Медия без
политическа реклама

София обяви 12 156 свободни места в детските градини

До 11-ти май родителите могат да пренареждат желанията си

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Свободните места за прием в общинските детските градини, яслите и подготвителните групи в училищата в София през новата 2020/21 г. са вече обявени. Това става ясно от информационната система на Столична община за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата (kg.sofia.bg)

След обявяване на свободните места е необходимо родителите да направят нови кандидатури за участие в първото класиране за новата учебна 2020/2021 година, което ще се извърши на 15-ти май т.г. под граждански контрол. В периода от 16-ти март 2020 г. до 18.00 часа на 11-ти май 2020 г. те ще имат възможност да актуализират информацията в профилите си, както и да пренареждат заявените кандидатури. На адрес https://kg.sofia.bg/isodz/manual?fbclid=IwAR23pO92WVTNnvFHuLkt-DrXF_ZrwRxHJq3So1-RCNkOpotkJk1ADuTMlMw има подробна информация как точно става кандидатстването. Нужно е първо да се направи семеен профил в системата, да се въведат всички данни за детето и родителите, след което да се изберат желаните градини.

"Имате на разположение около два месеца до датата на първото класиране за новата учебна 2020/2021 г., през които може свободно да добавяте, премахвате или пренареждате кандидатурите си. Датата и часа на заявяване на кандидатурите не носи предимство (факторът „време“ не влияе на шансовете за прием)", посочват от Столична община.

За набор 2017 например има 3155 свободни места, 293 за деца с хронични заболявания и 533 за деца със специални образователни потребности. Най-много са те в районите Триадица, Слатина, Красно село и Люлин. За набор 2018 пък има 3018 свободни места, 441 за деца с хронични заболявания и 4 за деца със специални потребности. За набор 2019 те са съответно 1592, 221 и 8. Общо свободните места са 12 156, което е с около 1700 по-малко от м.г.

В социалните мрежи веднага започнаха коментари за обявените места. "30 места за целия район за набор 2019 при 4 ОДЗ - та с яслени групи (някои от тях с по 3 такива). Нямам думи", пише Зорница Йоргова. "Как така за студентски град има само 46 места за набор 2017 кандидатстващи за първа група", пита и Краси Василева. "Възможно ли е някои градини да не са обявили все още свободните си места? В Младост положението е критично", чуди се Диляна Цветкова. Друга майка недоумява как така има само 20 свободни места за целия район Възраждане за набор 2019. "Господа управляващи, как да се върна на работа? Не мога да си позволя частна ясла, защото връщането на работа се обезмисля. Иначе в градината на дъщеря ми има 40 места за набор 2018. Защо няма там за набор 2019, кой го определя това?", пита тя.

Във фейбсук групата "Детски ясли и градини в София" е публикувана полезна информация за кандидатстващите. "За да се ориентирате какви шансове имате и как да си наредите желанията, ви препоръчваме да следите списъка "Чакащи" срещу възрастовата група, в която кандидатствате за съответното детско заведение. Той се актуализира в реално време спрямо това как се променят желанията на хората, така че може да бъде една добра индикация за шансовете ви", съветва Вероника Бенчева от групата. "В секцията за адрес сложете адреса на този родител, за който искате да получите точки и който МОЖЕТЕ ДА ДОКАЖЕТЕ при записване. Доказване на адрес става чрез лична карта или удостоверение за настоящ адрес, издадено ПРЕДИ 11.05.2020. Вече не се изисква да се записва име на работодател", пояснява тя. И още препоръки: "Ако към датата на записване смятате да сте се върнали на работа, вписвате, че сте работещ по трудов договор. Ако към датата на записване ще бъдете все още в майчинство - вписвате, че сте в отпуск за отглеждане на дете. Ако детето ви има ТЕЛК и желаете да заявите това предимство, трябва да впишете номер на ТЕЛК решението, което ще трябва след това да покажете при записване. Вписвайте САМО данни, които може да ДОКАЖЕТЕ при записване. Ако детето ви е набор 2017 и е записано в ДГ с яслени групи, няма нужда да кандидатствате за първа градинска група, тъй като детето продължава автоматично. НО ако детето ви е набор 2017 и е записано в самостоятелна детска ясла, вие трябва да кандидатствате за първа градинска група".
 

Още по темата