Quantcast

Медия без
политическа реклама

След присъда и арест Борисов благослови за нов мандат фамилия Рачеви

Пълна приемственост в Септември: скандалният кмет бе наследен от жена му

Фейсбук
Бойко Борисов и Васка Рачева

Шумните скандали около вече бившия кмет на Септември Марин Рачев, сред които окончателна присъда за укриване на данъци в големи размери, не попречиха нито жена му да го наследи на поста, нито тя да получи горещата благословия на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Васка Рачева бе единствен претендент на частичния вот в неделя и разбираемо спечели с 90%. Кандидатурата й бе независима, а ГЕРБ я подкрепи. Тази седмица пък Борисов привика тържествено всички победители от селищата, в които се проведоха междинни избори. Поздрави ги, снима се с тях, обеща им силна подкрепа през мандата. Сред тях бе и Рачева, макар

името и да бе замесено точно в делото,

за което съпръгут й бе осъден.

Проблемите за Рачеви започнаха през 2018 г. Тогава кметът беше арестуван в зрелищна акция и бе подгонен от разследващите органи по много направления. Бяха му повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки. Прокуратурата обяви, че е контролирал 14 фирми, които са изпълнявали обществените поръчки в общината. БСП поиска изслушване на ДАНС за разследването срещу него, защото се твърдеше, че на нощното му шкафче са открити важни документи, касаещи местните избори през 2015 г. Рачев излезе от ареста под гаранция, а после съдът му позволи да се върне на работа. Всичко това бе един от големите обществени скандали през 2018 г., още повече защото Рачев бе кмет на ГЕРБ. Но неприятностите за него продължиха и следващата година, когато се сдоби и с обвинение, че плащал скъпо за незапочнат ремонт и ощетил общината с 226 528 лв. Пак през 2019 г. му

бяха запорирани около 9 млн. лв.

А междувременно му бе образувано и дело за укриване на данъци от периода 2006 - 2007 г. - преди да стане кмет, в качеството му на едноличен търговец.

Цялата тази сага не попречи Рачев да се кандидатира и на местния вот миналата есен, а ГЕРБ пак да го подкрепи. Четири месеца по-късно обаче бе отстранен заради конфликт на интереси, а след още един месец дойде окончателната присъда на Върховният касационен съд (ВКС) по делото за укриване на данъци в особено големи размери. Той бе осъден на две години и половина условно при 4 години изпитателен срок. И именно там се появи името на Васка. "В хода на делото е констатирано от графолози, че въпросните данъчни документи вместо от бившия кмет са подписани от неговата жена", заяви след произнасянето на ВКС адвокат Николай Баташки, шеф на сдружение, което се бори срещу кметската фамилия. Самият Рачев пък пред медиите е потвърждавал, че жена му е подписвала, но това не било нарушение; декларациите били подавани от пълномощник.

А че огромното мнозинство от жителите на Септември иска да ги управлява Рачев, или поне жена му, стана ясно още при отстраняването му от поста. Тогава внушителна група общинари обяви, че ще издигне Васка Рачева. Приемствеността не бива да бъде подлагана на съмнение.

„Гласувах за това да продължи започнатото от съпруга ми.

Основен приоритет до края на мандата през 2023 г. ще бъде развитието на селския туризъм и облагородяването на всички населени места на територията на община Септември”, заяви тя на излизане от изборната секция. До урната бе придружена от мъжа си. А след срещата с Борисов във вторник се похвали в социалните мрежи: "Уважаеми съграждани,

днес бяхме поздравени от премиера Бойко Борисов

за очаквано високия изборен резултат в Септември. Добрата новина за общини като нашата е, че за бюджет'2021 г. акцент ще бъдат малките населени места. С проектите, които са изготвени от нашия екип, касаещи благоустрояването на селата ни сме готови веднага да кандидатстваме след приемането на бюджета по надлежния ред. В предизборните срещи споделих пред вас, че освен за подобряването на инфраструктурата до 2023 г. ще се обърне особено внимание за модернизиране на материалната база в детските градини и училищата ни. Също така имаме проектна готовност за близо 40 км. довеждащи и вътрешни водопроводи, каквито днес беше оповестено, че също ще бъдат финансирани относно подобряването на В и К инфраструктурата" (правописът е запазен - бел. авт.).

Впрочем, веднага след изборната си победа Рачева благодари на съгражданите си: " С гласът си днес вие показахте, че желаете справедливо отношение към нашата община! (...) Затова има и демокрация, има и избори".

Още по темата:

 

След като вчера Върховният административен съд (ВАС) свали от длъжност скандалния кмет на Септември Марин Рачев, днес внушителна бройка общинари издигна на частичния вот съпругата му Васка.

 

Още по темата