от различни групи, засегнати от негови изказвания. Българските съдилища отхвърлят иска им, затова казусът е отнесен до Страсбург. ЕСПЧ уважава жалбата със същите аргументи като по делото "Будинова и Чарпазов". Страсбург обяснява, че че Сидеров е целял да охули евреите, като използва в книгите си добре известни стари антисемитски и отричащи Холокоста митологеми. Съдът напомня, че отричането на историческия факт на Холокоста се ползва с изключително ограничена защита на правото на изразяване, а като са омаловажили тези изявления, националните съдилища не са преценили правилно баланса на правата, които конвенцията защитава.

В момента в Страсбург висят две жалби срещу България заради изказвания на главния прокурор Иван Гешев и на лидера на НФСБ Валери Симеонов по адрес на ромите, за които инстанциите в България приемат, че няма проблем.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е сезиран с две жалби срещу България заради думи на главния прокурор Иван Гешев и на зам. председателя на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

 

Още по темата