Quantcast

Медия без
политическа реклама

Любима фирма на Столична община отбеляза рекордна загуба

Според работещи в "Софекострой" в дружеството се водят на щат районни координатори на ГЕРБ

Илияна Кирилова
"Софексрой" отговаря за почистването на район "Красна поляна".

Добре известната фирма на Столична община "Софекострой" е отбелязала най-голямата си финансова загуба от години насам, въпреки че управляващите от ГЕРБ регулярно я уреждат с инхаус договори за извършване на различни ремонти и други дейности в града. Това стана ясно при приемането на отчетите на общинските дружества за 2022 г. Скандалното е, че те не са публукувани на сайта на София, въпреки че по правилник всички доклади за сесията на СОС трябва да са публични. Все пак от отчета на "Софекострой", която до началото на 2021 г. се казваше "Чистота Искър", става ясно, че загубата за м.г. е над 3,8 млн. лв. при приходи в размер на почти 9 млн. лв. и разходи от 12,5 млн. Над 90% от постъпленията ѝ са от изпълнение на възлагания на кметството, става ясно още от документа.

Както и в други години, основна част от разходите на дружеството (извън тези за заплати) са за външни услуги - 3,4 млн. лв., следвани от тези за вътрешен транспорт и наета техника - 2,2 млн., или общо 5,6 млн. от всички 12,5 млн. Отново както в други години, и при този отчет от ГЕРБ не поясняват в какво се изразяват тези външни услуги, а също и каква техника наема "Софекострой" и на какви цени. Не стана ясно и защо щефовете ѝ все още наемат механизация при положение, че през 2021 г. СОС отпусна на фирмата 3 млн. лв. да закупи собствена. 

По време на сегашните дебати управляващите в София оправдаха пасива с това, че дружеството е извършвало услуги по цени отпреди години, които доскоро не са били актуализирани. Както е известно, "Чистота Искър"  отговаря за сметосъбирането в район "Красна поляна", а освен това през зимата чисти снега и в още няколко части на града. От ГЕРБ посочват, че за същите дейности частните оператори получават много повече, отколкото общината плаща на собствената си структура.  

Според работещи в общинското дружество обаче неактуализираните цени не са единствената причина то да е на загуба. Те смятат, че ръководството на "Софекострой" може и трябва да направи още много неща, за да намали финансовия негатив и да оптимизира работата, а принципалът СОС може и трябва да упражни далеч по-строг контрол относно случващото се в дружеството. Служители на "Софекострой" питат защо например камионите и останалата техника на фирмата се сервизират и ремонтират в частен автосервиз при положение, че дружеството разполага със собствен, който е напълно оборудван да работи. Според тях по този начин "Софекострой" плаща сериозни суми за услуги, които може да си спести.

Друга тема е защо ръководството на "Софекострой" ежемесечно плаща за наем на агрегат за производство на електричество. Причината е, че в района има чести кражби на ток, заради което компютрите в офисите на фирмата имат нужда от подкрепящи мощности. Според хората в бившата "Чистота Искър" обаче проблемът може да се реши, ако шефовете им потърсят подкрепата на полицията и на кражбите на ток се сложи край. Тогава ще отпадне и необходимостта да се плащат немалко пари за наем на агрегат.

Отново служители на "Софекострой" твърдят, че в последните години на заплата във фирмата са назначени хора, от които тя няма нужда. Подозренията са, че става въпрос за част от районните координатори на ГЕРБ в столицата. Както е известно, в София има 24 района. Работещите в "Софекострой" са на мнение, че финансовите резултати на дружеството ще се подобрят значително, ако щатът бъде прегледан и т.нар. мъртви души бъдат отстранени. 

Както "Сега" нееднократно писа, до началото на 2021 г. "Софекострой" се казваше "Чистота Искър", като с това име фирмата се прочу с множество данни за крупни злоупотреби. През 2019 г. стана ясно, че предишната година ръководството ѝ е дало над 12 млн. лв. за външни услуги, сред които и за наем на почистваща техника от частната компания "Грийн партнърс". Фирмата е собственост на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка.

Доклад на одитното звено в общината установи, че снегорини на "Чистота Искър" навъртели над 3000 км по улиците на София в месец, в който не е валял сняг. Едва след направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова реагира и съобщи, че тогавашният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Почти 4 г. по-късно резултати от проверката няма.

Въпреки последвалите рокади останаха съмненията, че "Чистота Искър" служи като кутия за прехвърляне на общински пари към частни структури. След отстраняването на споменатия Михайлов в края на 2019 г. ГЕРБ назначи за нов директор на "Чистота Искър" Цветомир Жеков, който преди това бе кмет на район "Изгрев" от листата на партията, но изгуби седмици преди това местните избори.

При неговото управление отчетите на дружеството показаха, че "Софекострой" продължава да дава милиони на външни фирми, без да отчита в какво се изразяват предоставените ѝ услуги, както и кой ѝ ги предоставя. На едно от исканията за достъп Жеков директно отказа да предостави информация с оправдание, че въпросните данни представлявали търговска тайна.

Също както "Сега" писа, през тази зима Жеков напусна фирмата преди изтичането на мандата му. Първоначално от ГЕРБ искаха оставката да се гласува без обсъждания, но след натиск Столичният общински съвет реши на "Чистота Искър" да бъде направена ревизия за периода на управлението на бившия районен кмет. На мястото на Жеков за изпълнителен директор бе определен колегата му Даниел Йорданов.   

Още по темата