Quantcast

Медия без
политическа реклама

София осъмна тотално блокирана

Властта затвори столицата след ръст на заразените и усилен трафик към провинцията

17 Апр. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
В самата столица опашките пред големите хипермаркети не секват цял ден.

София осъмна блокирана, след като часове по-рано влизането и излизането от нея бе забранено със заповед на министъра на здравеопазването. Тази сутрин на изхода към магистрала "Хемус" нямаше струпване на пътуващи, но затова пък имаше изключително засилено полицейско присъствие. Преминаващите са основно хора, излизащи от София след нощна смяна. 

"Вчера трафикът беше изключително интензивен, основно в посока изход София. Десетки хиляди автомобили излязоха. Огромната част обясняваха, че живеят в провинцията, доказваха го с документ. Предупреждавахме, че може да не могат да се прибират, защото масово нямат адресна регистрация в София. Обясняваха, че имат неотложна работа, а в същото време - щайги с домати, месо, колела,  очевидно, че отиват да празнуват,” възмути се зам.шефът на СДВР Антон Златанов.

"Разбираме, че всеки иска да види близките си, но заповедите са си заповеди. Аз съм полицай и ги изпълнявам, не съм тук, за да ги коментирамВсеки, който си мисли, че вчера е излъгал - не е. Ще си понесе последствията. Неверните данни са наказуеми. При проверка ще се образува досъдебно производство", каза още той.

Хората, които пътуват с лични автомобили за работа, ще могат да преминават през КПП-тата само в определени времеви прозорци - от 6 до 8 сутрин и да се върнат от 18 до 20 часа. По думите на Златанов, полицаите ще преценяват на момента дали да се обадят на работодател или впоследствие.

Според зам.шефа на СДВР, не могат да се правят изключения от заповедта и полицията да се съобразява с работното време на фирмите. Необходимо било да се ползват определените времеви прозорци. “Работодателите трябва да променят работното време, за да се възползват работниците от коридорите за влизане и излизане,” обяви и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

От думите на Златанов става ясно, че все пак по преценка на МВР ще може да се пускат хора по спешност. “Целта не е да се отказва неотложна помощ, ще има човешка, субективна преценка”, обяви той.

Полицейският шеф така и не отговори как точно ще се завърнат десетките хиляди, които напуснаха София през последните дни. Той препрати към заповедта на здравния министър, където било казано кой може да преминава през КПП-тата.

На среднощен брифинг бе обявено, че София се затваря за влизане и излизане на автомобили до второ нареждане. Мярката влезе в сила  в полунощ срещу петък, 17 април. Изключение има за товарни коли, които удостоверят с документи нуждата от транспорт, превози на болни хора, служебни коли за превоз на работници, автомобили на ЧЕЗ и други фирми от инфраструктурата.

Новините бяха съобщени на извънреден брифинг в Министерски съвет в 23 часа, в четвъртък. На него присъстваха шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и на здравеопазването Кирил Ананиев.

До мярката се стигна след засиления трафик от София към провинцията. Парадоксът е, че ще има засилен трафик от София към страната, го знаеха и в самия оперативен щаб. Ген.Мутафчийски на няколко пъти предупреди през последните 10 дни да не се правят резервации в хотели и къщи за гости. Борисов в четвъртък го удари на молба към населението, въпреки че самият той не се спря да обикаля страната в последните дни, съпровождан от министри, охрана и журналисти. В четвъртък вечерта София беше видимо празна, а през деня на изходите за магистралите се извиха километрични опашки. 

В столицата има най-много заразени с коронавирус, което предполага, че болестта ще се разнесе на други места из страната. Според данните на здравното министерство, съобщени в 17 часа в четвъртък, в София носители са 486 лица. Общо за страната случаите са 800, като последното съобщение бе за 48 нови случая, които са ръст от 6,5% спрямо предишния ден. На брифинга Мутафчийски заяви: "Още от вчера се наблюдава масово напускане на София, където е основното огнище с най-много заразени с коронавирус. Всичките тези хора, които напускат столицата, са разпръснати из цялата страна. Последиците ще станат ясни до седмица. Този процес продължава както вчера, така и днес. Обезпокоени сме от случващото се. И ако до момента на пускане на прессъобщенията не бяха много новите случаи, то вече те пак са близо 40. Тези два дни с толкова много нови заболели не са инцидент, а тенденция“.

"Днес полицаите бяха поставени на изключително унижение. Над 5000 автомобили са върнати от контролните пунктове. Игра на котка и мишка !", разстроен заяви вътрешният министър  Младен Маринов. И даде пример как хора обяснявали, че излизат от София, защото трябвало "да изхвърлят зелето". "Явно днес е бил най-работният ден, защото в предишните дни нямаше такова движение", каза с ирония Маринов. Много от напускащите са представяли неверни удостоверения на патрулите. 

Не стана ясно как точно ще се процедира с хората, които вече са напуснали София - ще могат ли да се приберат. Обикновено се дават времеви прозорци за тази цел, но такива сега не бяха обявени. Заповедта на здравния министър, която към 0 часа на 17 април, все още не бе публикувана, е до второ нареждане. Мутафчийски заяви, че при връщането ще тече проверка на гражданите. Тези от тях, които са представяли неверни удостоверения на излизане, ще се сдобият с "процесуални действия". Пътувалите в страната по работа пък ще могат да се приберат. Маринов също не бе конкретен, но звучеше заплашително - намекна, че тези, които нямат регистрация в София, няма да се приберат.

"Ако и тези мерки не сработят, ще бъдат наложени и по-строги!", заплаши Маринов. Към момента обаче не се готви затваряне на други градове. Властта не вижда в тях голямо движение на хора, пък и няма толкова много заразени там.

Маринов не изключи на по-късен етап армията да се включи във въдворяването на мерките от извънредното положение. Военните били резерв, ако служителите на МВР имат проблеми - например ако бъдат поставяни под карантина.

След журналистически въпрос бе коментирана отново и липсата на мерки в църквите. Мутафчийски заяви, че в най-големия храм на Цветница са се явили десет човека /репортер на "Сега" видя в неделя в "Св.Ал.Невски" над 100 души/, а сега по пътните артерии на София са неизброимо повече.

 

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Заповедта на здравния министър Ананиев за затварянето на София към 0 часа не беше публикувана, но столичният кмет Йорданка Фандъкова написа в социалните мрежи:

 00.00 ч тази нощ се спира влизането и излизането с автомобили от София.

➡️Изключение от забраната за пътуване се прави само за:
☑️товарни превози, които трябва да докажат необходимостта от извършването на транспорт;
☑️ автомобили със специален режим на движение;
☑️ автомобили, които превозват граждани за лечение. В декларация трябва да се посочи лечебното заведение, в което ще се провежда лечението.
☑️ автомобили, които превозват медицински лица, отиващи на работа;
☑️ автомобили на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори;
☑️служебни автомобии, които превозват работници към местоработата им. В декларациия се посочва фирмата и телефона на управителя/ директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трябва да посочи фирмата и телефона за връзка;
☑️Със заповед на министъра на здравеопазването се опрелеля и времеви график за влизане/излизане по работа - сутрин между 6 и 8 ч и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София.
Декларациите, които се ползваха до момента, остават в сила, като в тях трябва да се допишат само фирмата и телефони за връзка с управителя.

❗️Придвижването вътре на територия на Столична община е свободно.

За съжаление, днес хиляди граждани на София тръгнаха да пътуват за Великденските празници в провинцията. София в момента е градът с най-голям брой заразени с COVID-19 и пътуването до роднини и приятели е безотговорно и опасно.
Целта на въведената забрана по предложение на Националния оперативен щаб е да спре разпространението на вируса и да опази живота и здравето на много хора в страната.

❗️Заповедта на министъра на здравеопазването е в сила до второ нареждане.

 

Извънреден брифинг в Министерски съвет: Затварят София за влизане и излизане до второ нареждане. Подробности тук> https://bit.ly/2XJ49hk

Posted by bTV Новините on Thursday, April 16, 2020

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Пилотът на изчезналия край Гърмен хеликоптер е загинал

22 Септ. 2023

"Джи Пи Груп" ще строи дългочакания пробив на бул. "Тодор Каблешков" в София

23 Септ. 2023

Съдът: Прокуратурата неправилно е отказала дело срещу Гешев и Пеевски

23 Септ. 2023

България експулсира предстоятеля на руската църква в София

21 Септ. 2023

Сарафов погна висш прокурор заради 103 забавени преписки

20 Септ. 2023