Медия без
политическа реклама

Столична община е сляпа за бума на хазартни реклами в метрото

Кметството се крие зад рекламните агенции, които управляват пространствата

Рекламите на хазарт са завзели всички ключови позиции в софийското метро.
Рекламите на хазарт са завзели всички ключови позиции в софийското метро.

Хазартът тотално е превзел столичното метро. Дори най-бърз и бегъл поглед по метроспирките показва, че в тях рекламират почти всички оператори на онлайн залози, които  са добре познати и от тв ефира – „Палмс Бет“ с клиповете на певеца Фики Стораро, „Уинбет“, в чийто реклами участват Христо Стоичков и Димитър Рачков, както и „Ефбет“, която уплътнява рекламните блокове в и извън праймтайма с видеа, в които участват Златка Райкова, футболистът Благой Георгиев и колегата му Валери Божинов.

По този повод "Сега" попита Столична община с колко хазартни компании има договори общинската фирма „Метрополитен“ и какво печели от тях, както и какво мисли градската управа за стълпотворението на хазартни видеа и бордове в станциите и във влаковете на софийското метро.

Подчинените на кмета Йорданка Фандъкова не пожелаха да дадат точни и изчерпателни отговори на тези въпроси. Вместо това те предпочетоха да се скрият зад договорите си с рекламни агенции. „В метрото има реклами, поставени от рекламни агенции, които са спечелили конкурси за реклама, организирани от „Метрополитен“. Рекламира се предимно върху стационарни съоръжения по станциите и във влаковете. При краткотрайни рекламни акции се прилага рекламиране чрез разпространение на рекламни материали. В договорите с рекламните агенции има ограничения да не се рекламира съдържание, забранено от закона“, пише в отговорите на Столична община до „Сега“.

Именно дали е законно в станциите и в мотрисите на метрото да се рекламира хазарт е въпрос, който продължава да стои неизяснен. По принцип законът за хазарта забранява пряката реклама на хазарт. Но го прави лаконично, като в същото време допуска толкова много изключения от правилото, че на практика неяснотите и дупките в закона са основната причина да се стигне до абсурдното положение нещо забранено по закон де факто да може да се срещне на всеки ъгъл в държавата.

Все пак законът е категоричен, че рекламите на хазарт не трябва да са насочени "към малолетни и непълнолетни лица". Точно затова ще е любопитно Столична община да даде данни колко деца и ученици ежедневно виждат билбордовете на „Уинбет“, „Палмсбет“ и Ефбет“ в станциите и във вагоните на метрото, докато ежедневно отиват или се прибират от училище.

Оттук нататък в закона следват изключенията на уж категоричните забрани за пряка реклама на хазартните игри. Всъщност с гласуваните през 2020 г. по време на правителството на ГЕРБ изменения и допълнения тези изключения вече са толкова много, че превръщат и без това "широката врата в полето", каквато законът бе преди това, в направо разграден двор. След наложените редакции законът вече позволява на екрана да се показват "наименованията и условията на игрите, включително награди, отстъпки, бонуси, коефициенти и безплатни залози". Позволява също да се съобщава "регистрираната търговска марка на организатора, а при провеждане на тегленията - и наименованието на организатора". Запазена бе и възможността да се обявяват резултатите от игрите и печалбите, както и да се излъчват тегленията на тиражите. Така на практика се оказа, че в закон, отнасящ се до бизнес за стотици милиони, всички забранителни текстове се изчерпват в едно изречение, докато изключенията са изброени в поредица от параграфи. Всичко това се случи след люти закани на тогавашните управляващи от ГЕРБ и коалиционния им партньор Валери Симеонов сериозно да ограничат рекламирането на този вид бизнес, защото „хазартът унищожавал човешки съдби“.

Това очевидно не се случва, но всички институции се правят на "ни чул, ни видял". Неотдавна Съветът за електронни медии, който контролира телевизиите и радиата, също отказа да отговори по същество на въпросите на „Сега“, свързани с рекламата на хазарт в ефира.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата