Медия без
политическа реклама

София е осъдена за 80 000 лв. от жена, спънала се на трамвайна спирка

Общината пледира, че и пострадалата е виновна, защото не видяла стърчащите по тротоара препятствия

Според общината хората сами са си виновни, ако не внимават за заложените от нея капани по спирките на градския транспорт.
БГНЕС
Според общината хората сами са си виновни, ако не внимават за заложените от нея капани по спирките на градския транспорт.

Столичната община е осъдена да плати над 80 000 лева обезщетения на тежко пострадала жена, която се е спънала в стърчащи от тротоара, необезопасени и трудно видими болтове, предназначени за монтаж на кофа за боклук до трамвайна спирка, разказва "Лекс". Това е поредното осъждане на общината заради инциденти с пострадали, случили се заради лошата и недобре поддържана градска среда.

Този инцидент е станал в началото на миналата година на спирка "Лагера" в посока "Красно село". При падането жената е счупила китките на двете си ръце и тазобедрената става на левия крак. Явно няколкото удължавания на пуска на трасето след ремонта на трамвайните релси в този участък не са били достатъчни за качественото му изпълнение. Ремонтът на трамвайното трасе, където се намира злополучната спирка, се случи по времето на кмета от ГЕРБ Йорданка Фандъкова. През 2022 г. кметството няколко пъти обяви предстоящ пуск на трасето до "Бъкстон", който не бе спазен. Първо се твърдеше, че движението във въпросния участък ще бъде възстановено през май. През юни бе обявен нов срок - краят на юни или юли. Той също не бе спазен, след което по маршрута се появиха табели, че временната организация на движение ще се запази до 15 август. В крайна сметка трамваите отново тръгнаха между Руски паметник и "Бъкстон" малко преди Нова година. 

Лечението на пострадалата продължило много. Четири месеца била обездвижена и на легло, с много силни болки в първия месец, а още два месеца се придвижвала само с придружител. Но трайните увреждания, които получила, ѝ причинявали болка и до днес.

Затова тя завела в Софийския градски съд (СГС) иск срещу общината за 80 000 лева за причинените ѝ неимуществени вреди и още 3000 лева, които е платила за лечение.

Съпругът ѝ свидетелства по делото, че когато жена му се обадила след инцидента, той заварил "труп на земята". Веднага я закарал в "Пирогов", където останала 10 дни, през които, а и след това, той трябвало да я храни и да ѝ помага в обслужването. Подобрението ѝ започнало едва след наемането на рехабилитатор, който я посещавал 30 пъти, а за всяко посещение му плащали по 50 лева.

Медицинската експертиза, назначена от съда, показва, че последиците от уврежданията няма да отшумят напълно и причиняват болки в китките на пострадалата и до днес. Освен това някои от движения ѝ са ограничени и тя трябва да живее с белези от операциите.

От общината пледират, че жената не е внимавала и така е съпричинила инцидента. Аргументът обаче е отхвърлен от съда, който казва, че пешеходците са длъжни да се грижат за собствената си безопасност, но при положение че няма нечие друго неизпълнение и в случая недоглеждането е на общината, а не на пострадалата.

"Не се предполага, че по тротоарите има стърчащи остатъци от други съоръжения, пешеходците не са длъжни да ги познават и да се съобразяват с тях. Естествено, ако такова несъвършенство се констатира, всеки би го заобиколил, но при инцидент, отговорността е на общината… Въвеждането в експлоатация, без да е взето под внимание лошото изпълнение (т.е. става въпрос за недоглеждане на представляващия общината), не може да ползва ответника, а и по никакъв начин не обвързва ищеца (никой не може да се позовава на собствената си недобросъвестност)", се казва в решението на съдия Стефан Шекерджийски. Така искът на пострадалата е напълно уважен, а общината е осъдена да плати допълнително 10 000 лева разноски.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЗОДОВ, Столична община

Още по темата