Медия без
политическа реклама

Служебните министри отчетоха какво са свършили за 4 месеца

Голямата интрига е кой ще остане и в следващия кабинет, който трябва да подготви двойните избори през ноември

15 Септ. 2021
Отчет за дейността на служебното правителство

Отчет за дейността на служебното правителство

Posted by bTV Новините on Wednesday, September 15, 2021

Постарахме се да работим по принципите, които декларирахме от самото начало - прозрачност, отчетност и професионализъм. От утре ще има нов служебен кабинет, който ще работи по подобен дух и начин. Работихме в безпрецедентна политическа обстановка.

Това заяви министър-председателят Стефан Янев, който с министрите си даде отчет пред медиите за свършената работа през последните 4 месеца.

Текат последните часове на кабинета "Янев", като с огромно нетърпение се очаква президентът Румен Радев да обяви в четвъртък новия състав на служебен кабинет, който да подготви третите за тази година избори за Народно събрание. Прогнозите са, че държавният глава ще запази повече сегашни министри. Голямата интрига е дали Кирил Петков и Асен Василев ще останат в изпълнителната власт или ще предпочетат да се посветят на новия политически проект, за който все по-усилено се говори.

 

"Добрата новина от 46-тия НС, че със служебното правителство заедно се споразумяхме да приемем трите бюджета - на държавата, на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса. Постижението е както на МС като вносител на тези изменения, така и на самия НС", каза пред журналистите Стефан Янев.

Той отчете, че за първи път от гдини се прави реална актуализация на пенсиите и българските пенсионери вече са извадени от границата на бедността, това е съвместен успех.

"Успяхме да покажем недъзите на изразходване на обществени средства и утвърдихме добри практики, които се надявам да продължат занапред", заяви още Янев.

Служебният премиер отчете още сършената работа по Националния план за възстановяване и устойчивост, който ще бъде внесен в Брюксел, така че до края на годината първите пари ще са налични към националния бюджет.

Като добре свършена работа той посочи още подобрената ефективност на администрацията на МС с електронен обмен на документи, създадената система за управление на кризи, както и подобрената диалогичност с Република Северна Македония.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков се похвали, че под негово ръководство МВР е противодействало ефективно срещу купения вот и нарушенията на изборния процес. "Сигналите за нарушения на изборния процес бележат сериозен ръст. Общо 147 сигнала за това са получени от граждани, което е с 56% повече в сравнение с изборите от април 2021 г.", отчете Рашков. Той каза още, че в силовото ведомство са извършени необходимите кадрови промени, част от които са в следствие на полицейското насилие по време на протестите миналото лято.

"По тази линия положихме усилия да извършим допълнителни проверки за провинилите се служители и те не са само 4, както е констатирало предишното ръководство, а много повече", съобщи вътрешният министър Той обърна внимание и на случая на полицейско насилие спрямо журналиста Димитър Кенаров, при който вътрешна проверка на СДРВ констатира, че не е бит от униформени. "Направено е всичко възможно случаят да бъде прикрит до степен, че все едно той не е отвеждан до РПУ в София", констатира Рашков.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

служебен кабинет, отчет

Още по темата