Медия без
политическа реклама

Русия ще прави лади за гладуващите страни в Африка

Руски завод в Етиопия ще произвежда коли за африканския пазар поради липса на европейски пазар

26 Септ. 2023
Уикипедия
Последният модел "Лада Веста" се произвежда от 2015 г.

Етиопия ще открие на своя територия производство на руски автомобили Lada за африканския пазар, съобщи посланикът на Етиопия в Руската федерация Чам Угала Уриат пред ТАСС.

"В близко бъдеще ще видим руски автомобили Lada в съседните страни, защото те ["Автоваз"] вече са подписали договор с етиопска компания. Тези автомобили ще се произвеждат в Етиопия", отбеляза дипломатът.

По този начин, според него, руски автомобили могат да бъдат доставени например в Судан и Южен Судан, Кения и Сомалия, които са сред най-бедните държави на континента. Той изрази надежда, че производството ще започне в близко бъдеще. Посланикът също така добави, че в момента и други руски производители на автомобили проявяват интерес "да пътуват до Етиопия, за да изградят монтажни линии": по-конкретно, още две компании правят консултации с етиопската страна.

"Автоваз" загуби западните си партньори от "Рено-Нисан", с които произвеждаше съвместно модели не само за руския, но и за европейския, японския и бившия съветски пазар. На 17 май 2022 г. "Рено" продаде на руския държавен индустриален орган НАМИ своето дъщерно дружество Renault Russia и своя дял от 67,69% в "Автоваз" за символичната сума от 1 рубла.

Ключови думи:

лада, Етиопия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?