Медия без
политическа реклама

Етиопия обяви извънредно положение

Властите в Адис Абеба се подготвят за военно нападение от силите в Тигрей

03 Ноем. 2021Обновена
БГНЕС
Премиерът на Етиопия Абий Ахмед

Правителството на Етиопия обяви извънредно положение, след като силите от северния регион Тигрей заявиха, че подготвят военно нападение. Двете страни са във война от почти година, въпреки че конфликтът се ограничава предимно в северната част на страната. Наскоро се разпространи и на юг, а сраженията рязко ескалираха през последните няколко дни.

''Извънредното положение има за цел да защити цивилните от зверства, извършени от Народно-освободителния фронт на Тигрей  в няколко части на страната'', съобщиха свързаните с държавата медии във вторник, позовавайки се на информация от освободителния фронт, който управляваше страната в продължение на три десетилетия до 2018 г.

Обявяването на извънредно положение дойде, след като Абий Ахмед, министър-председателят на Етиопия, призова гражданите да вдигнат оръжие срещу освободителния фронт от Тигрей, който заплашва да ''тласне страната към нейната смърт''. Смята се, че хиляди са били убити, а повече от 2 милиона са избягали от домовете си след избухването на гражданската война през ноември миналата година, когато Абий Ахмед, лауреат на Нобеловата награда за мир, изпрати войски, за да потушат вълненията в Тигрей след атака срещу Етиопски сили от войски, лоялни на Тигрей. Рязката ескалация на конфликта се случи, след като бойци от Тигрей заявиха, че са превзели стратегическите градове Деси и Комболча в съседния регион Амхара.

През септември САЩ наложиха санкции на членове на етиопското правителство и други враждуващи страни, включително тези от съседната държава Еритрея, която се бие заедно с етиопските войски и милиции от региона Амхара.

Предупреждение

Българското външно министерство препоръчва на българските граждани в Етиопия да напуснат страната при първа възможност, като дотогава бъдат в постоянен контакт с посолството ни в Адис Абеба.

"Препоръчваме и да се преустановят пътуванията до и на територията на Етиопия. Съветваме също така сънародниците ни в страната да се осведомяват подробно за актуалната обстановка в района, където пребивават, като следят съобщенията на местните медии и се информират за указанията на местните власти. По информация на българското посолство в Адис Абеба към момента няма данни за изпаднали в беда български граждани в Етиопия. Задграничното ни представителство следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост", съобщи МВнР.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Адис Абеба на телефон: 00251 911 252 514, както и на имейл [email protected][email protected]

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл [email protected].

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?