Quantcast

Медия без
политическа реклама

София дава заем на най-непрозрачната си фирма

Въпреки че поиска 2 млн. лв., "Софекострой" ще получи почти 3,5 млн. лв. от парите на данъкоплатците

Илияна Кирилова
"Софекострой" отговаря за почистването на район "Красна поляна".

По предложение на управляващите в София - коалицията ГЕРБ-СДС, а също и с гласовете на групата на ВМРО-"Атака" и на БСП, Столичният общински съвет гласува да се отпусне кредит в размер на 3,44 млн. лв. на най-непрозрачното общинско дружество, което от години е известно със скандалните си финансови операции и с нежеланието да дава информация за тях -"Софекострой". Допреди 2,5 г. същото се казваше "Чистота Искър".

Целта на кредита е фирмата да плати просрочени задължения на почти същата стойност, заради които нейни банкови сметки са блокирани. Първоначално поисканият заем от изпълнителния директор на "Софекострой" Даниел Йорданов бе 2 млн. лв., но по предложение на членове на стопанската комисия от ГЕРБ той бе увеличен почти двойно. Кредитът се предоставя за срок от 72 месеца, като първите 12 са гратисен период. През тях лихвата ще е 3,96%, а след 13-ия месец тя ще се изчислява наново, като към актуалния ОЛП ще се добавя 1%.

От поясненията към доклада става ясно, че през последните години приходите на "Софекострой" намаляват трайно, докато разходите са запазват, и че само през 2022 г. дружеството е натрупало загуба от 3,85 млн. лв. Освен инфлацията, като причина за нея ръководството продължава да посочва COVID-19, въпреки че през м. г. в София нямаше почти никакво ограничение за бизнеса да работи.

"Тенденцията на намаляване на приходите продължава и през 2023 г. За първо тримесечие на 2023 г. "Софекострой" ЕАД отчита приходи в размер на 1 742 000 лв. при 2 468 000 лв. за първо тримесечие на 2022 г. Поради затрудненото финансово състояние и недостатъчната наличност на парични средства, към момента. "Софекострой" уведомява, че е натрупало сериозни задължения към доставчици на стоки и услуги от първа необходимост в размер на 3 440 862 лв., като част от тях са с повече от едногодишно просрочие", пише в доклада.

В същото време обаче показва, че и при шефовете на общинската фирма, назначени след лятото на 2019 г., когато избухна първият скандал с "Чистота Искър", не спират практиките, заради които дружеството стана скандално известно. Справката сочи, че основната част от натрупаните нови задължения от над 3,4 млн. лв. са за наем на строителна техника - почти 1,6 млн. лв.

От документите не става ясно по какви цени "Софекострой" е плащала за тази техника и към кои външни фирми са натрупванията. Въпреки това почти без дебат СОС се съгласи да гласува заема, като против бяха само съветници от "Демократична България".

"Да не си мислите, че на нас ни е много приятно да внасяме този доклад, но се налага", коментира шефът на финансовата комисия Стефан Марков от ГЕРБ-СДС, който е един от вносителите.

 

ИСТОРИЯ

Както "Сега" нееднократно писа, до началото на 2021 г. "Софекострой" се казваше "Чистота Искър", като с това име фирмата се прочу с множество данни за крупни злоупотреби. През 2019 г. стана ясно, че предишната година ръководството ѝ е дало над 12 млн. лв. за външни услуги, сред които и за наем на почистваща техника от частната компания "Грийн партнърс". Фирмата е собственост на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка.

Доклад на одитното звено в общината установи, че снегорини на "Чистота Искър" навъртели над 3000 км по улиците на София в месец, в който не е валял сняг. Едва след направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова реагира и съобщи, че тогавашният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Почти 4 г. по-късно резултати от проверката няма.

Въпреки последвалите рокади останаха съмненията, че "Чистота Искър" служи като кутия за прехвърляне на общински пари към частни структури. След отстраняването на споменатия Михайлов в края на 2019 г. ГЕРБ назначи за нов директор на "Чистота Искър" Цветомир Жеков, който преди това бе кмет на район "Изгрев" от листата на партията, но изгуби седмици преди това местните избори.

При неговото управление отчетите на дружеството показаха, че "Софекострой" продължава да дава милиони на външни фирми, без да отчита в какво се изразяват предоставените ѝ услуги, както и кой ѝ ги предоставя. На едно от исканията за достъп Жеков директно отказа да предостави информация с оправдание, че въпросните данни представлявали търговска тайна.

Също както "Сега" писа, през тази зима Жеков напусна фирмата преди изтичането на мандата му. Първоначално от ГЕРБ искаха оставката да се гласува без обсъждания, но след натиск Столичният общински съвет реши на "Чистота Искър" да бъде направена ревизия за периода на управлението на бившия районен кмет. На мястото на Жеков за изпълнителен директор бе определен колегата му Даниел Йорданов.

Още по темата