Медия без
политическа реклама

Собственик на земя в Южния парк пак иска да строи кортове

Проектът засега е спрян с предложение за становище от кмета на район "Триадица"

Застрашената от застрояване част от Южния парк се намира на улица "Козяк".
Илияна Кирилова
Застрашената от застрояване част от Южния парк се намира на улица "Козяк".

Инвестиционните намерения спрямо частен имот в Южния парк на София, които преди време доведоха до напрежение сред живеещите в района, пак са на дневен ред в Столична община. Казусът е важен, тъй като в парковете и в още незастроените междублокови пространства и зелени площи в столицата има още много частни имоти. Собственикът на терен на ул. "Козяк" в близост до входа на Южния парк е внесъл искане до главния архитект Здравко Здравков да му се издаде виза за проектиране на тенис кортове и обслужваща сграда. Това стана ясно на последното заседание на комисията по опазване на околната среда в Столичния общински съвет.

Според Общия устройствен план на София въпросният имот се намира в зона за спорт и атракции и в него евентуално може да се позволи до 10 на сто застрояване. Във връзка с мотивираното предложение от Направление "Архитектура и градоустройство" са изготвили геодезическо заснемане на мястото и оценка на растителността в него. Мнението на НАГ е,  че става сума за зона в добре поддържан парк, в която озеленяването е резултат на благоустройствени дейности. В имота са заснети общо 122 дървета, като според уверенията на инвеститора в строителното петно на сградата попадат 17 дървета, а в това на корта ще се унищожат още две, като са застрашени и други две дървета. От НАГ обаче коментират, че при евентуално строителство почти сигурно ще бъдат отрязани и още дървета, както и че собственикът не е посочил как смята да осигури достъпа на строителната техника до бъдещата площадка. "Считаме, че с мотивираното предложение се унищожава поддържана зелена площ и дървесна растителност, част от парка, който е съществен както за жилищния район, така и за града като цяло", обобщават от НАГ.

Главният архитект Здравков припомни, че плановете за строеж на кортове в този имот датират от години и че хората от района винаги са ги посрещали на нож. "Според мен е недопустимо в тази реализирана паркова среда да се позволява подобно инвестиционно намерение", коментира той. В крайна сметка екокомисията реши да се поиска становище от кмета на район "Триадица", на чиято територия се намира въпросната част от Южния парк. Решението бе подкрепено от всички общински съветници. В хода на дебатите обаче стана ясно, че от 2017 г., когато за пръв път избухна напрежение около въпросната земя в парка, досега управляващите в София от ГЕРБ не са придвижили напред обещанията си да изработят Подробен устройствен план на Южен парк-част 3, с който да решат принципно въпроса със строителството в него. "Срамно е, че с проблема с този имот се занимаваме през април 2023 г. и че сега, в края на мандата, говорим да възложим на главния архитект да изработи на ПУП на парка при положение, че нуждата от такъв е налице от години", коментира Иво Божков от опозиционната коалиция "Демократична България".

През 2017 г. Здравко Здравков за пръв път съобщи, че за същия частен имот на улица "Козяк" има искания за застрояване и че Столичният общински съвет неизбежно ще се сблъска с този и с други казуси в Южния парк, тъй като около 1/5 на територията му е частна. Тогава бе казано, че преписка с намерението в тази част на парка да се строят кортове е постъпила още при предишния главен архитект Петър Диков, но той отказал да даде разрешение. Последваха призиви кметството да започне да отделя повече средства за изкупуване и отчуждаване на терени в зелени площи, за да ги предпази от застрояване. През есента на 2020 г. обаче кметът Йорданка Фандъкова призна, че при управлението й общината не е отчуждила или купила нито един частен имот, предвиден за парк, квартална градинка или за междублоково пространство. Както и че всички пари, които ГЕРБ са отделяли за частни терени, са отивали за инфраструктурни проекти- строеж на улици и булеварди, на метрото и т.н. 

 

Казус с имот на Петьо Блъсков в "Мусагеница"

На същото заседание същата комисия по екология гласува да бъдат отсечени десет дървета в имот в зелена територия в ж.к. "Мусагеница", който преди време Столична община продаде на Петьо Блъсков. Решението бе прокарано от ГЕРБ, ВМРО и БСП, а против гласува "Демократична България". То дава основание на жителите от квартала да са гневни, че там ще се строят сгради. Хората ежедневно протестират, като затварят кръстовището на бул. "Драган Цанков" и бул. "Г.М. Димитров". Преди дни кметът Йорданка Фандъкова коментира пред "Дарик", че са спекулация твърденията за разрешение за строеж за терена на Блъсков, тъй като СОС не се е произнесъл за унищожаването на дърветата. Във вторник обаче такова решение бе взето от ресорната комисия. През март кметът на район "Студентски" Петко Горанов е внесъл в СОС доклад с искане предназначението на терена да се промени и вместо за жилищно строителство да стане "за озеленяване", като така се спасят и дърветата. Докладът обаче още не е внесен в екокомисията, каза шефът й Лорита Радева от ГЕРБ, която припомни, че съдът се е произнесъл в полза на Блъсков за статута на имота. В същото време жителка на квартала съобщи, че са събрани 3128 подписа в защита на зелената площ и дърветата. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата