Quantcast
Собствениците на Догансарай няма да платят нищо за общинската улица | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Собствениците на Догансарай няма да платят нищо за общинската улица

"Хермес Солар" ще се обогати с нов скъп терен - оценен на 336 100 лв., за сметка на съседа си "Стрейтлайн"
4 459

Собствениците на Догансарай няма да платят нищо за бъдещата си придобивка - 4,5 декара бивша общинска улица в лесопарк "Росенец". Фирмата-собственик на сараите - "Хермес Солар", е единствената страна в сделката по новата регулация на района, която ще получава, без нищо да дава. Тя ще се обогати с нов скъп терен - оценен на 336 100 лв., за сметка на съседа си "Стрейтлайн", който незнайно защо е приел да страда финансово в тристранната сделка по регулация с община Бургас. 

Това става ясно от приложените договори към скандалната докладна на кмета на Бургас Димитър Николов за промените в подробния устройствен план на три квартала в лесопарк "Росенец". Те са сключени предварително по силата на специален ред по ЗУТ, но още не са влезли в сила, защото решението на Общинския съвет на Бургас за одобрение на плана се обжалва по съдебен ред. Документите бяха предоставени на "Сега" от "Демократична България". 

Както "Сега" писа, с изменението на подробния план се извършва обединяване на имоти с един и същ собственик и се променя уличната регулация. С тези изменения три имота, собственост на "Хермес Солар", върху които в момента са разположени сараите, ще бъдат обединени в един общ. Имотите са с обща площ от 8986 кв. м. Към тях с новия устройствен план се придават други  4566 кв. м. - бивша общинска улица. Улицата години наред е ябълка на раздора, защото е запречена с бариера с аргумент, че на терена се извършва строеж и ограничаването на достъпа е мярка за безопасност. 

Според договора с общината пазарната оценка на този уличен участък от 4566 кв. м. възлиза на 336 100 лв. Това прави 73,6 лв. на кв.м., като оценката е съизмерима с оценките по останалите разменяни имоти в района и надхвърля чувствително данъчната оценка в размер на 95 091 лв. Собствениците на "Хермес Солар" обаче няма да платят абсолютно нищичко за тази придобивка, няма да дадат в замяна на общината и свой терен, с който да се уравни сделката, става ясно от документите. 

Финансовата тежест на новата придобивка на сараите на практика ще бъде поета изцяло от фирма "Стрейтлайн", която е собственик на съседен на сараите терен. Именно тази фирма продава през 2014 г. на "Хермес Солар" земята, върху които е вдигната лятната резиденция. По действащия план за тази територия "Стрейтлайн" е собственик на имоти с обща площ 170 678 кв. м.

Покрай новата регулацията "Стрейтлайн" прехвърля на община Бургас 9437 кв. м., с пазарна оценка от 718 215 лв., а получава на свой ред от общината 3270 кв. м. с пазарна оценка 240 685. Третата страна по регулациите - "Хермес Солар", само получава, като теренът, който взема от общината, е оценен на 336 100 лв. Равносметката показва, че с тези размествания общината дава на двете фирми имоти с обща пазарна оценка 576 785 лв., а получава (б.р. само от едната) имоти на стойност 718 215 лв. Тъй като местната управа е на плюс, трите страни се споразумяват, че не си дължат никакво доплащане или друга форма на уравняване. 

От справката за баланса на територията след новите изменения става ясно, че след всичко това собствеността на "Хермес солар" се увеличава от 8986 на 13 552 лв., а на "Стрейтлайн" намалява от 170 678 на 164 707 кв. м. 

При сделките по регулация община Бургас има и втори договор - за замяна на общински имоти с държавни, сключен с областния управител, но тук, за разлика от договора с частите фирми, разликите в стойностите са изчистени с доплащане. 

Няма данни "Стрейтлайн" и "Хермес Солар" да са свързани дружества. В момента "Стрейтлайн" се управлява от Калин Тихолов, като във фирмените регистри той се сочи и за действителен собственик на кипърската офшорка "Трокси трейдинг лимитид". Тихолов, който за малко не стана министър в кабинета "Орешарски", е проектант и на самите сараи. 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От 1 януари хартиените двулевки излизат от обращение

29.09.2020

759 7
Путин обеща да прати Навални в Догансарай
И РДНСК обяви морското имение на Доган за незаконно

20.08.2020

2717 22

Коментари

Luckbox

Може би най-страшното в цялата история е колко грозни са тия сараи. Ако 'каймакът' имаше малко по-добър вкус, нямаше да живеем в такава кочина. 

pi_ta

Калин Тихолов е зад всеки скандал за строителство на морският бряг. Зад всеки ! Е пропуснал е само Алепу, защото там ПУП-а го е дал на тогавашният си асистент в УАСГ, арх Р. Александров. Който за награда го назначиха за Главен архитект в управата на Панайот Рейзи и излезе от там като тежък милионер. Но Калин Тихолов заслужава специално онтошение и внимание !

kk__

Не знам аз ли чета грещно или в табличката пише 20, а не 4, декара от община Бургас, а гледам участват и едни 14 дка на държавата. Това първото. Второ, дали може да се разбере по чия инициатива се разработва този ПУП и кой плаща сметката за оценители, самия проект и т.н. И трето, тъй като стана вече доста интересна тази история, нека от община Бургас извадят проекта на ПУП и заданието за ПУП и да го споделят с обществеността. И само на мен ли не ми излиза математиката, че след ПУП се появяват магически едни 194 квадрата, които никой от собствениците (по колонката на действащ ПРЗ) не притежава...

vrana2

   Тая "общинска улица" не опира в имота на Доган. Пътят стигаше до яхтеното пристанище . Спирахме колите си на кея. Заграбена е част от бреговата ивица, където минава държавната граница, която по определение не може да бъде частна.

Жозефа
снимка на Жозефа

 Тая "общинска улица" не опира в имота на Доган. Пътят стигаше до яхтеното пристанище . Спирахме колите си на кея.

 

Опира. Имотът включва цялото яхтено пристанище с някогашните работилници, кея, хелинга от страната на вълнолома и на практика самия вълнолом.  

 

Впрочем топлата връзка със собственика на съседния имот (проектантът на Летния дворец) е даже гореща и съм убедена, че този собственик не се е прекарал. Дали е придобил имота със собствени средства или е подставено лице, няма значение. Платено му е по един или друг начин. 

vrana2

  Кой какво е продавал не знам.  Няма как кеят да е частна собственост и до там трябва да има път, та държавата да ползва собственоста си. Този иноземен анклав трябва да се ликвидира. Идеята за пионерски лагер и пилон с българското знаме е добра.

cymen

Пионерските лагери и изобщо детските лагери ги приватизирахте, защото бяха нещо лошо социалистическо. Супер е забавно как т.нар. "десни хора" на практика се оказаха крайнолеви, но едва щом загубиха всякаква власт. Но ние отдавна си знаем какво е да си "десен" в България - казваш "кой не скача е червен" и си класиран.

bay Dragan

Иван Костов му е майстора.

Аладар

Получила се е синергия - няколко евтини имота ги обединяват и получават

имот много по скъп от сумата на имотите преди обединението. При синергизма

2+4+ 3 не е = 9 , а примерно 20

Синергия от Уикипедия -

Синергия (синергизъм) е взаимоотношение, при което полученият ефект е по-голям от сумата на индивидуалните ефекти. Произлиза от гръцката дума συνέργια, означаваща „работят заедно“.

Стоф

Майсторът на цялата работа е ДС на бкп, бсп и кремълските другари. Дпс е техен проект. Твърд етно електорат с който балансът на всяка власт е техен. Тази услуга струва скъпо. На бг данъкоплатеца. Другото са празни приказки, театър. 

Влез или се регистрирай за да коментираш