Медия без
политическа реклама

Фирма на София ще бъде проверена заради оставка на шефа й

Активист на СДС смени бивш районен кмет на ГЕРБ в скандалната "Чистота Искър"

16 Март 2023
Цветомир Жеков загуби изборите в "Изгрев" през 2019 г.
Цветомир Жеков загуби изборите в "Изгрев" през 2019 г.

На общинската фирма „Софекострой“ ще бъде направена проверка от звеното за вътрешен одит в Столична община по повод напускането на изпълнителния й директор Цветомир Жеков. Това реши днес Столичният общински съвет наред с решението за освобождаването на шефа на дружеството. На негово място в "Софекострой" влиза Стойчо Томов, който досега бе в управата на друга общинска фирма - "Пазари Запад". Томов е известен и като председател на районната организация на СДС в район "Изгрев". На местните избори през 2019 г. той бе в листата на ГЕРБ-СДС за общински съветници в София, но не се класира.

Искането за ревизия на „Софекострой“ не бе включено в първоначалния дневен ред на сесията на СОС, но бе добавено по предложение на общинския съветник от БСП Милка Христова. В предишните дни управляващите от ГЕРБ-СДС не казваха дали ще подкрепят подобно допълнение, но днес се съгласиха с предложението за одит. Освобождаването на Жеков бе подкрепено още от коалиционния партньор на ГЕРБ – групата ВМРО-„Атака“, и от БСП. Въздържал се гласуваха от „Демократична България“, които поискаха вотът на оставката да се отложи, а Жеков да бъде извикан в СОС и да отговори на въпроси. Това искане обаче бе отхвърлено.   

Одитът на „Софекострой“ ще обхваща периода от 2019 г., когато Жеков бе назначен първо като временен директор, а после и като титуляр. Резултатите трябва да са готови до края на май.  Както „Сега“ писа, до началото на 2021 г. „Софекострой“ се казваше „Чистота Искър“, като с това име фирмата се прочу с множество скандали и данни за злоупотреби. През 2019 г. стана ясно, че предишната година ръководството й е дало над 12 млн. лв. за външни услуги, сред които и за наем на почистваща техника от частната компания "Грийн партнърс". Фирмата е собственост на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка. Доклад на одитното звено в общината установи, че снегорини на "Чистота Искър" "навъртели" над 3000 км. по улиците на София в месец, в който не е валял сняг. Eдва след направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова реагира и съобщи, че директорът Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Резултати от проверката няма и до момента.

Впоследствие от ГЕРБ наложиха именно Цветомир Жеков за нов директор на „Чистота Искър“. Преди това той бе кмет на район „Изгрев“, но на изборите през 2019 г. хората от района го махнаха от кметския стол. Въпреки това управляващите в София решиха, че той е най-подходящ да управлява общинската фирма. Подозренията около "Чистота Искър", впоследствие "Софекострой", не се разсеяха и след рокадата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?