Медия без
политическа реклама

Скандалът с Борисов, президента и дрона стана международна новина

18 Юни 2020
Ройтерс също пише по темата.
Ройтерс също пише по темата.

Българският премиер Бойко Борисов обвини политическите си противници, че се опитват да подкопаят правителството му с цел блокиране на България по пътя ѝ към еврозоната, написаха чужди медии. Специално внимание беше обърнато на отправените към президента Румен Радев обвинения, че шпионира министър-председателя с дрон, получен от Китай, разказва БГНЕС.

Македонската информационна агенция МИА коментира, че реакциите в България не стихват след публикуваните в публичното пространство снимки от обитаваната от премиера резиденция, на една от която се вижда как той спи полугол. "Съпартийците на Борисов изразиха отвращение от постъпката, а онези на страната на Радев се питат, защо изобщо някой би снимал тайно българския премиер, докато спи", пише агенцията.

Медиите обръщат специално внимание на факта, че на шкафчето до главата на българския премиер има пистолет. Не са оставени без внимание и пачките с банкноти от 500 евро и няколко златни кюлчета от друга снимка, които изглежда, се намират в същата тази спалня.

Брюкселското издание Euractiv припомня, че преди седмица анонимен подател предостави на медиите запис, в който глас, подобен на този на Борисов, прави цинични коментари по отношение на друг политик, признава тормоз над компания и се подиграва с премиери на някои държави от ЕС. Изданието подчертава, че записът вероятно е направен през април 2018 г.

Борисов не оспори истинността на снимката, на която той спи в държавната резиденция, но твърди, че всичко останало е постановка, организирана от неговите политически противници.

В коментара си "Ройтерс" уточнява, че България, която е една от най-бедните страни на Европейския съюз, се надява да се присъедини към т.нар. чакалня на еврозоната през юли. Изданието цитира изказването на Борисов, че влизането в банковия съюз ще осигури строг надзор над паричните потоци и банките и ще постави категорично в евроатлантическата общност страната, известна като един от близките сателити на Съветския съюз.

Събитието съвпадна с официалното напускане на ГЕРБ от Цветан Цветанов, който заяви, че тази политическа сила се е превърнала в център на "страх, интриги и посредственост", пише Euractiv.

Цялата партия сме зад гърба на премиера. Това обяви пред Нова тв министърът на туризма Николина Ангелкова по повод разпространените в сряда снимки от спалнята на Бойко Борисов. Вместо битката да се води с решения и политики, се търсят компромати.

Борисов усеща и натиска от двама олигарси, с които е в конфликт и които се крият от правосъдието зад граница - бившия банкер Цветан Василев в Сърбия и бившия "цар на лотарията" Васил Божков, който е в Дубай. Божков почти непрекъснато публикува във Фейсбук обвинения за корупция срещу Борисов.

Премиерът смята, че атаките срещу него са вдъхновени от чужбина, като намекна, че от това печели Русия. Причината за тези атаки е, че през юли трябва да бъдат взети геополитически решения и това изнерви неговите опоненти.

Ройтерс подчертава, че въпреки обществения гняв заради корупцията в страната, популярността на Борисов нараства на фона на пандемията. България отчита сравнително малко смъртни случаи от COVID-19, а две неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че ГЕРБ води пред съперниците си.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата