Медия без
политическа реклама

В столицата се провежда за 14-ти път "София прайд"

Светия синод с остра реакция: "Не допускайте парад на греха!"

12 Юни 2021Обновена
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Парадът на хората от ЛГБТИ общността се провежда за 14-и път и започна в 16.00 ч. пред паметника на Съветската армия в София. В концерта в подкрепа на гей-парада участват Руши Виденлиев, Рут Колева, Виктория Георгиева, Васил Гарванлиев, Иво Димчев, Деси Слава, Прея, Мила Роберт.

От съображение за сигурност не бе обявен предварително маршрутът на шествието, което започна по софийските улици в 19.30 ч и трябва да приключи в 21.30 ч отново пред паметника на Съветската армия.

По-рано днес като контра на гей-парада се проведе шествие в защита на традиционното християнско семейство в София и други градове на страната. Организаорите заяви, че "София Прайд" е нарушение на Конституцията, защото "те рушат психичното и физическо здраве на младежта, като внушават поведенчески модели, водещи до възпрепятстване възпроизводството на нацията".

"И религията, и биологията са единодушни – има два пола и семейството е съставено от мъж, жена и техните деца. Всичко друго е отклонение от нормите. Всичко друго е извращение. Затова ние отказваме тази пропаганда", заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. 

В същото време организаторите на София прайд посочват, че целта им е "да се повиши видимостта на хората с различна сексуална ориентация, да се поддържа обществения дебат за приемането им и да се покаже на нехетеросексуалните в България, че не са сами". В началото на седмицата организационният комитет на "София Прайд" отправи призив към президентството, Министерския съвет, съдебната и местната власт за гарантиране на правата на всички български граждани.

Светият синод на Българската православна църква излезе с остро изявление срещу насрочените за днес в столицата шествие и концерт "София Прайд 2021". Той изрази силна тревога и призова организаторите да не провеждат този "парад на греха".

Ето и цялото изявление на Българската православна църква

"ОБИЧНИ В ГОПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светият Синод на родната ни Света Църква с изключителна тревога научи за предстоящото провеждане на обществено мероприятие организирано от „София прайд“ в града на Божията Премъдрост – София.

Призоваваме да не се допуска провеждането на този акт, демонстриращ духовна и телесна зависимост от греха. Нека пазим сърцата на подрастващите и на най-малките между нас от съблазънта.

Днес в променящия се свят, богат на плурализъм, в който повече от всякога грехът на плътта взема връх, не трябва да се допуска изкривяване на понятията за мъжки и женски пол, така, както Сам нашият Бог ни е създал „мъж и жена“ (срв. Бит. 1:27). Естественото отношение е между мъжа и жената и е благословено единствено в брака, който е константният модел на човешките взаимоотношения, а всяко едно пренебрегване и изменение, води към духовна смърт - както за отделния човек като личност, така също за семейството като основната градивна единица на цялото общество.

Водени от любов към ближния, като най-висша форма на богоустановеност, още веднъж отправяме апел към организаторите и участниците в предстоящия парад на греха, да се отвърнат от пътя на противоестественото и поемат по пътя на спасението. Светата Църква всякога се е обръщала към онези, които са изпаднали в тежкия противоестествен грях, като към свои чеда, които, под въздействието на злото, са се отвърнали от естественото, така, както Бог ни е сътворил.

Ние, не посочваме, нито осъждаме човеците, а изобличаваме самия грях, който води след себе си беда не само за отделния човек, разграждайки до неузнаваемост личността му, а чрез проява на тази греховност на обществени места, води и до съблазън за множество човеци.

Отправяме молитва към Милостивия наш Творец и Спасител Господ Иисус Христос да обърне в правия път чрез покаянието, всички Свои чеда, които са изпаднали в своеволие и са в ръцете на „княза на този свят“ (срв. Йоан: 12:31).

Бог да избави намиращите се в противоестествения грях, както и какъвто и да е грях, като отворят духовните си очи и разберат това, което извършват."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата